Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. június 16. 12:08 Világ

Élesedik a világ egyik legnehezebben megoldható folyami konfliktusa

Kemény hangnemben üzenget egymásnak Etiópia, illetve Egyiptom az előbbi területén épülő hatalmas vízerőmű miatt. Az etióp kormány ugyanis azt tervezi, hogy a következő hetekben elkezdik feltölteni a 70 százalékban kész létesítmény víztározóját, ami értelemszerűen a vízhozam csökkenésével jár a folyam alsóbb szakaszán, ami nem tetszik Egyiptomnak.

Ahogy már az általános iskolában is megtanulhattuk, Egyiptom léte a Nílustól függ. Nem pontosan úgy, mint az ókorban, de a már százmilliós, nagyrészt sivatagos ország napjainkban is kiszolgáltatott a folyónak, egyebek mellett az ivó- és öntözővíz szempontjából. Az Etiópia és Egyiptom között elterülő 42 milliós Szudán is hasonló helyzetben van. Nem csoda, hogy egyik ország kormánya sem lelkesedett, amikor a közel 110 milliós Etiópia elkezdte építeni a Nílus vízhozamának 85 százalékát adó Kék-Níluson a 4,6 milliárd dollárba kerülő, Nagy Etióp Újjászületés Gátjának elkeresztelt, energiatermelésre szolgáló létesítményt.

Egyiptom és Szudán attól tart, hogy az etiópok a vízhozam nagyobb részét fogják felhasználni, mint eddig, így nekik kevesebb jut. Egyiptomi részről korábban háborús fenyegetések is elhangzottak, de a fegyveres konfliktust elkerülendő a felek nemzetközi közvetítéssel évek óta próbálnak megegyezni a víz megosztásáról. Ezek az elmúlt napokban nem sok eredményt hoztak az al-Dzsazíra tudósítása szerint; Egyiptom azzal vádolta Etiópiát, hogy felrúgta a korábbi megállapodásokat, és kész helyzet elé akarja állítani a másik két országot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan tervet találtak ki Afrikában, amitől még a Szovjetunió is visszahőköltSzibéria folyóit nem „fordították meg", Afrikában azonban most valami hasonlóra készülnek.

Az üzengetésből az hámozható ki, hogy az egyiptomiak csak egy olyan megállapodást hajlandóak aláírni, amely a lehetőségekhez képest tartós aszály idején is biztosítja a vízellátást, egy kötelező érvényű vitarendezési folyamat keretében. Az etiópok viszont úgy látják, hogy a korábbi évtizedekre jellemző állapot a gyarmati rendszer örökségeként nem ad elég jogot számukra a víz felhasználására. Februárban az ország el is utasított egy amerikai közvetítéssel létrejött tervezetet, mondván, az túlságosan Egyiptomnak kedvez.

Annyi jó hír legalább van, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat, így továbbra is van remény a békés megegyezésre. Afelől persze senkinek sincs kétsége, hogy nehéz lesz kompromisszumot találni, hiszen a folyó mentén fekvő országokban továbbra is gyorsan nő a lakosság száma, az éghajlatváltozás miatt pedig valószínűleg szélsőségesebb lesz a Nílus vízjárása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVeszélybe került Afrika egyik leghíresebb látványosságaAkkora a szárazság a kontinens déli részén, hogy alig van víz a Viktória-vízesésben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyiptom Etiópia nílus vízerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.