Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 17. 11:14 Világ

Kína szó szerint fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt a koronavírus miatt

A koronavírus megállításáért folyó küzdelem részeként a kínai jegybank bejelentette, hogy elkezdi megtisztítani a forgalomban lévő készpénzt. A hétvégi bejelentés szerint a bankok ultraviola fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik a pénzjegyeket, majd 7-14 napig tárolják őket. A pontos időtartam attól függ, hogy az adott területen mennyire terjedt el a koronavírus.

A forgalomba csak a fertőtlenítés és a pihentetés után kerülnek vissza a bankjegyek. A jegybank azt is közölte, hogy a koronavírus epicentrumában, Hubej tartományban négymilliárd jüan értékben bocsátottak ki új bankjegyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus cseppfertőzés és érintés mellett tárgyak felületén keresztül is terjed. Igaz, a szervezet szerint még mindig nem egyértelmű, hogy a koronavírus mennyi ideig tud életben maradni egy tárgyon.

A fertőtlenítés azért tűnik ésszerű döntésnek, mert a készpénz jellemzően egyébként is tele van szennyeződésekkel. Egy 2017-es tanulmány New Yorkban vizsgált egydolláros bankjegyeket, amelyeken közel 400 különböző fajta baktériumot találtak. Ha pedig egy influenzás megérint egy bankjegyet, a vírus akár 12 napig is életben maradhat rajta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kormányozzunk járvány idején?Enyhítés vagy feltartóztatás? Erről a friss adatok és kutatási eredmények alapján lenne érdemes dönteni, egyes politikai szereplők azonban identitáskérdést csinálnak a történtekből.

A legfrissebb adatok szerint vasárnapig 70 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, az áldozatok száma eddig 1770. Hubejen kívül az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken. A fertőzéssel leginkább sújtott tartomány kormányzata vasárnap még szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére.

Hubej lakói többek között nem hagyhatják majd el a lakóhelyük környékét, betiltottak mindenféle közúti közlekedést a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Emellett korlátozzák az emberek számát az üzletekben.

Világ Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Torontáli Zoltán
2020. október 24. 06:57 Világ

Most fekszik csak rá igazán Kína a megújulókra, és ez nekünk is jó lehet

Saját céljainak elérése érdekében Kínának fel kell pörgetnie a megújuló energiás és a környezetvédelmi rendszerek fejlesztését, és ebből jó esetben globális előnyök származhatnak.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Kasnyik Márton
2020. október 25. 16:09 Adat

Többen élnek rosszabbul a járvány miatt, mint azt az adatokból elsőre gondolnánk

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ugyanannyian dolgoznának, mint a járvány előtti időben. De a változatlan számok mögött rosszabb minőségű munkahelyek vannak.