Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége, az ACI Europe.

A szervezet szerint Európa 740 repülőtere közül 193 számára okoz majd gondot a számlák kifizetése, ha a karanténszabályok változatlanok maradnak. „A válság már nyolc hónapja tart, a repterek bevétele messze nem fedezi a költségeket, azaz a nyitva tartással folyamatosan veszteséget termelnek” – nyomatékosította a mondanivalót a szervezet főtitkára.

A légitársaságokhoz hasonlóan a repterek üzemeltetői is azt szeretnék, ha az utasok számára lehetővé tennék, hogy egy friss negatív koronavírus-teszt birtokában ne kelljen karanténba vonulni. Enélkül ugyanis illúzió azt várni, hogy érdemben visszatérje az utazási kedv.

A szervezet adatai szerint az európai légi utasok száma szeptemberben 73 százalékkal maradt el 2019 hasonló időszakáétól, így az év első kilenc hónapjában a teljes forgalmi veszteség 1,29 milliárd utas. A csődveszély elsősorban a kisebb, regionális repülőtereket fenyegeti, de a továbbgyűrűző hatásokkal együtt így is 277 ezer állás van veszélyben. Ahogy a Bloomberg írja, Németországban a padernborni repülőtér üzemeltetője már csődöt is jelentett, miután az utasforgalma 85 százalékkal csökkent.

Közben a BBC arról számolt be, hogy a londoni Heathrow már nem számít Európa legforgalmasabb repülőterének, mivel a harmadik negyedévben 84 százalékkal csökkent az utasszáma, és megelőzte a kisebb zuhanást elkönyvelő párizsi Charles de Gaulle.

A Heathrow-t vezető John Holland szerint ennek hátterében az van, hogy míg Párizsban és Amszterdamban (a Schipholon) gyorsabban kezdték bevezetni az utazást megkönnyítő tesztelési eljárásokat, a brit kormány lemaradt. A londoni repülőtér üzemeltetője 500 embert elbocsátott, de az év első kilenc hónapjában így is 1,5 milliárd font veszteséget kellett elkönyvelnie. John Holland ugyanakkor hozzátette, hogy 2023-ig elegendő tartalékkal rendelkeznek, azaz rövid távon nem fenyegeti őket csőd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőtAz Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Világ járvány koronavírus repülőtér utasforgalom Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. november 21. 15:27 Világ

Gyorsan el fog dőlni, hogy Biden át tud-e vinni bármi érdemit

Korszakos átalakításokra készült Biden, de úgy tűnik, valami sokkal kisebbel kell beérnie. Lehet, hogy ez nincs is ellenére.

Fontos

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Ne hagyd ki