Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. március 5. 18:38 Világ

Joe Biden három leggyengébb pontja

Évtizedek óta nem látott, földcsuszamlásszerű átrendeződés történt az amerikai politikában ezen a héten, ami nagyban befolyásolja, hogy le lehet-e váltani Donald Trump amerikai elnököt az idén novemberi elnökválasztáson.

A demokrata párt mérsékeltebb szárnya néhány nap alatt összezárt az elnöki előválasztáson Barack Obama korábbi alelnöke, Joseph R. Biden mögött, gyakorlatilag feltámasztva az elnökjelölt elhalóban lévő kampányát – éppen akkor, amikor kezdett úgy tűnni, hogy a párt baloldalát összefogó Bernie Sanders behozhatatlan előnyre fog szert tenni.

Ehhez az kellett, hogy Biden megnyerje a többségében fekete szavazókat Dél-Karolina államban, amivel bizonyította, hogy a párt bázisának legnagyobb szavazói blokkja szinte egy emberként őt támogatja. Az eredmény után Biden mérsékelt vetélytársai sorra visszaléptek Biden javára, napokig csak erről volt szó a médiában. Erre hullámra felülve Biden döbbenetesen jó eredményt ért el kedden, amikor tucatnál is több állam tartott előválasztást.*A legnagyobb Kaliforniát ugyan megnyerte Sanders, Texast viszont szorosan elvesztette, és több államban súlyos vereséget szenvedett.

Bernie Sanders és Joe Biden egy elnökjelölti vitán. (Photo by Robyn BECK / AFP)

Obama alelnöke ezzel csattanós választ adott azoknak, akik a pénz politikában betöltött szerepe miatt aggódtak. Pénzügyi szempontból ugyanis Biden állt a legrosszabbul az összes jelölt között, és a kampányszervezete is neki volt a leggyengébb. Mégis maga mögé tudta utasítani jobban finanszírozott riválisait (köztük a kis összegű adományokból rekordokat döntő Sanderst), és olyan államokat is megnyert kedden, ahol egyszer sem járt kampányolni, nem hirdetett, és nem volt szervezete sem. Szinte kizárólag a médiában megjelenő történetszál, személyes ismertsége és a demokrata gépezet szimbolikus támogatása szólt Biden mellett, de ez is elég volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdosok árazzák ki a politikusokat a politikábólÉrdekes kísérlet történik az USA-ban: ki fog derülni, hogy végtelen pénzből meg lehet-e venni az elnöki hivatalt. Soha nem látott pénzlavina szabadult el.

Milliárdosok csatája helyett tehát 80-hoz közelítő öregurak csatája lett az amerikai elnökválasztás. Biden papíron nem is olyan rossz jelölt. Sokan a mostani helyzethez képest viszonylag nyugodt és kompetens Obama-kormányzathoz kötik, és sok különböző csoportból álló demokrata párt frakciói egyaránt elfogadják, a vagyonos külvárosiaktól az alacsonyabb keresetű fehéreken át a feketékig. Mégis van vele néhány egészen súlyos probléma, ami megnehezítheti kampányának sikerét, azaz végső soron Trump leváltását. Itt van ezek közül három:

1. Életkor

Joe Biden ugyan majdnem egy évvel fiatalabb Bernie Sandersnél (aki nemrég szívrohamon is átesett), de 77 évével így nem fiatal. Ez meg is látszik a fénykorában sem éppen a legfegyelmezettebben kommunikáló Bidenen, gyakran tűnik úgy, mintha összeakadna a nyelve vagy nem tudná, hogy éppen hol van. Ez súlyos akadály egy politikai kampányban, Biden tanácsadói az utóbbi hónapokban gyakorlatilag eldugták a jelöltet az olyan helyzetek elől, ahol bármi váratlan dolog történhet.

A négy évvel ezelőtti kampányban Hillary Clintonnal nem volt ilyen probléma, ennek ellenére sikeresen kampányoltak ellene azzal, hogy súlyos egészségügyi gondjai vannak (ehhez elég volt egyetlen videóra vett rosszullét). A politikus feltételezett szenilitása tökéletes támadási felület a direkt, személyeskedő beleszállásokat egyébként is élvező Trumpnak. A gyakorlatilag republikánus párttévéként működő Fox News máris tényként mutatja be Biden mentális problémáit.

