Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. augusztus 26. 13:44 Világ

Most van az a pillanat, amikor Kína elkezdheti megszorongatni az Egyesült Államokat

Kínában nagyjából visszatért az élet a normális mederbe, még az első koronavírus-fertőzöttekről elhíresült Vuhanban is mindössze négy új beteget regisztráltak a hatóságok május óta. Ehhez képest a nyugati országokban még mindig napirenden van a járvány elfojtása, ami azzal a súlyos gazdasági következménnyel jár, hogy

a legnagyobb gazdasági hatalmak közül várhatóan egyedül Kína GDP-je bővül idén.

A Wall Street Journal (WSJ) cikkében idézett adatok szerint az ázsiai ország és az USA gazdasági teljesítménye közötti különbség 2020-ban hét százalékponttal mérséklődhet, aminek köszönhetően Kína GDP-je elérheti az Egyesült Államok termelésének 70 százalékát*Nominálisan számolva; az eltérő árszínvonal hatását kiszűrve már jelenleg is nagyobb a kínai gazdaság, mint az amerikai.. Igaz, a két nagyhatalom közötti teljesítménykülönbség a 2000-es évek óta gyorsan mérséklődik (2000-ben a kínai termelés nagyjából még csak a 15 százalékát tette ki az amerikainak), Kína felzárkózása most azonban újabb lendületet vesz.

A Világbank egyik volt szakértője szerint az eddigi növekedési ütemek alapján 2030-ra volt várható, hogy a kínai termelés beéri az amerikait, a járvány nyomán kialakult gazdasági válság nyomán viszont ez az időpont már inkább 2028-ra tehető. Kína pozíciója ráadásul nemcsak az Egyesült Államokhoz, hanem Brazíliához, Oroszországhoz és Indiához, sőt, Japánhoz képest is javul.

Persze a járvány nyomán kialakuló válság a kínai növekedést is letörheti. A WSJ által idézett vélemények szerint a pillanatnyilag kedvező kilátásokat beárnyékolják a növekvő hitelállomány, az országon belüli egyenlőtlenségek és a bankrendszerrel kapcsolatos problémák, továbbá még mindig súlyos bizonytalanságokat okoz Trump kereskedelmi háborúja. Tartósan recessziós világgazdasági környezetben pedig egy idő után hiába termelnek élénken a kínai vállalatok, az előállított javakat eladás helyett készletezniük kell majd – bármennyire is igyekeznek a belső keresletre építeni -, ami a későbbiekben lehúzza majd a statisztikákat. És bár lehet, hogy az abszolút termelési értékeket nézve Kína jó úton halad a világrangsor eleje felé, az egy főre jutó GDP-t nézve már korántsem ilyen fényes a helyzet: e tekintetben még Mexikó és Thaiföld is jobban áll a Föld legnépesebb országánál.

Mindenesetre pillanatnyilag a hétköznapi élet Kínában sokkal kecsegtetőbb, mint sok nyugati országban. Egy az amerikai lapnak nyilatkozó pekingi sofőr elmondása szerint két ínséges hónapot – a februárt és a márciust – kellett csak kibekkelni, április már a visszarendeződésről szólt. Az 57 éves férfi szerint a tömeges tesztelésre és a széleskörű adatgyűjtésre támaszkodó kínai kormány jó munkát végzett a járványkezelés tekintetében – szemben a társadalmi távolságtartást szorgalmazó nyugati vezetőkkel -, aminek köszönhetően meg is nőtt a népszerűsége az országban. A Bloomberg vuhani riportja szerint a helyiek emellett az elmúlt hónapokban egyre inkább átértékelik a kínai és a nyugati – főleg amerikai – kultúrát, és elkezdtek elfordulni a külföldi produkcióktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegírta a pártlap, hogy az alkoholt meg kell inni, két és fél OTP-nyit zuhant egy főzde értékeTúl nagy lett a lelkesedés a kínai tőzsdén, a kormányzat a legértékesebb céget megcélozva hűtötte le a kedélyeket.

Világ gdp Kína kínai gazdaság koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. december 2. 11:20 Élet, Világ

Megadták az első engedélyt egy szintetikus műhús forgalmazására

Egy amerikai startup vállalkozás Szingapúrban kezdheti el a műcsirkefalatok értékesítését.

Váczi István
2020. november 29. 12:06 Világ

A civil és a piaci nyomás együtt mentheti meg az alaszkai vadont

Szűkös határidők, kétséges megtérülés, társadalmi nyomás: nem tűnik valószínűnek, hogy sikerül kiosztani a koncessziókat a természetvédelmi területen.

Váczi István
2020. november 27. 15:46 Világ

Az adósság növekedésével együtt a durva pénzbehajtás is felpörög Kínában

Családtagok zaklatása, pofonok, hajtépés: nem válogatnak az eszközökben a kínai pénzbehajtók.

Fontos

Stubnya Bence
2020. december 1. 18:08 Élet

Komoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairól

Hatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

Bucsky Péter
2020. december 1. 06:48 Közélet, Vállalat

A válság ellenére itthon és Európában is bővít a Hummusbar

Uri Gotlibovich egy hétre jött Magyarországra 2003-ban, nem tudott főzni, és nem volt vendéglátós tapasztalata. Ehhez képest 17 éve itt él, és felépítette a Hummusbar hálózatot.

Bucsky Péter
2020. november 30. 16:42 Közélet

Fogy a hallgató és a pénz az egyetemeken, de a kormány kedvenceit nem kell félteni

Az egy hallgatóra jutó állami pénzek összege a Testnevelési Egyetemen a legnagyobb, a jóval összetettebb és drágább képzést adó Semmelweis Egyetem csak a második.