Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az utóbbi évtizedben a fejlett világban mindenhol a nulla közelében volt az alapkamat, ezért azok a befektetők, akik valami hozamot akartak elérni, kénytelenebbek voltak kockázatosabb, egzotikusabb befektetnivalók után nézni. Ennek egy elég súlyos esetét tárta fel a Financial Times: 2015 és 2019 között az egyik nagy olasz maffiaszervezet, a calabriai ‘Ndrangheta által irányított fedőcégekből jövő bevételek is fedeztek nagyjából egymilliárd euró értékben, zárt körben kibocsátott kötvényeket.

Az alaphelyzet sem egy teljesen tiszta ügylet. Egy kisebb, elit ügyfelekre szakosodott genfi befektetési bank, a CFE az olasz egészségügyi rendszer lejárt számláinak késedelmi kamataira alapozta stratégiáját: lényegében az állam felé lejárt tartozásokat vettek meg, az ezekre fizetett büntetőkamat biztos hozamot ígért. A kötvények legfontosabb vevője az egyik legnagyobb olasz privátbank, a Banca Generali volt, de más kisebb-nagyobb befektetők is vásároltak a zárt körben kibocsátott értékpapírokból.

Csakhogy az eleve visszásnak tűnő üzlet akkor vált igazán tarthatatlanná, amikor most kiderült, hogy a ‘Ndrangheta ismert fedőcégeinek számlái is bekerültek ebbe a körbe. Többek között annak a calabriai menekülttábornak, amelyet teljes mértékben megszállt a maffia, és aminek vezetőit később több tízmillió eurónyi EU-s forrás elsíbolásáért helyezte vád alá az olasz ügyészség. A svájci befektetési bank tehát végső soron segített az olasz maffiának a pénzmosási törekvéseiben. 

Az ügylet újra rossz fényt vet a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikére, az EY-ra, amely nemrég a németországi Wirecard-ügyben is csúnyán megégette magát. A cég nem kommentálta az ügyet. Maga a CFE, tehát a kötvényeket létrehozó bank annyit tudott felhozni saját maga védelmében, hogy a szervezett bűnözéshez kötődő számlák csak egy nagyon kis részét tették ki az olasz egészségüggyel összefüggésben vásárolt eszközeiknek.

A ‘Ndrangheta nem egy egységes szervezet, autonóm klánok százaiból áll, de az Europol szerint összességében gigantikus, évi 44 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak (túlnyomó részt feketén), ami a magyar GDP-nek egy tekintélyes részét tenné ki. Az Olaszországban a kétezres évek közepe óta tartó stagnálás tökéletes táptalaj volt a maffia további térnyerésének, amelyek a kábítószer-csempészetből származó fekete bevételeiket egyre nagyobb mértékben próbálják legitimnek tűnő tevékenységek segítségével tisztára mosni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Világ maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.