Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. november 6. 06:30 Világ

Még ha Trumptól meg is szabadul a világ, a trumpizmus marad

Donald Trump elnök azzal az üzenettel zárta a kampányát, hogy most már ideje lenne kirúgni az USA egyik legelismertebb egészségügyi szaktekintélyét, az  amerikai járványkezelést szakmai oldalról vezető Anthony Faucit, egyébként pedig terhelő információi vannak Lady Gaga-ról, amiket most még nem oszthat meg.

Néha úgy tűnt, mintha az elnök direkt veszíteni szeretne. Beszédeiben több alkalommal is kigúnyolta azokat a kampánytanácsadóit, akik azt javasolták neki, hogy beszéljen kevesebbet a személyes sérelmeiről, és inkább a gazdasági eredményeit domborítsa ki. Gyakran panaszkodott a helyieknek, hogy milyen szörnyű helyekre kellett elutaznia kampányolni.

Hagyományosan a politikusok erőfeszítéseket szoktak tenni, hogy meggyőzzék a szavazókat arról, hogy személyesen nekik mennyi előnyt hoznak azok a szakpolitikák, amiket képviselnek. Trump azonban – ellentétben a 2016-os kampányával – gyakorlatilag nem beszélt ilyesmiről: sem a kereskedelempolitika, sem az infrastruktúraépítés, sem a korrupcióellenes küzdelem nem szerepelt a fontos témái között. De még a bevándorlásról is alig beszélt. Ehelyett főként véletlenszerűen az eszébe jutó dolgokról szónokolt, és olyan történetszálakról, amiket csak akkor lehet érteni, ha valaki folyamatosan a jobboldali médiát fogyasztja.

Ami azt illeti, ha észérvekkel próbáljuk értékelni Trump elnökségét, akkor nem sok pozitívumot találni: az elnök kaotikus és konfrontatív vezetési stílusa lehetetlenné tette, hogy saját kezdeményezésre vigyen át komolyabb belső vagy külső változásokat. Az is gyorsan kiderült, hogy a korrupcióval sem szeretne leszámolni az elnök, inkább részt kér belőle. Trump legnagyobb hatású tettei, az adócsökkentés, a gazdasági szabályozás leépítése és a konzervatív bírók tömeges kinevezése mind olyan lépések voltak, amiket alapvetően nem ő, hanem a republikánus párt képviselt. Aztán jött egy világjárvány, amire Trump válasza lényegében a vírus tagadása volt, miközben százezrek haltak meg, és a gazdaság is katasztrofális helyzetbe került.

Mindennek ellenére Trumpot néhány százalék választotta el attól két-három államban, hogy újraválasszák, miközben várhatóan közel tízmillióval több szavazatot szerzett, mint négy éve. Vajon mivel tudott meggyőzni embereket, hogy érdemes őt támogatni?

Azt ugyan már viszonylag hamar látni lehetett a választás éjszakáján, hogy Trump a vereség irányába tart (mi például már a választás utáni reggel azt írtuk, hogy valószínűleg Biden a győztes – hogy miért, arról a csillagra kattintva kinyíló jegyzetben írunk*Számos kritikát kaptunk szerdán, hogy miért állítottuk a cikk címében, hogy Biden győzelme a valószínűbb, amikor akkor még Trump sokkal több államban állt nyerésre. Ennek két oka volt. Egyrészt látszott, hogy a maradék szavazat Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, illetve Georgia államokban a városokból érkező korai és levélszavazat (Miluwaukee, Detroit, Pittsburgh, Philadelphia, Atlanta), ami várhatóan 80 százaléknál nagyobb mértékben is a demokratákhoz húz, és ez az államok mindegyikében bőven lehetővé tette a fordítást. Másrészt a környező államokból jelentő körzetek alapján látszott, hogy Biden átlagosan 2-3 százalékponttal jobban szerepelt Hillary Clintonnál (a vidéki körzetekben ennél kevésbé, a városi és az elővárosi körzetekben ennél jobban), és ennek elégnek kellett lennie a fordításhoz a három középnyugati államban, hiszen Trump iszonyatosan vékonyan nyerte meg őket. Fontos az is, hogy itt már nem volt korreláció a becslési hibák között, tehát nem kellett arra számítani, hogy ha az egyik államban mégsem jön össze a fordítás, akkor a többiben sem (a közvélemény-kutatások hibái viszont jellemzően mutatnak ilyen korrelációt). Az amerikai újságok nyár óta próbálták felkészíteni a közvéleményt arra, hogy egyes fontos államokban lesznek látszólagos előnyök és látszólagos nagy elmozdulások – és így is történt, de ez valójában nem előzgetés volt, egyszerűen csak más-más sorrendben számolták a különböző módokon leadott, másfelé húzó szavazatok adagjait.), és most, cikkünk készítésekor, magyar idő szerint péntek hajnalban úgy tűnik, hogy Biden 4-6 százalékkal, sok-sok millió szavazattal fog többet szerezni, mint ellenfele, a demokrata oldalon mégis a csalódottság lett úrrá. Elsősorban azért, mert a közvélemény-kutatások ennél lényegesen nagyobb, átütő győzelmet ígértek, ami nem igazolódott be. Vagyis részben beigazolódott, mert a demokraták soha nem látott mennyiségű szavazatot szereztek, de közben a republikánusok is rengeteg szavazót húztak elő valahonnan.

