Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 26. 13:44 Világ

Most van az a pillanat, amikor Kína elkezdheti megszorongatni az Egyesült Államokat

Kínában nagyjából visszatért az élet a normális mederbe, még az első koronavírus-fertőzöttekről elhíresült Vuhanban is mindössze négy új beteget regisztráltak a hatóságok május óta. Ehhez képest a nyugati országokban még mindig napirenden van a járvány elfojtása, ami azzal a súlyos gazdasági következménnyel jár, hogy

a legnagyobb gazdasági hatalmak közül várhatóan egyedül Kína GDP-je bővül idén.

A Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett adatok szerint az ázsiai ország és az USA gazdasági teljesítménye közötti különbség 2020-ban hét százalékponttal mérséklődhet, aminek köszönhetően Kína GDP-je elérheti az Egyesült Államok termelésének 70 százalékát*Nominálisan számolva; az eltérő árszínvonal hatását kiszűrve már jelenleg is nagyobb a kínai gazdaság, mint az amerikai.. Igaz, a két nagyhatalom közötti teljesítménykülönbség a 2000-es évek óta gyorsan mérséklődik (2000-ben a kínai termelés nagyjából még csak a 15 százalékát tette ki az amerikainak), Kína felzárkózása most azonban újabb lendületet vesz.

A Világbank egyik volt szakértője szerint az eddigi növekedési ütemek alapján 2030-ra volt várható, hogy a kínai termelés beéri az amerikait, a járvány nyomán kialakult gazdasági válság nyomán viszont ez az időpont már inkább 2028-ra tehető. Kína pozíciója ráadásul nemcsak az Egyesült Államokhoz, hanem Brazíliához, Oroszországhoz és Indiához, sőt, Japánhoz képest is javul.

Persze a járvány nyomán kialakuló válság a kínai növekedést is letörheti. A WSJ által idézett vélemények szerint a pillanatnyilag kedvező kilátásokat beárnyékolják a növekvő hitelállomány, az országon belüli egyenlőtlenségek és a bankrendszerrel kapcsolatos problémák, továbbá még mindig súlyos bizonytalanságokat okoz Trump kereskedelmi háborúja. Tartósan recessziós világgazdasági környezetben pedig egy idő után hiába termelnek élénken a kínai vállalatok, az előállított javakat eladás helyett készletezniük kell majd – bármennyire is igyekeznek a belső keresletre építeni -, ami a későbbiekben lehúzza majd a statisztikákat. És bár lehet, hogy az abszolút termelési értékeket nézve Kína jó úton halad a világrangsor eleje felé, az egy főre jutó GDP-t nézve már korántsem ilyen fényes a helyzet: e tekintetben még Mexikó és Thaiföld is jobban áll a Föld legnépesebb országánál.

Mindenesetre pillanatnyilag a hétköznapi élet Kínában sokkal kecsegtetőbb, mint sok nyugati országban. Egy az amerikai lapnak nyilatkozó pekingi sofőr elmondása szerint két ínséges hónapot – a februárt és a márciust – kellett csak kibekkelni, április már a visszarendeződésről szólt. Az 57 éves férfi szerint a tömeges tesztelésre és a széleskörű adatgyűjtésre támaszkodó kínai kormány jó munkát végzett a járványkezelés tekintetében – szemben a társadalmi távolságtartást szorgalmazó nyugati vezetőkkel -, aminek köszönhetően meg is nőtt a népszerűsége az országban. A Bloomberg vuhani riportja szerint a helyiek emellett az elmúlt hónapokban egyre inkább átértékelik a kínai és a nyugati – főleg amerikai – kultúrát, és elkezdtek elfordulni a külföldi produkcióktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegírta a pártlap, hogy az alkoholt meg kell inni, két és fél OTP-nyit zuhant egy főzde értékeTúl nagy lett a lelkesedés a kínai tőzsdén, a kormányzat a legértékesebb céget megcélozva hűtötte le a kedélyeket.

Világ gdp Kína kínai gazdaság koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 21. 17:35 Világ

Még mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németek

Európai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?

Avatar
2020. szeptember 18. 14:37 Élet

Miért változott meg ennyire az emberek hozzáállása a vírushoz?

A félelem után a többségnél idővel a megnyugvás érzése kerekedik felül, akkor is, ha ez nem indokolt.