Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 27. 11:48 Világ

Pénzt szórnak az emberek közé, hogy ne zuhanjon a gazdaság a járvány miatt

Ázsia két fontos pénzügyi központjában is úgy döntött a helyi kormány, hogy más intézkedések mellett a polgároknak juttatott pénzzel harcol a koronavírus-járvány miatti gazdasági problémákkal.

Szingapúrban múlt héten jelentették be, hogy minden 21 évesnél idősebb állampolgár egyszeri alkalommal 100 és 300 szingapúri dollár (22,3-66,9 ezer forint) közötti összeget kap. A városállam ezzel szeretne életet lehelni a koronavírus-járvány által meggyötört gazdaságba, annak árán is, hogy az idén várható 6,4 milliárd szingapúri dolláros költségvetési hiány nagyobb lesz, mint az utóbbi bő két évtizedben bármikor.

Hasonló intézkedésre készül a Kínához tartozó, de viszonylag széles autonómiát élvező Hongkong is, ahol a gazdaság a tavalyi tüntetéssorozat miatt már a járvány kitörése előtt is válságban volt. A volt brit gyarmat kormányzata nagyvonalúbb a szingapúrinál, minden 18 évesnél idősebb állandó helyi lakos 10 ezer hongkongi dollárt (400 ezer forint) kap.

Ez csak az egyik eleme a gazdaságélénkítő intézkedéscsomagnak, annak keretében igyekeznek a lakásvásárlókat, a diákokat, a kisvállalatokat és a befektetőket is segíteni. Ezzel nyilván a tüntetőket is igyekeznek leszerelni, az már viszont aligha tetszik majd nekik, hogy a rendőrség költségvetését is alaposan megemelik.

A Bloomberg számításai alapján a 2018-as hongkongi GDP 4,2 százalékára rúgó gazdaságélénkítő csomagnak a pénzügyminiszter szerint az lesz az ára, hogy a helyi büdzsé soha nem látott, 139 milliárdos hiánnyal zár majd. Enélkül azonban esély sincs arra, hogy Hongkong kikerüljön a tavaly elkezdődött recesszióból. 2019-ben 1,2 százalékkal zsugorodott a helyi gazdaság, az idei évi becslés -1,5 és 0,5 százalék közötti változást vetít előre.

Az amerikai hírügynökség által megszólaltatott elemzők szerint azonban kétséges, hogy a hongkongiak gyorsan elköltik-e az ingyen pénzt – élénkítve a gazdaságot –, vagy inkább megtakarítják, esetleg külföldre menekítik. Korábban a KPMG azt javasolta, hogy inkább (elektronikus) utalványok formájában adják a szóban forgó összeget a hongkongiaknak, amelyeket muszáj elkölteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína szó szerint fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt a koronavírus miattEgy friss döntés értelmében a bankoknak fertőtleníteni kell a beérkező bankjegyeket, majd egy-két hétig tárolni az újbóli forgalomba helyezés előtt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hongkong koronavírus Szingapúr Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.