Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 16. 17:48 Vállalat

Megírta a pártlap, hogy az alkoholt meg kell inni, két és fél OTP-nyit zuhant egy főzde értéke

Kínában egészen a múlt hét végéig fékezhetetlennek tűnő tőzsdeláz tombolt, a fő részvényindex megközelítette a még 2015-ben beállított csúcsát, és egyre több kisbefektető kezdett hitelből részvényeket vásárolni. A kormány azonban nem felejtette el, hogy mekkora társadalmi elégedetlenséget szült az öt évvel ezelőtti csúcsot követő összeomlás, ezért az illetékesek úgy döntöttek, itt az ideje lehűteni a kedélyeket.

Több szempontból is jellemző az országra, hogy ehhez milyen módszert választottak (néhány másik mellett). A kínai kommunista párt központi bizottságának lapja, a többmilliós példányszámú Zsenmin Zsipao Wechat-felületén – ami nagyjából a Twitter ottani megfelelője – megjelent egy eszmefuttatás, amely az ország legnagyobb italgyártó vállalatával, a Kweichow Moutai Co.-val kapcsolatban arról szólt, hogy

az alkohol azért van, hogy megigyák, nem azért, hogy spekuláljanak vagy megvesztegessenek vele.

Ezzel a veretes népi bölcsességnek is beillő megállapítással sok magyar kocsmában is egyetértenének, de a befektetők szintén értettek a szóból. A vállalat részvényei ma 7,9 százalékot estek, ami 25 milliárd dollárnak (nagyjából 7700 milliárd forintnak) megfelelő összeggel csökkentette a cég értékét. Összehasonlításként, ez több mint az OTP piaci kapitalizációjának*körülbelül 3000 milliárd forint két és félszerese, de meghaladja a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett összes vállalat együttes értékét*nagyjából 6700 milliárd forint is.

Ahogy a Bloomberg írja, a teljes kínai befektetői közösség vette az üzenetet, mert nemcsak más italgyártók papírjai estek – mindegyik a napi maximum 10 százalékkal -, de az SSE 50 tőzsdeindex is 4,6 százalékkal, amire február óta nem volt példa. (A Kweichow Moutai pedig 2018 októbere óta nem zuhant annyit, mint ma).

A kínai illetékesek nem először nyúlnak hasonló eszközhöz. Három éve az állami hírügynökségnél jelent meg egy anyag arról, hogy az italgyártó részvényei – amelyek a legnépszerűbbek közé tartoznak a külföldi intézményi és a kínai kisbefektetők körében egyaránt – túl gyorsan drágulnak. Ez azonban csak ideiglenesen hatott, mert tavaly a cég papírjai megduplázták értéküket, és a mai zuhanás előtt idén is 50 százalékkal drágultak – pedig közben volt ugyebár egy koronavírus-járvány. A zuhanás előtt a vállalat 320 milliárd dollárt ért, amivel már világszinten sem túl sok társaság versenyezhet. Kínában pedig az esés után is ez a legértékesebb tőzsdei társaság.

A befektetők részben azért voltak ilyen lelkesek, mert a cég lendületesen tudta emelni a főképp cirokból készülő, akár öt évig is érlelt gabonapárlatai árát. Többek között valószínűleg erre utalt a pártlap spekulációs kiszólása, ami pedig a korrupciót illeti, a drága italokat megvesztegetési célból is előszeretettel ajándékozták. Már csak azért is, mert a kínai polgárháború idején Mao Ce-tung csapatai is fogyasztották, amikor a déli Kujcsou tartományban lévő Moutai környékén állomásoztak, így aztán később könnyen megtalálta az utat az állami tisztségviselők italkészletébe is.

Ez a gabonapárlat egyébként a pajcsiuk családjába tartozik, ami Kína nemzeti itala, és bár sokan jósolnak az italnak – amelyet a köles mellett még rizsből szoktak főzni – nemzetközi áttörést, viszonylag magas (30-50 százalékos) alkoholtartalma és szokatlan ízvilága miatt ez egyelőre elég lassan halad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felelős alkoholfogyasztás valójában nem lehet az italgyártók érdekeA cégek bevételének döntő többsége azoktól jön, akik nem felelősen isznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtszoktak a vodkáról a sörre az oroszok, a magyarok mindent isznakVilágszerte átalakul az alkoholfogyasztás. A fejlett országokban egyre kevesebbet, a feltörekvőkben egyre többet isznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA négyszázezer alkoholista országa vagyunk, és ez komoly előrelépésAz évezred eleje óta a felére csökkent az alkoholisták becsült száma Magyarországon, de még így is a világ élvonalába tartozunk, ha piálásról van szó.

Vállalat alkohol alkoholfogyasztás Kína részvény tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Fontos

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Avatar
2022. május 17. 04:34 Közélet

A felével hízott 12 év alatt a kormány, pedig a magyar közjogi hagyomány szerint fix minisztériumok voltak

Az új kormánynak nemcsak az összetétele, hanem a szerkezete is jelentősen megváltozott, ennél csak a kormányzati struktúra 2010-es, nagyon radikális átalakítása volt alapvetőbb.