Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. augusztus 27. 13:19 Világ

Még szezon sincs, de már rekordközeli kiterjedésben égnek az erdők Kaliforniában

A kaliforniai erdőtüzek szezonja általában szeptemberben és októberben van, de idén már augusztusban akkora terület égett le, mint az eddigi, 2018-as rekordév teljes pusztításának kétharmada.

A kaliforniai tűzoltóság adatai alapján több mint 700 erdőtűz volt augusztus 15. és 26. között, és összesen 500 ezer hektárnyi terület égett le ebben az időszakban. A két legnagyobb mostani erdőtűz, a San Josétól keletre és a San Franciscótól északra eső az állam történetében második és harmadik legnagyobb kiterjedésű erdőtüze.

A tüzek közvetlen kialakulásának oka általában vagy gondatlanság, vagy direkt gyújtogatás, ugyanakkor ezekből sokkal könnyebben lesz erdőtűz, mint korábban, ugyanis Kaliforniában az 50 évvel ezelőtti állapothoz képest évi 78 nappal nőtt azoknak a napoknak a száma, amikor nagy az erdőtűz kockázata. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai alapján az állam egyes megyéiben az átlaghőmérséklet 1895 és 2018 között 2 fokkal nőtt, ami a globális átlagos melegedés kétszerese.

De nemcsak az átlaghőmérséklet nőtt, hanem a hőmérséklet szélső értékei is: augusztus 16-án a Navadával határos Halál-völgyben egy meteorológiai állomás 54,4 fokos hőmérsékletet rögzített, ami a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, amennyiben ennek a mérésnek az érvényességét hivatalosan is megerősítik.

A tüzek mellett a szárazságra vonatkozó adatok is rekordokat mutatnak: 2011 és 2019 között Kalifornia a dokumentált történetének leghosszabb aszályát tapasztalta meg, amely egy tanulmány szerint összesen nagyjából 150 millió fát pusztított el. Emiatt az állam vészhelyzetet hirdetett ki, hogy nagyobb kapacitásokkal tudják elhordani az így keletkezett gyúlékony száraz fát az erdőkből, de ezzel a jelek szerint elkéstek.

Mindezek mellett egyre több az arra utaló jel is, hogy

egyre kevésbé csak az emberi gondatlanságon múlik az erdőtüzek kialakulása.

Ahogy az Economist írja, augusztus közepén az egyik észak-kaliforniai erdőtűz például azután ütött ki, hogy egy olyan vihar söpört végig a területen, ami a tűzoltóság adatai alapján három nap alatt nagyjából 11 ezer villámcsapással járt együtt. Egy 2014-es, Science-ben publikált tanulmány alapján a villámok megszaporodása is a felmelegedés következménye.

Az elmúlt évek erdőtüzei rengeteg emberéletet is követeltek. 2018-ban a Paradise nevű településen 85 ember halt meg például, ezért a helyi hatóságok nagyon figyelnek, hogy időben kitelepítsék az erdőtüzek által veszélyeztetett települések lakosságát. Ennek ellenére is vannak áldozatok, idén augusztus 25-ig hét ember halt meg az erdőtüzek miatt.

Az erdőtüzek a kaliforniai lakhatási helyzet miatt is veszélyesebbek az elmúlt években: a városközpontban és ahhoz közelebb eső területeken az építési szabályok akadályozzák a magas épületek építését, ami miatt az államban 1990 és 2010 között az új ingatlanok fele az agglomerációban épült. Emiatt nagyjából 2 millió ingatlan, a teljes kaliforniai állomány hetede van kitéve erdőtűz kockázatának a Center for Insurance Policy and Research becslése alapján. Mindez az erdőtüzek nagyságát is növeli, mivel maguk a házak is tüzek katalizátoraivá válnak, ha égni kezdenek.

A válságkezelést több tényező is nehezíti. Idén a kaliforniai kormányzó 100 millió dollárt különített el a veszélyeztetett területeken lévő házak tűzállóságának növelését célzó programra (ebből a pénzből például cserépre lehetett volna cserélni a fatetőket), de a járvány és az abból következő gazdasági válság miatt a program forrásait végül át kellett csoportosítani.

A költségvetésnek emellett a megfelelő létszámú tűzoltó biztosítása is nehézséget okoz. Ezt idén az is súlyosbítja, hogy a koronavírus-járvány miatt a tűzoltóként dolgozó rabok közül sokakat – a börtönökben könnyen terjedő járvány terjedésének megelőzése érdekében – a büntetésük lejárta előtt szabadlábra helyeztek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenkinek cuki családi háza van, ami évente leég: mégis mi történik Kaliforniában?A statisztikák alapján nem túlzás erdőtűzválságról beszélni. Csakhogy a lakhatási válság nélkül ezeknek a tüzeknek nem lenne ennyi áldozata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ erdőtűz kalifornia klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.