Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 28. 10:19 Világ

Örökre velünk maradhat az új koronavírus

Szakemberek szerint nagy esély van arra, hogy a mostani járványt okozó COVID-19 koronavírus nem tűnik el, hanem tagja lesz azoknak a légúti fertőzéseknek, amelyek a szezonális influenzához hasonlóan évszakokhoz kötötten visszatérően fertőznek.

„Egy ideig biztosan velünk marad, hiszen már meghonosodott az emberek körében, és nem fog eltűnni védőoltás nélkül” – mondta a Business Insidernek Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

A szakember szerint van alapja azoknak a reményeknek, hogy a tavasz beköszöntével megáll a vírus terjedése, vagy legalábbis lelassul annyira, hogy legyen idő védőoltást kifejleszteni ellene. A hideg idő azért segíti a légúti megbetegedéseket okozó vírusok terjedését, mert ilyen körülmények között keményebb a gélszerű védőburkuk, ennek köszönhetően pedig elég hosszan életképesek maradnak ahhoz, hogy a levegőben vagy tárgyak felületén keresztül eljussanak egy új gazdaszervezetbe.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy örökre meg is szabadulhatunk tőle. Négy másik koronavírus már eddig is okozott szezonális megbetegedéseket, és általában enyhe megfázás jellegű tüneteket produkálnak, ugyanakkor mindegyik okozhat tüdőgyulladást is, amely a COVID-19-nek is a legveszélyesebb szövődménye. Amesh Adalja szerint ezekhez fog társulni az új koronavírus is.

Ez a mostani események tükrében elég ijesztően hangzik, de valójában eddig egyik koronavírus sem követelt annyi áldozatot, mint a szezonális influenza.

Ez utóbbi példája pedig azt is mutatja, hogy egy légúti betegség akkor is fennmaradhat, ha védőoltás van ellene.

Az új vírusról ugyanakkor még meglehetősen keveset tudunk, a szakemberek igyekeznek minél gyorsabban minél többet megtudni genetikai felépítéséről és hatásmechanizmusáról. Egy kínai kutatás szerint – amelyet a salon.com szemlézett – a COVID-19 olyan irányban változott a korábbi koronavírusokhoz képest, ami az ebolával, a HIV-el és néhány madárinfluenza-vírussal rokonítja.

A kínai szakemberek szerint a COVID-19 ezerszer sikeresebben kötődik a gazdasejtekhez, mint a 2002-2003-as koronavírus-járványt okozó SARS, amellyel 80 százalékban azonos a genetikai felépítése. Azzal ellentétben azonban a furin nevű fehérjén keresztül fertőz, ami az eddigi koronavírusokra nem volt jellemző, az ebolára és a HIV-re viszont igen.

Ami a gazdasági hatásokat illeti, a fertőzés legyőzéséről sokáig optimistán gondolkodó befektetők ezen a héten ijedtek meg, a hétfőn kezdődő tőzsdei esés nyomán a világ sok nagy – amerikai és ázsiai – tőkepiacán már 10 százalék feletti eséseket láthatunk a múlt heti csúcsokhoz képest. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több elemző vágja vissza idei világgazdasági növekedési előrejelzéseit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPénzt szórnak az emberek közé, hogy ne zuhanjon a gazdaság a járvány miattÁzsia két fontos pénzügyi központjában is úgy döntött a helyi kormány, hogy a polgároknak juttatott pénzzel harcol a koronavírus-járvány miatti gazdasági problémákkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fertőzés HÍV-vírus influenza koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.