Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az utóbbi évtizedben a fejlett világban mindenhol a nulla közelében volt az alapkamat, ezért azok a befektetők, akik valami hozamot akartak elérni, kénytelenebbek voltak kockázatosabb, egzotikusabb befektetnivalók után nézni. Ennek egy elég súlyos esetét tárta fel a Financial Times: 2015 és 2019 között az egyik nagy olasz maffiaszervezet, a calabriai ‘Ndrangheta által irányított fedőcégekből jövő bevételek is fedeztek nagyjából egymilliárd euró értékben, zárt körben kibocsátott kötvényeket.

Az alaphelyzet sem egy teljesen tiszta ügylet. Egy kisebb, elit ügyfelekre szakosodott genfi befektetési bank, a CFE az olasz egészségügyi rendszer lejárt számláinak késedelmi kamataira alapozta stratégiáját: lényegében az állam felé lejárt tartozásokat vettek meg, az ezekre fizetett büntetőkamat biztos hozamot ígért. A kötvények legfontosabb vevője az egyik legnagyobb olasz privátbank, a Banca Generali volt, de más kisebb-nagyobb befektetők is vásároltak a zárt körben kibocsátott értékpapírokból.

Csakhogy az eleve visszásnak tűnő üzlet akkor vált igazán tarthatatlanná, amikor most kiderült, hogy a ‘Ndrangheta ismert fedőcégeinek számlái is bekerültek ebbe a körbe. Többek között annak a calabriai menekülttábornak, amelyet teljes mértékben megszállt a maffia, és aminek vezetőit később több tízmillió eurónyi EU-s forrás elsíbolásáért helyezte vád alá az olasz ügyészség. A svájci befektetési bank tehát végső soron segített az olasz maffiának a pénzmosási törekvéseiben. 

Az ügylet újra rossz fényt vet a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikére, az EY-ra, amely nemrég a németországi Wirecard-ügyben is csúnyán megégette magát. A cég nem kommentálta az ügyet. Maga a CFE, tehát a kötvényeket létrehozó bank annyit tudott felhozni saját maga védelmében, hogy a szervezett bűnözéshez kötődő számlák csak egy nagyon kis részét tették ki az olasz egészségüggyel összefüggésben vásárolt eszközeiknek.

A ‘Ndrangheta nem egy egységes szervezet, autonóm klánok százaiból áll, de az Europol szerint összességében gigantikus, évi 44 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak (túlnyomó részt feketén), ami a magyar GDP-nek egy tekintélyes részét tenné ki. Az Olaszországban a kétezres évek közepe óta tartó stagnálás tökéletes táptalaj volt a maffia további térnyerésének, amelyek a kábítószer-csempészetből származó fekete bevételeiket egyre nagyobb mértékben próbálják legitimnek tűnő tevékenységek segítségével tisztára mosni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Világ maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.

Fontos

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.