Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. november 4. 07:27 Világ

Nincs átütő demokrata győzelem, de nem valószínű, hogy Trump marad a Fehér Házban

Az amerikai elnökválasztásnak nincs világos győztese a szavazás estéjén, de az már biztos, hogy senki nem lehet igazán boldog. Joe Biden és a demokraták azért lehetnek szomorúak, mert nagy eséllyel elmarad az átütő győzelem, ami szükséges lenne azokhoz a reformokhoz, amiket a választóiknak ígértek. A közvélemény-kutatók – egyelőre úgy tűnik – megint tévedhettek, a demokraták 2-3 százalékkal gyengébben teljesítettek, mint arra a felmérések átlaga alapján számítani lehetett.

Donald Trump táborának pedig az fájhat, hogy az elnök valószínűleg csatlakozik Jimmy Carterhez és idősebb George Bush-hoz, és egy elnöki ciklus után távozik a Fehér Házból.

A részeredmények szerint nagyon kevés esélye van arra Trumpnak, hogy ne veszítse el a választásokat.

Igaz, ez nem tántorította el az elnököt attól, hogy győzelemről és elcsalt választásokról beszéljen, amint arra számítani lehetett.

Az eredmény azért csúszik, mert a járvány miatt változott az amerikai választások lebonyolítása, és több kulcsfontosságú államban másnapra csúszik a levélszavazatok számlálása. Ilyen például Michigan és Pennsylvania, amelyek nagy eséllyel el fogják dönteni a választást. A járvány másik következménye, hogy az egyes államok látszólag véletlenszerűen jelentették a különböző térségek szavazatait és a különböző típusú szavazatokat, ami miatt sokszor változott, hogy éppen ki áll látszólag jobban.

Az este nagy izgalmakkal kezdődött, hiszen először a floridai eredményeket lehetett látni, azon belül is azt, hogy a megszokott demokrata fölény Miamiban összeomlott. Nagy eséllyel azért, mert a kubai származású szavazók egy része Trumpot választotta. Az állam többi részén Biden kis mértékben javított Clinton eredményein, de ez kevés volt a győzelemhez.

Több más államban, amelyek megnyerésével Biden rövidre zárhatta volna a versenyt, szintén Trump előnyét mutatták az első eredmények. Észak-Karolina és Georgia ugyan még szorossá válhat a késő városi és levélszavazatok után, de nagyobb eséllyel nyerte őket Trump. Texas államban is hiába döntött rekordokat a részvétel, ez még mindig nem hozta el a demokraták áttörését.

Amikor viszont megérkeztek a korán leadott szavazatok Arizona államból, egyértelművé vált, hogy a demokraták nem mindenhol maradtak el a várakozásoktól egyenlő mértékben. A három fontos középnyugati államban – Pennsylvania, Michigan, Wisconsin – pedig csak szerdán kezdődik el a levélszavazatok számlálása, ezért a részeredmények hiába mutatják Trump előnyét, ez nagy eséllyel átfordulhat. Országosan Biden nagyjából 2-3 százalékkal teljesített jobban Clintonnál, ami a három középnyugati államot mind átfordítaná a demokrata oldalra.

600 county szintű adat elmozdulása Clinton és Biden szavazati aránya között. Forrás.

Biden Arizona és a középnyugati államok több kombinációjával is meg tudja nyerni a választást, és eleve jobban pozicionált ezekben az államokban a kint lévő szavazatok alapján. Trump legfeljebb abban reménykedhet, hogy a nagyvárosokban (Detroit, Pittsburgh, Philadelphia, illetve Atlanta) a vártnál lényegesen rosszabb lesz a demokraták szavazati aránya – erre azonban nem utal sok jel a többi város alapján.

A korábban már előrejelzett folyamatok a különböző választói csoportoknál nagyjából visszaköszönnek az adatokban: Biden tényleg gyengébben szerepelt a latino szavazóknál, viszont a magasabb jövedelmű elővárosokban lényegesen jobban. Ami meglepetés, hogy a közvéleménykutatók valószínűleg túlbecsülték Biden vonzerejét a vidéken lakó fehéreknél.

Ha Biden nyer, akkor kormányzóképességét jelentős mértékben meg fogja határozni, hogy demokrata többségű szenátust tudhat-e majd maga mögött. Ehhez három, illetve – az alabamai demokrata pozíció elvesztése után – négy helyet kellene átfordítaniuk, és eddigi csak kettő (Colorado és Arizona) tűnik biztosnak. Ez mindenképpen csalódás a demokratáknak, hiszen előzetesen lényegesen nagyobb győzelemre számíthattak. Az USA tehát nem utasította vissza egyértelműen a trumpizmust, legalábbis az eddigi eredmények szerint és ezen a választáson.

A választásnak mindenesetre nincs vége, Wisconsin és Arizona eredményeit még ma, Pennsylvania és Michigan eredményeit pedig a következő napokban érdemes figyelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai elnökválasztás Donald Trump eredmény joe biden Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.