Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége, az ACI Europe.

A szervezet szerint Európa 740 repülőtere közül 193 számára okoz majd gondot a számlák kifizetése, ha a karanténszabályok változatlanok maradnak. „A válság már nyolc hónapja tart, a repterek bevétele messze nem fedezi a költségeket, azaz a nyitva tartással folyamatosan veszteséget termelnek” – nyomatékosította a mondanivalót a szervezet főtitkára.

A légitársaságokhoz hasonlóan a repterek üzemeltetői is azt szeretnék, ha az utasok számára lehetővé tennék, hogy egy friss negatív koronavírus-teszt birtokában ne kelljen karanténba vonulni. Enélkül ugyanis illúzió azt várni, hogy érdemben visszatérje az utazási kedv.

A szervezet adatai szerint az európai légi utasok száma szeptemberben 73 százalékkal maradt el 2019 hasonló időszakáétól, így az év első kilenc hónapjában a teljes forgalmi veszteség 1,29 milliárd utas. A csődveszély elsősorban a kisebb, regionális repülőtereket fenyegeti, de a továbbgyűrűző hatásokkal együtt így is 277 ezer állás van veszélyben. Ahogy a Bloomberg írja, Németországban a padernborni repülőtér üzemeltetője már csődöt is jelentett, miután az utasforgalma 85 százalékkal csökkent.

Közben a BBC arról számolt be, hogy a londoni Heathrow már nem számít Európa legforgalmasabb repülőterének, mivel a harmadik negyedévben 84 százalékkal csökkent az utasszáma, és megelőzte a kisebb zuhanást elkönyvelő párizsi Charles de Gaulle.

A Heathrow-t vezető John Holland szerint ennek hátterében az van, hogy míg Párizsban és Amszterdamban (a Schipholon) gyorsabban kezdték bevezetni az utazást megkönnyítő tesztelési eljárásokat, a brit kormány lemaradt. A londoni repülőtér üzemeltetője 500 embert elbocsátott, de az év első kilenc hónapjában így is 1,5 milliárd font veszteséget kellett elkönyvelnie. John Holland ugyanakkor hozzátette, hogy 2023-ig elegendő tartalékkal rendelkeznek, azaz rövid távon nem fenyegeti őket csőd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőtAz Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ járvány koronavírus repülőtér utasforgalom Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.