Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 26. 13:44 Világ

Most van az a pillanat, amikor Kína elkezdheti megszorongatni az Egyesült Államokat

Kínában nagyjából visszatért az élet a normális mederbe, még az első koronavírus-fertőzöttekről elhíresült Vuhanban is mindössze négy új beteget regisztráltak a hatóságok május óta. Ehhez képest a nyugati országokban még mindig napirenden van a járvány elfojtása, ami azzal a súlyos gazdasági következménnyel jár, hogy

a legnagyobb gazdasági hatalmak közül várhatóan egyedül Kína GDP-je bővül idén.

A Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett adatok szerint az ázsiai ország és az USA gazdasági teljesítménye közötti különbség 2020-ban hét százalékponttal mérséklődhet, aminek köszönhetően Kína GDP-je elérheti az Egyesült Államok termelésének 70 százalékát*Nominálisan számolva; az eltérő árszínvonal hatását kiszűrve már jelenleg is nagyobb a kínai gazdaság, mint az amerikai.. Igaz, a két nagyhatalom közötti teljesítménykülönbség a 2000-es évek óta gyorsan mérséklődik (2000-ben a kínai termelés nagyjából még csak a 15 százalékát tette ki az amerikainak), Kína felzárkózása most azonban újabb lendületet vesz.

A Világbank egyik volt szakértője szerint az eddigi növekedési ütemek alapján 2030-ra volt várható, hogy a kínai termelés beéri az amerikait, a járvány nyomán kialakult gazdasági válság nyomán viszont ez az időpont már inkább 2028-ra tehető. Kína pozíciója ráadásul nemcsak az Egyesült Államokhoz, hanem Brazíliához, Oroszországhoz és Indiához, sőt, Japánhoz képest is javul.

Persze a járvány nyomán kialakuló válság a kínai növekedést is letörheti. A WSJ által idézett vélemények szerint a pillanatnyilag kedvező kilátásokat beárnyékolják a növekvő hitelállomány, az országon belüli egyenlőtlenségek és a bankrendszerrel kapcsolatos problémák, továbbá még mindig súlyos bizonytalanságokat okoz Trump kereskedelmi háborúja. Tartósan recessziós világgazdasági környezetben pedig egy idő után hiába termelnek élénken a kínai vállalatok, az előállított javakat eladás helyett készletezniük kell majd – bármennyire is igyekeznek a belső keresletre építeni -, ami a későbbiekben lehúzza majd a statisztikákat. És bár lehet, hogy az abszolút termelési értékeket nézve Kína jó úton halad a világrangsor eleje felé, az egy főre jutó GDP-t nézve már korántsem ilyen fényes a helyzet: e tekintetben még Mexikó és Thaiföld is jobban áll a Föld legnépesebb országánál.

Mindenesetre pillanatnyilag a hétköznapi élet Kínában sokkal kecsegtetőbb, mint sok nyugati országban. Egy az amerikai lapnak nyilatkozó pekingi sofőr elmondása szerint két ínséges hónapot – a februárt és a márciust – kellett csak kibekkelni, április már a visszarendeződésről szólt. Az 57 éves férfi szerint a tömeges tesztelésre és a széleskörű adatgyűjtésre támaszkodó kínai kormány jó munkát végzett a járványkezelés tekintetében – szemben a társadalmi távolságtartást szorgalmazó nyugati vezetőkkel -, aminek köszönhetően meg is nőtt a népszerűsége az országban. A Bloomberg vuhani riportja szerint a helyiek emellett az elmúlt hónapokban egyre inkább átértékelik a kínai és a nyugati – főleg amerikai – kultúrát, és elkezdtek elfordulni a külföldi produkcióktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegírta a pártlap, hogy az alkoholt meg kell inni, két és fél OTP-nyit zuhant egy főzde értékeTúl nagy lett a lelkesedés a kínai tőzsdén, a kormányzat a legértékesebb céget megcélozva hűtötte le a kedélyeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gdp Kína kínai gazdaság koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.