Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az utóbbi évtizedben a fejlett világban mindenhol a nulla közelében volt az alapkamat, ezért azok a befektetők, akik valami hozamot akartak elérni, kénytelenebbek voltak kockázatosabb, egzotikusabb befektetnivalók után nézni. Ennek egy elég súlyos esetét tárta fel a Financial Times: 2015 és 2019 között az egyik nagy olasz maffiaszervezet, a calabriai ‘Ndrangheta által irányított fedőcégekből jövő bevételek is fedeztek nagyjából egymilliárd euró értékben, zárt körben kibocsátott kötvényeket.

Az alaphelyzet sem egy teljesen tiszta ügylet. Egy kisebb, elit ügyfelekre szakosodott genfi befektetési bank, a CFE az olasz egészségügyi rendszer lejárt számláinak késedelmi kamataira alapozta stratégiáját: lényegében az állam felé lejárt tartozásokat vettek meg, az ezekre fizetett büntetőkamat biztos hozamot ígért. A kötvények legfontosabb vevője az egyik legnagyobb olasz privátbank, a Banca Generali volt, de más kisebb-nagyobb befektetők is vásároltak a zárt körben kibocsátott értékpapírokból.

Csakhogy az eleve visszásnak tűnő üzlet akkor vált igazán tarthatatlanná, amikor most kiderült, hogy a ‘Ndrangheta ismert fedőcégeinek számlái is bekerültek ebbe a körbe. Többek között annak a calabriai menekülttábornak, amelyet teljes mértékben megszállt a maffia, és aminek vezetőit később több tízmillió eurónyi EU-s forrás elsíbolásáért helyezte vád alá az olasz ügyészség. A svájci befektetési bank tehát végső soron segített az olasz maffiának a pénzmosási törekvéseiben. 

Az ügylet újra rossz fényt vet a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikére, az EY-ra, amely nemrég a németországi Wirecard-ügyben is csúnyán megégette magát. A cég nem kommentálta az ügyet. Maga a CFE, tehát a kötvényeket létrehozó bank annyit tudott felhozni saját maga védelmében, hogy a szervezett bűnözéshez kötődő számlák csak egy nagyon kis részét tették ki az olasz egészségüggyel összefüggésben vásárolt eszközeiknek.

A ‘Ndrangheta nem egy egységes szervezet, autonóm klánok százaiból áll, de az Europol szerint összességében gigantikus, évi 44 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak (túlnyomó részt feketén), ami a magyar GDP-nek egy tekintélyes részét tenné ki. Az Olaszországban a kétezres évek közepe óta tartó stagnálás tökéletes táptalaj volt a maffia további térnyerésének, amelyek a kábítószer-csempészetből származó fekete bevételeiket egyre nagyobb mértékben próbálják legitimnek tűnő tevékenységek segítségével tisztára mosni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.