Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. augusztus 27. 13:19 Világ

Még szezon sincs, de már rekordközeli kiterjedésben égnek az erdők Kaliforniában

A kaliforniai erdőtüzek szezonja általában szeptemberben és októberben van, de idén már augusztusban akkora terület égett le, mint az eddigi, 2018-as rekordév teljes pusztításának kétharmada.

A kaliforniai tűzoltóság adatai alapján több mint 700 erdőtűz volt augusztus 15. és 26. között, és összesen 500 ezer hektárnyi terület égett le ebben az időszakban. A két legnagyobb mostani erdőtűz, a San Josétól keletre és a San Franciscótól északra eső az állam történetében második és harmadik legnagyobb kiterjedésű erdőtüze.

A tüzek közvetlen kialakulásának oka általában vagy gondatlanság, vagy direkt gyújtogatás, ugyanakkor ezekből sokkal könnyebben lesz erdőtűz, mint korábban, ugyanis Kaliforniában az 50 évvel ezelőtti állapothoz képest évi 78 nappal nőtt azoknak a napoknak a száma, amikor nagy az erdőtűz kockázata. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai alapján az állam egyes megyéiben az átlaghőmérséklet 1895 és 2018 között 2 fokkal nőtt, ami a globális átlagos melegedés kétszerese.

De nemcsak az átlaghőmérséklet nőtt, hanem a hőmérséklet szélső értékei is: augusztus 16-án a Navadával határos Halál-völgyben egy meteorológiai állomás 54,4 fokos hőmérsékletet rögzített, ami a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, amennyiben ennek a mérésnek az érvényességét hivatalosan is megerősítik.

A tüzek mellett a szárazságra vonatkozó adatok is rekordokat mutatnak: 2011 és 2019 között Kalifornia a dokumentált történetének leghosszabb aszályát tapasztalta meg, amely egy tanulmány szerint összesen nagyjából 150 millió fát pusztított el. Emiatt az állam vészhelyzetet hirdetett ki, hogy nagyobb kapacitásokkal tudják elhordani az így keletkezett gyúlékony száraz fát az erdőkből, de ezzel a jelek szerint elkéstek.

Mindezek mellett egyre több az arra utaló jel is, hogy

egyre kevésbé csak az emberi gondatlanságon múlik az erdőtüzek kialakulása.

Ahogy az Economist írja, augusztus közepén az egyik észak-kaliforniai erdőtűz például azután ütött ki, hogy egy olyan vihar söpört végig a területen, ami a tűzoltóság adatai alapján három nap alatt nagyjából 11 ezer villámcsapással járt együtt. Egy 2014-es, Science-ben publikált tanulmány alapján a villámok megszaporodása is a felmelegedés következménye.

Az elmúlt évek erdőtüzei rengeteg emberéletet is követeltek. 2018-ban a Paradise nevű településen 85 ember halt meg például, ezért a helyi hatóságok nagyon figyelnek, hogy időben kitelepítsék az erdőtüzek által veszélyeztetett települések lakosságát. Ennek ellenére is vannak áldozatok, idén augusztus 25-ig hét ember halt meg az erdőtüzek miatt.

Az erdőtüzek a kaliforniai lakhatási helyzet miatt is veszélyesebbek az elmúlt években: a városközpontban és ahhoz közelebb eső területeken az építési szabályok akadályozzák a magas épületek építését, ami miatt az államban 1990 és 2010 között az új ingatlanok fele az agglomerációban épült. Emiatt nagyjából 2 millió ingatlan, a teljes kaliforniai állomány hetede van kitéve erdőtűz kockázatának a Center for Insurance Policy and Research becslése alapján. Mindez az erdőtüzek nagyságát is növeli, mivel maguk a házak is tüzek katalizátoraivá válnak, ha égni kezdenek.

A válságkezelést több tényező is nehezíti. Idén a kaliforniai kormányzó 100 millió dollárt különített el a veszélyeztetett területeken lévő házak tűzállóságának növelését célzó programra (ebből a pénzből például cserépre lehetett volna cserélni a fatetőket), de a járvány és az abból következő gazdasági válság miatt a program forrásait végül át kellett csoportosítani.

A költségvetésnek emellett a megfelelő létszámú tűzoltó biztosítása is nehézséget okoz. Ezt idén az is súlyosbítja, hogy a koronavírus-járvány miatt a tűzoltóként dolgozó rabok közül sokakat – a börtönökben könnyen terjedő járvány terjedésének megelőzése érdekében – a büntetésük lejárta előtt szabadlábra helyeztek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenkinek cuki családi háza van, ami évente leég: mégis mi történik Kaliforniában?A statisztikák alapján nem túlzás erdőtűzválságról beszélni. Csakhogy a lakhatási válság nélkül ezeknek a tüzeknek nem lenne ennyi áldozata.

Világ erdőtűz kalifornia klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.