Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 26. 13:44 Világ

Most van az a pillanat, amikor Kína elkezdheti megszorongatni az Egyesült Államokat

Kínában nagyjából visszatért az élet a normális mederbe, még az első koronavírus-fertőzöttekről elhíresült Vuhanban is mindössze négy új beteget regisztráltak a hatóságok május óta. Ehhez képest a nyugati országokban még mindig napirenden van a járvány elfojtása, ami azzal a súlyos gazdasági következménnyel jár, hogy

a legnagyobb gazdasági hatalmak közül várhatóan egyedül Kína GDP-je bővül idén.

A Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett adatok szerint az ázsiai ország és az USA gazdasági teljesítménye közötti különbség 2020-ban hét százalékponttal mérséklődhet, aminek köszönhetően Kína GDP-je elérheti az Egyesült Államok termelésének 70 százalékát*Nominálisan számolva; az eltérő árszínvonal hatását kiszűrve már jelenleg is nagyobb a kínai gazdaság, mint az amerikai.. Igaz, a két nagyhatalom közötti teljesítménykülönbség a 2000-es évek óta gyorsan mérséklődik (2000-ben a kínai termelés nagyjából még csak a 15 százalékát tette ki az amerikainak), Kína felzárkózása most azonban újabb lendületet vesz.

A Világbank egyik volt szakértője szerint az eddigi növekedési ütemek alapján 2030-ra volt várható, hogy a kínai termelés beéri az amerikait, a járvány nyomán kialakult gazdasági válság nyomán viszont ez az időpont már inkább 2028-ra tehető. Kína pozíciója ráadásul nemcsak az Egyesült Államokhoz, hanem Brazíliához, Oroszországhoz és Indiához, sőt, Japánhoz képest is javul.

Persze a járvány nyomán kialakuló válság a kínai növekedést is letörheti. A WSJ által idézett vélemények szerint a pillanatnyilag kedvező kilátásokat beárnyékolják a növekvő hitelállomány, az országon belüli egyenlőtlenségek és a bankrendszerrel kapcsolatos problémák, továbbá még mindig súlyos bizonytalanságokat okoz Trump kereskedelmi háborúja. Tartósan recessziós világgazdasági környezetben pedig egy idő után hiába termelnek élénken a kínai vállalatok, az előállított javakat eladás helyett készletezniük kell majd – bármennyire is igyekeznek a belső keresletre építeni -, ami a későbbiekben lehúzza majd a statisztikákat. És bár lehet, hogy az abszolút termelési értékeket nézve Kína jó úton halad a világrangsor eleje felé, az egy főre jutó GDP-t nézve már korántsem ilyen fényes a helyzet: e tekintetben még Mexikó és Thaiföld is jobban áll a Föld legnépesebb országánál.

Mindenesetre pillanatnyilag a hétköznapi élet Kínában sokkal kecsegtetőbb, mint sok nyugati országban. Egy az amerikai lapnak nyilatkozó pekingi sofőr elmondása szerint két ínséges hónapot – a februárt és a márciust – kellett csak kibekkelni, április már a visszarendeződésről szólt. Az 57 éves férfi szerint a tömeges tesztelésre és a széleskörű adatgyűjtésre támaszkodó kínai kormány jó munkát végzett a járványkezelés tekintetében – szemben a társadalmi távolságtartást szorgalmazó nyugati vezetőkkel -, aminek köszönhetően meg is nőtt a népszerűsége az országban. A Bloomberg vuhani riportja szerint a helyiek emellett az elmúlt hónapokban egyre inkább átértékelik a kínai és a nyugati – főleg amerikai – kultúrát, és elkezdtek elfordulni a külföldi produkcióktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegírta a pártlap, hogy az alkoholt meg kell inni, két és fél OTP-nyit zuhant egy főzde értékeTúl nagy lett a lelkesedés a kínai tőzsdén, a kormányzat a legértékesebb céget megcélozva hűtötte le a kedélyeket.

Világ gdp Kína kínai gazdaság koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. november 25. 13:34 Világ

Mindent megtesznek az ukránok, de egyre nehezebben tudnak úrrá lenni a közművek rombolásán

Egyelőre alkalmazkodik a lakosság az akadozó közműszolgáltatásokhoz, de ez egyre nagyobb kihívás az áramhálózatot érő rendszeres orosz rakétacsapások közepette.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.