Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az utóbbi évtizedben a fejlett világban mindenhol a nulla közelében volt az alapkamat, ezért azok a befektetők, akik valami hozamot akartak elérni, kénytelenebbek voltak kockázatosabb, egzotikusabb befektetnivalók után nézni. Ennek egy elég súlyos esetét tárta fel a Financial Times: 2015 és 2019 között az egyik nagy olasz maffiaszervezet, a calabriai ‘Ndrangheta által irányított fedőcégekből jövő bevételek is fedeztek nagyjából egymilliárd euró értékben, zárt körben kibocsátott kötvényeket.

Az alaphelyzet sem egy teljesen tiszta ügylet. Egy kisebb, elit ügyfelekre szakosodott genfi befektetési bank, a CFE az olasz egészségügyi rendszer lejárt számláinak késedelmi kamataira alapozta stratégiáját: lényegében az állam felé lejárt tartozásokat vettek meg, az ezekre fizetett büntetőkamat biztos hozamot ígért. A kötvények legfontosabb vevője az egyik legnagyobb olasz privátbank, a Banca Generali volt, de más kisebb-nagyobb befektetők is vásároltak a zárt körben kibocsátott értékpapírokból.

Csakhogy az eleve visszásnak tűnő üzlet akkor vált igazán tarthatatlanná, amikor most kiderült, hogy a ‘Ndrangheta ismert fedőcégeinek számlái is bekerültek ebbe a körbe. Többek között annak a calabriai menekülttábornak, amelyet teljes mértékben megszállt a maffia, és aminek vezetőit később több tízmillió eurónyi EU-s forrás elsíbolásáért helyezte vád alá az olasz ügyészség. A svájci befektetési bank tehát végső soron segített az olasz maffiának a pénzmosási törekvéseiben. 

Az ügylet újra rossz fényt vet a négy nagy könyvvizsgáló cég egyikére, az EY-ra, amely nemrég a németországi Wirecard-ügyben is csúnyán megégette magát. A cég nem kommentálta az ügyet. Maga a CFE, tehát a kötvényeket létrehozó bank annyit tudott felhozni saját maga védelmében, hogy a szervezett bűnözéshez kötődő számlák csak egy nagyon kis részét tették ki az olasz egészségüggyel összefüggésben vásárolt eszközeiknek.

A ‘Ndrangheta nem egy egységes szervezet, autonóm klánok százaiból áll, de az Europol szerint összességében gigantikus, évi 44 milliárd euró körüli forgalmat bonyolítanak (túlnyomó részt feketén), ami a magyar GDP-nek egy tekintélyes részét tenné ki. Az Olaszországban a kétezres évek közepe óta tartó stagnálás tökéletes táptalaj volt a maffia további térnyerésének, amelyek a kábítószer-csempészetből származó fekete bevételeiket egyre nagyobb mértékben próbálják legitimnek tűnő tevékenységek segítségével tisztára mosni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncotA földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ maffia szervezett bűnözés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.