Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 15. 09:59 Világ

A lengyelek elkezdtek Kínával versenyezni a maszkgyártásban

A lengyel sajtó a helyi statisztikai hivatal adatai alapján azt írja, hogy az ottani cégek nagyon ráálltak a védőmaszk-gyártásra. Az Interia cikke szerint a 38 millió lakosú országban havonta már 200 millió maszk jön le a gyártósorokról, ami messze meghaladja a hazai keresletet.

Globális szinten a maszkok legnagyobb gyártója természetesen Kína, és Lengyelországban is sok a kínai áru, de a lengyelek ennek ellenére is nagy fantáziát látnak a piacban, és különösen az uniós országokban elkezdtek versenyezni a kínai termékekkel.

Lengyelország a koronavírus-járvány első hullámában, tavaly tavasszal ugyanúgy maszkhiánnyal küzdött, mint az összes többi európai ország, és a helyi cégeknek idő kellett, amíg rá tudtak állni a termelésre. Addig ott is az import uralta a piacot, ám tavaly októberben az adatszolgáltatásra kötelezett, 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok már több mint 20 millió darabot gyártottak, novemberben már jóval 30 millió fölött jártak. A termelés azóta is meredeken fut fel, a havi 200 millióra becsült kibocsátásban a sok mikrovállalkozás is benne van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export Kína Lengyelország maszk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.