Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 16. 17:48 Vállalat

Megírta a pártlap, hogy az alkoholt meg kell inni, két és fél OTP-nyit zuhant egy főzde értéke

Kínában egészen a múlt hét végéig fékezhetetlennek tűnő tőzsdeláz tombolt, a fő részvényindex megközelítette a még 2015-ben beállított csúcsát, és egyre több kisbefektető kezdett hitelből részvényeket vásárolni. A kormány azonban nem felejtette el, hogy mekkora társadalmi elégedetlenséget szült az öt évvel ezelőtti csúcsot követő összeomlás, ezért az illetékesek úgy döntöttek, itt az ideje lehűteni a kedélyeket.

Több szempontból is jellemző az országra, hogy ehhez milyen módszert választottak (néhány másik mellett). A kínai kommunista párt központi bizottságának lapja, a többmilliós példányszámú Zsenmin Zsipao Wechat-felületén – ami nagyjából a Twitter ottani megfelelője – megjelent egy eszmefuttatás, amely az ország legnagyobb italgyártó vállalatával, a Kweichow Moutai Co.-val kapcsolatban arról szólt, hogy

az alkohol azért van, hogy megigyák, nem azért, hogy spekuláljanak vagy megvesztegessenek vele.

Ezzel a veretes népi bölcsességnek is beillő megállapítással sok magyar kocsmában is egyetértenének, de a befektetők szintén értettek a szóból. A vállalat részvényei ma 7,9 százalékot estek, ami 25 milliárd dollárnak (nagyjából 7700 milliárd forintnak) megfelelő összeggel csökkentette a cég értékét. Összehasonlításként, ez több mint az OTP piaci kapitalizációjának*körülbelül 3000 milliárd forint két és félszerese, de meghaladja a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett összes vállalat együttes értékét*nagyjából 6700 milliárd forint is.

Ahogy a Bloomberg írja, a teljes kínai befektetői közösség vette az üzenetet, mert nemcsak más italgyártók papírjai estek – mindegyik a napi maximum 10 százalékkal -, de az SSE 50 tőzsdeindex is 4,6 százalékkal, amire február óta nem volt példa. (A Kweichow Moutai pedig 2018 októbere óta nem zuhant annyit, mint ma).

A kínai illetékesek nem először nyúlnak hasonló eszközhöz. Három éve az állami hírügynökségnél jelent meg egy anyag arról, hogy az italgyártó részvényei – amelyek a legnépszerűbbek közé tartoznak a külföldi intézményi és a kínai kisbefektetők körében egyaránt – túl gyorsan drágulnak. Ez azonban csak ideiglenesen hatott, mert tavaly a cég papírjai megduplázták értéküket, és a mai zuhanás előtt idén is 50 százalékkal drágultak – pedig közben volt ugyebár egy koronavírus-járvány. A zuhanás előtt a vállalat 320 milliárd dollárt ért, amivel már világszinten sem túl sok társaság versenyezhet. Kínában pedig az esés után is ez a legértékesebb tőzsdei társaság.

A befektetők részben azért voltak ilyen lelkesek, mert a cég lendületesen tudta emelni a főképp cirokból készülő, akár öt évig is érlelt gabonapárlatai árát. Többek között valószínűleg erre utalt a pártlap spekulációs kiszólása, ami pedig a korrupciót illeti, a drága italokat megvesztegetési célból is előszeretettel ajándékozták. Már csak azért is, mert a kínai polgárháború idején Mao Ce-tung csapatai is fogyasztották, amikor a déli Kujcsou tartományban lévő Moutai környékén állomásoztak, így aztán később könnyen megtalálta az utat az állami tisztségviselők italkészletébe is.

Ez a gabonapárlat egyébként a pajcsiuk családjába tartozik, ami Kína nemzeti itala, és bár sokan jósolnak az italnak – amelyet a köles mellett még rizsből szoktak főzni – nemzetközi áttörést, viszonylag magas (30-50 százalékos) alkoholtartalma és szokatlan ízvilága miatt ez egyelőre elég lassan halad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA felelős alkoholfogyasztás valójában nem lehet az italgyártók érdekeA cégek bevételének döntő többsége azoktól jön, akik nem felelősen isznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÁtszoktak a vodkáról a sörre az oroszok, a magyarok mindent isznakVilágszerte átalakul az alkoholfogyasztás. A fejlett országokban egyre kevesebbet, a feltörekvőkben egyre többet isznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA négyszázezer alkoholista országa vagyunk, és ez komoly előrelépésAz évezred eleje óta a felére csökkent az alkoholisták becsült száma Magyarországon, de még így is a világ élvonalába tartozunk, ha piálásról van szó.

Vállalat alkohol alkoholfogyasztás Kína részvény tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.