Biden szavazótáborának legnagyobb része az idősebb korosztály felé húz, ami önmagában nem feltétlenül probléma, mivel ők biztosabb szavazók. De a nagyobb részük várhatóan így is, úgy is Trumpra fog szavazni, és a demokraták korábban jellemzően akkor szerepeltek jól, amikor sikerült a fiatalabb korosztályokat nagyobb arányba rávenni a szavazásra. (Más kérdés, hogy a túlnyomó részt a fiatalabbak által támogatott Sanders kampánya pont azért került bajba, mert a fiatalok idén nem vesznek részt olyan arányban a demokrata előválasztásokon, mint azt várták volna.)

2. Üzenet

Nem véletlenül tűnt úgy sokáig, hogy Biden kampánya senkit nem tud lázba hozni, a politikus ugyanis a közelmúltba révedésen kívül nem tudott előállni egy olyan átfogó üzenettel, ami bárkiből is lelkesedést váltott volna ki. Persze tény, hogy éppen Trump sikere mutatja, hogy az évtizedekkel korábbi állapotok iránti nosztalgiával lehet választásokat nyerni, de ez egy konzervatív politikai erőnek természetesebb üzenet, mint egy progresszív pártnak.

Biden eddig azzal különböztette meg magát demokrata riválisai közül, hogy egy kampánytámogatásokat gyűjtő rendezvényen arról beszélt jómódú finanszírozóinak, hogy ő nem szeretné a gazdagokat démonizálni, és “senki életkörülményei nem fognak megváltozni, semmi nem fog alapvetően megváltozni”.

Ezzel a Trump előtti nyolc évhez kötné magát Biden, ami paradox módon éppen az ellentéte annak a sikerreceptnek, amivel Obama két elnökválasztást is meg tudott nyerni. Obama a retorikájával elérte, hogy egyszerre tűnjön inspiráló populistának, de közben kellően homályos is legyen. Bidennél az előbbinek – egyelőre legalábbis – nyoma sincs.

3. Korrupció

Biden hosszú politikai pályafutása remekül példázza azt, ahogyan a különböző iparági érdekek befolyásolják a politikai döntéshozatalt. Szenátorként azt a Delaware államot képviselte, amely a vállalati transzparencia legnagyobb ellensége az Egyesült Államokon belül, és kvázi hazai adóparadicsomi helyzete miatt a legnagyobb amerikai hitelkártya-cégek székhelye.

Egy ponton az egyik republikánus politikus “the senator from MBNA” néven emlegette Bident, ami nem véletlen, a politikus ugyanis minden eszközzel küzdött az akkori legnagyobb hitelkártyacég érdekei mellett.*Az MBNA azóta a Bank of America része lett. Ennek egyik legfontosabb eredménye a 2005-ös amerikai magáncsőd-törvény, ami alapvetően megnehezítette az amerikai magszemélyeknek, hogy megszabaduljanak a kezelhetetlen méretűre duzzadt hiteleiktől. Érdekes módon az egyik másik demokrata elnökjelölt, Elizabeth Warren éppen emiatt a törvény miatti tiltakozás részeként lépett be a politika világába.

Még a saját, később teljesen más botrányba keveredett fia, Hunter Biden is MBNA-ban kezdett dolgozni, részben átfedésben az apja kampányában betöltött pozíciójával. Hasonlóan összeférhetetlennek tűnik, hogy Hunter Biden akkor került az ukrán gázkereskedő Buriszma igazgatóságába, amikor apja alelnökként éppen az ukrán korrupció elleni fellépést koordinálta. (Trump viszont annyira túltolta ezt az ügyet, hogy ebből lett az alkotmányos vádemelési ügye.) De más családtagjai is csináltak komoly pénzt a híres szenátor rokonuk befolyására építve.

Az mindenesetre a mostani kampányból is egyértelműnek tűnik, hogy Biden nem ellenzi a pénz befolyását a politika világában. Politikai kampánytanácsadói között számos iparági lobbistát találni, és pénzügyileg sem a kis összegű kampánytámogatásokból finanszírozza magát. Ilyen háttérrel viszont nehéz visszanyernie azokat a szavazókat, akik a demokraták vélt vagy valós korrupciója miatt nyitottak Trump felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai elnökválasztás Donald Trump egyesült államok joe biden usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.