Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az utóbbi évtizedben a fejlett világban mindenhol a nulla közelében volt az alapkamat, ezért azok a befektetők, akik valami hozamot akartak elérni, kénytelenebbek voltak kockázatosabb, egzotikusabb befektetnivalók után nézni. Ennek egy elég súlyos esetét tárta fel a Financial Times: 2015 és 2019 között az egyik nagy olasz maffiaszervezet, a calabriai ‘Ndrangheta által irányított fedőcégekből jövő bevételek is fedeztek nagyjából egymilliárd euró értékben, zárt körben kibocsátott kötvényeket.

Az alaphelyzet sem egy teljesen tiszta ügylet. Egy kisebb, elit ügyfelekre szakosodott genfi befektetési bank, a CFE az olasz egészségügyi rendszer lejárt számláinak késedelmi kamataira alapozta stratégiáját: lényegében az állam felé lejárt tartozásokat vettek meg, az ezekre fizetett büntetőkamat biztos hozamot ígért. A kötvények legfontosabb vevője az egyik legnagyobb olasz privátbank, a Banca Generali volt, de más kisebb-nagyobb befektetők is vásároltak a zárt körben kibocsátott értékpapírokból.

Csakhogy az eleve visszásnak tűnő üzlet akkor vált igazán tarthatatlanná, amikor most kiderült, hogy a ‘Ndrangheta ismert fedőcégeinek számlái is bekerültek ebbe a körbe. Többek között annak a calabriai menekülttábornak, amelyet teljes mértékben megszállt a maffia, és aminek vezetőit később több tízmillió eurónyi EU-s forrás elsíbolásáért helyezte vád alá az olasz ügyészség. A svájci befektetési bank tehát végső soron segített az olasz maffiának a pénzmosási törekvéseiben. 

Az ügylet újra rossz fényt vet a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikére, az EY-ra, amely nemrég a németországi Wirecard-ügyben is csúnyán megégette magát. A cég nem kommentálta az ügyet. Maga a CFE, tehát a kötvényeket létrehozó bank annyit tudott felhozni saját maga védelmében, hogy a szervezett bűnözéshez kötődő számlák csak egy nagyon kis részét tették ki az olasz egészségüggyel összefüggésben vásárolt eszközeiknek.

A ‘Ndrangheta nem egy egységes szervezet, autonóm klánok százaiból áll, de az Europol szerint összességében gigantikus, évi 44 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak (túlnyomó részt feketén), ami a magyar GDP-nek egy tekintélyes részét tenné ki. Az Olaszországban a kétezres évek közepe óta tartó stagnálás tökéletes táptalaj volt a maffia további térnyerésének, amelyek a kábítószer-csempészetből származó fekete bevételeiket egyre nagyobb mértékben próbálják legitimnek tűnő tevékenységek segítségével tisztára mosni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Világ maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.