Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

Mi történik egy országban, ahol a jogszerűen működő üzleti szféra már több mint egy évtizede szenved a gazdasági és pénzügyi válság miatt, a partvonalon túl viszont várakozik egy készpénzben gazdag, törvénysértő szereplő, a maffia? Természetesen a maffia egyre nagyobb valószínűséggel ki fogja vásárolni a pénzzavarba került jogszerű szereplőket, hogy tisztára moshassa a pénzét. Éppen ez történik most Olaszországban, derül ki a Financial Times cikkéből.

A három nagy olasz maffiacsalád – a nápolyi Camorra, a calabriai ‘Ndrangheta és a szicíliai Cosa Nostra – különösen a mezőgazdaságra és a élelmiszeriparra vetette rá magát, és most már az olajfaligetektől és a szőlőktől kezdve a feldolgozáson és csomagoláson át a szállításig, a kereskedelemig és az éttermekig a teljes olasz élelmiszerláncba sikerült beépülniük.

A legtöbb ösztönző ebbe az irányba mutat. Az olasz mezőgazdaság a gazdaság egészéhez hasonlóan nem tudott növekedni már nagyon sok ideje, ezért sokan hajlamosabbak eladni a földjüket. A maffiában viszont rájöttek, hogy a földműveléssel is lehet vastag járadékot szerezni, már csak azért is, mert az Európai Unió akkor is támogatja a földbirtoklást, ha a földön épp nem történik semmi. (Ebből a szempontból nem viselkednek másként, mint a magyar zöldbárók egy része.) Ráadásul a termékek hamisításával extraprofitot is el tud érni a maffia, és mindez jóval kevésbé kockázatos, mint hagyományos tevékenységük, tehát a védelmi pénz szedése, a drog- vagy az emberkereskedelem.

Ráadásul nem is feltétlenül új terep ez az olasz szervezett bűnözésnek.

A mai maffia elődjei éppen azért alakultak ki, hogy a földesurak és parasztok között közvetítsenek, pontosabban a földesurak nevében igazgassák a parasztok munkáját. (A bonyolult történelmi összefüggésekről megjelent tavaly egy érdekes tanulmány Daren Acemoglu közgazdásztól.)

Az agromaffia vagyona 2011-ben még 12,5 milliárd euró volt, ez 2018-ra 22 milliárd euróra emelkedett, állítja az agromaffia ügyeire szakosodott olasz megfigyelőközpont. A maffia által megkaparintott mezőgazdasági és élelmiszer-ipari egységek bevétele már a maffia teljes bevételének 15 százalékát teszi ki. (Az olasz maffia évente 150 milliárd euró forgalmat bonyolít, ami közel másfélszer nagyobb, mint a legnagyobb olasz vállalaté, ami a Fiat-Chryler és a Ferrari anyacége, az Exor.) Az évi átlagosan 10 százalékos növekedés kiugró egy olyan országban, ahol a kilencvenes évek óta nem bővült a GDP. A pénzmosás végső terepei az éttermek, Rómában és Milánóban a megfigyelőközpont becslései szerint minden ötödik éttermet a maffia irányít.

Egy olasz hivatalnokot, Giuseppe Antocit 2016 májusában megkísérelték kivégezni, miután egy szicíliai nemzeti park igazgatójaként felderítette, hogy a park által bérbe adott földek 80 százalékát a maffia szerezte meg. A földeket nem művelték, viszont az évi 37 ezer euró bérleti díjra egymillió eurónyi EU-támogatást húztak be a maffiához kötődő szereplők. Antoci igazgatóként lépéseket tett a maffia térfoglalása ellen, mire előbb fenyegetéseket kapott, majd néhány robogós támadó kilőtte az autójának kerekeit, és csak azért nem tudták ledobni a páncélozott autóra a gyújtóbombáikat, mert időben megérkeztek a rendőrök.

A maffia mezőgazdasági sikereinek oka, hogy hagyományos módszereikkel – kényszerítés, zsarolás, kenőpénzek fizetése, fekete foglalkoztatás – hatékonyan tudják csökkenteni a költségeket, és ezzel olcsóbban tudnak piacot szerezni, mint a törvényeket betartó versenytársaik. Ráadásul annyira sok készpénzük van – főként a drogkereskedelemből -, hogy készek akár jelentősen is túlfizetni a földbirtokosokat, hogy tisztára mossák a vagyonukat.

Ezt követően a legtöbb profitot organikus élelmiszerek hamisításával szerzi maffia – ez általában olyan egyszerű dolgokat jelent, hogy Romániából importált lisztet adnak el organikus olasz lisztként sokszoros áron, vagy napraforgóolajat olívaolajként. De hamisítanak bivalymozzarellát és parmezánsajtot is. Ezeket főleg exportálják, mert a hazai piacon valószínűleg gyorsan lelepleződnének. (Érdekes tény: az olasz rendőrségnek van egy speciális alakulata, amely kóstolással állapítja meg egy-egy élelmiszerről, hogy hamisították-e.) Ezzel főleg Olaszország hírnevének ártanak, mivel az olasz eredetre utaló márkajel az élelmiszeriparban önmagában jelentős hozzáadott értéket teremt a termelőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bűnözés bűnszervezet maffia olasz maffia Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.