Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 17. 11:14 Világ

Kína szó szerint fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt a koronavírus miatt

A koronavírus megállításáért folyó küzdelem részeként a kínai jegybank bejelentette, hogy elkezdi megtisztítani a forgalomban lévő készpénzt. A hétvégi bejelentés szerint a bankok ultraviola fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik a pénzjegyeket, majd 7-14 napig tárolják őket. A pontos időtartam attól függ, hogy az adott területen mennyire terjedt el a koronavírus.

A forgalomba csak a fertőtlenítés és a pihentetés után kerülnek vissza a bankjegyek. A jegybank azt is közölte, hogy a koronavírus epicentrumában, Hubej tartományban négymilliárd jüan értékben bocsátottak ki új bankjegyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus cseppfertőzés és érintés mellett tárgyak felületén keresztül is terjed. Igaz, a szervezet szerint még mindig nem egyértelmű, hogy a koronavírus mennyi ideig tud életben maradni egy tárgyon.

A fertőtlenítés azért tűnik ésszerű döntésnek, mert a készpénz jellemzően egyébként is tele van szennyeződésekkel. Egy 2017-es tanulmány New Yorkban vizsgált egydolláros bankjegyeket, amelyeken közel 400 különböző fajta baktériumot találtak. Ha pedig egy influenzás megérint egy bankjegyet, a vírus akár 12 napig is életben maradhat rajta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kormányozzunk járvány idején?Enyhítés vagy feltartóztatás? Erről a friss adatok és kutatási eredmények alapján lenne érdemes dönteni, egyes politikai szereplők azonban identitáskérdést csinálnak a történtekből.

A legfrissebb adatok szerint vasárnapig 70 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, az áldozatok száma eddig 1770. Hubejen kívül az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken. A fertőzéssel leginkább sújtott tartomány kormányzata vasárnap még szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére.

Hubej lakói többek között nem hagyhatják majd el a lakóhelyük környékét, betiltottak mindenféle közúti közlekedést a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Emellett korlátozzák az emberek számát az üzletekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.