Mivel még nem érkezett be az összes adat, ezért igazán részletes elemzést nem lehet végezni a meglévő eredményekből, néhány trend mégis kirajzolódik. Folytatódott a lakóhely szerinti polarizáció, tehát a vidékiesebb, ritkábban lakott körzetek még republikánusabbak, a városiak még demokratábbak lettek. Különösen éles volt a változás az átlagosan leginkább jól képzett és a legkevésbé képzett körzetek között. Ez alaposan átalakítja a pártokba tartozó csoportok koalícióját: a republikánusoknál egy konzervatív csoportot tol össze az európai típusú nacionalistákkal, a demokratáknál pedig lényegében egy szocialista-zöld párti frakciónak kell együtt lennie a jómódú, jól képzett liberálisokkal.

A bőrszín vagy etnikum szerinti megosztottság viszont visszaesett, Trump kampánya ugyanis sikeresen csökkentette az elnök nyomasztó hátrányát az ázsiai származásúak, a latinók és még a feketék között is. Ez bizonyos szempontból a választás egyik pozitívabb üzenete, hiszen a republikánusok bizonyítékot szerezhettek arról, hogy nem kell feltétlenül a fehérek pártjának lenniük, tehetnek kísérletet a kisebbségi szavazók megnyerésére is. Trump ugyanis a kampányban alig-alig beszélt a bevándorlásról, és a republikánus jelölőgyűlést is telerakta latino és fekete szónokokkal. Ez az igyekezet mindenképpen hozzájárult floridai sikeréhez.

Arra máris többféle elmélet van, hogy miért múlták felül a közvélemény-kutatásokat a republikánusok ilyen nagy mértékben. Az egyik szerint a Trump-jelenség egy olyan típusú szavazót is megragad, akik nem bíznak az intézményekben. Éppen ezért nem válaszolnak az őket telefonon vagy máshol hívogató közvélemény-kutatók hívásaira sem, és így teljesen kimaradnak a mintából. Egy másik elmélet szerint a republikánus szenátorok és képviselők egy érdekes mentális trükk miatt szerepeltek nagyon jól. Eszerint azok a Trump személyét nem kedvelő republikánusok, akik a 2018-as időközi választásokon tömegesen a demokraták jelöltjeire szavaztak, hogy kifejezzék az elégedetlenségüket az elnökkel, most már közvetlenül leszavazhatták Trumpot – hogy a szavazólap többi részén republikánusokra szavazzanak.

A járvány is többféleképpen megkavarta a kampányt. Egyik oldalról Donald Trump elképesztően gyenge teljesítménye, a lényegében nem létező szövetségi válasz rengeteg támadási felületet adott a demokratáknak. Másrészt úgy tűnik, mégis volt fogadókészség a republikánusok üzeneteire is, miszerint a gazdaság újranyitása fontosabb a vírus elleni védekezésnél. De zavart okozott a járvány a közvélemény-kutatásoknál és szavazás lebonyolításában is. Tehát nehezebb volt adatot gyűjteni a közvélemény követéséhez, és nem kizárt, hogy a szavazók hajlandóságát erősen befolyásolta a járvány, el is tűnhettek szavazatok a postán.

Mindennél fontosabbnak tűnik azonban az a jelenség, amit a politikatudósok negatív pártosságnak neveznek. Ez azt jelenti, hogy a szavazók nem éppen a saját pártjuk üzenetére fogékonyak, hanem a másik párt sikerét szeretnék megakadályozni. Emiatt nem hogy szakpolitikákra nincs szüksége a politikusoknak, de célokat sem kell megfogalmazni. Célnak bőven elég elkeseríteni a liberálisokat, vagy a másik oldalon elkergetni Trumpot. Ezen azért is nehéz változtatni, mert a két táborba rendeződött szavazók identitásának részévé válik a másik elutasítása. Ez tartja össze az ideológiailag elsőre ingatagnak tűnő pártokat is.

A másik párt elutasítása sokat megmagyaráz abból, hogy miért tudott Trump a kudarcos kormányzása ellenére ilyen sok új szavazót szerezni. Ha Trump most meg is bukik – és vesztesként valószínűleg jóval kevesebb varázsa lesz-, ezt az identitásalapú politikát valaki biztosan tovább fogja vinni, és az nem egy olyan típusú politikus lesz, mint a hagyományos republikánusok. Ott van saját fia, Donald Trump Jr., akár a populista tévébemondóként ismert Tucker Carlson, de több szenátor is késznek mutatkozik a trumpizmus továbbvitelére. Valószínűleg egyikük sem lesz olyan egyedi, spontán kommunikátor, mint Trump, de a minta adott.

A demokraták számára nagyon rossz jel, ha nem tudnak többséget szerezni a szenátusban, hiszen ez a Biden-kormányzat bármiféle ambiciózus törekvését azonnal blokkolhatja. A negatív pártosság jellemzője ráadásul, hogy az épp hatalmon lévő párt ellenzéke mindig sokkal lelkesebben megy el szavazni. A demokraták szenátusi jelöltjei elképesztő pénzekkel, több százmillió dollárral voltak kitömve, mégis sorra megbuktak. Ezért ha a demokraták még most sem tudják megszerezni a többséget a súlyosan antidemokratikus szerkezetű szenátusban, akkor az eddigiek alapján nagyon nehéznek tűnik a fordítás 2022-ben is.

Az most már erősen valószínűnek tűnik, hogy nagyon sok fog múlni Georgia államon. Itt ugyanis a mostani eredmények szerint január 5-én két soron kívüli választást is tartanak, ami a szenátus irányításáról fog dönteni. A mostani állapot szerint éppen két hely fog hiányozni a demokratáknak ahhoz, hogy döntetlen helyzetbe kerüljenek a szenátusban – ebben az esetben Harris alelnök (aki egyben a szenátus elnöke is) adja az ügydöntő szavazatot. Még egy ilyen törékeny többség is végtelen sokat segítene a demokratáknak, amikor a jövőben bármilyen komolyabb változtatást kezdeményeznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.