Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 17. 11:14 Világ

Kína szó szerint fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt a koronavírus miatt

A koronavírus megállításáért folyó küzdelem részeként a kínai jegybank bejelentette, hogy elkezdi megtisztítani a forgalomban lévő készpénzt. A hétvégi bejelentés szerint a bankok ultraviola fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik a pénzjegyeket, majd 7-14 napig tárolják őket. A pontos időtartam attól függ, hogy az adott területen mennyire terjedt el a koronavírus.

A forgalomba csak a fertőtlenítés és a pihentetés után kerülnek vissza a bankjegyek. A jegybank azt is közölte, hogy a koronavírus epicentrumában, Hubej tartományban négymilliárd jüan értékben bocsátottak ki új bankjegyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus cseppfertőzés és érintés mellett tárgyak felületén keresztül is terjed. Igaz, a szervezet szerint még mindig nem egyértelmű, hogy a koronavírus mennyi ideig tud életben maradni egy tárgyon.

A fertőtlenítés azért tűnik ésszerű döntésnek, mert a készpénz jellemzően egyébként is tele van szennyeződésekkel. Egy 2017-es tanulmány New Yorkban vizsgált egydolláros bankjegyeket, amelyeken közel 400 különböző fajta baktériumot találtak. Ha pedig egy influenzás megérint egy bankjegyet, a vírus akár 12 napig is életben maradhat rajta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kormányozzunk járvány idején?Enyhítés vagy feltartóztatás? Erről a friss adatok és kutatási eredmények alapján lenne érdemes dönteni, egyes politikai szereplők azonban identitáskérdést csinálnak a történtekből.

A legfrissebb adatok szerint vasárnapig 70 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, az áldozatok száma eddig 1770. Hubejen kívül az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken. A fertőzéssel leginkább sújtott tartomány kormányzata vasárnap még szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére.

Hubej lakói többek között nem hagyhatják majd el a lakóhelyük környékét, betiltottak mindenféle közúti közlekedést a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Emellett korlátozzák az emberek számát az üzletekben.

Világ Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

37-szer annyit költöttek 2018-ban politikai adományokra, mint tíz évvel azelőtt. Eleinte a republikánusok jártak jobban, de 2018-ban már a demokraták kaptak többet.

Torontáli Zoltán
2020. július 3. 10:26 Vállalat, Világ

A Lidl 13 eurós sportcipőjét majdnem 1300 euróért árulják a neten

Ilyen az, ha egy olcsó termékből kevés van, de a keresletet a divat az egekbe tolja.

Stubnya Bence
2020. július 2. 14:52 Világ

Románia már gazdag országnak számít, csak egy EU-tagállam maradt ki a klubból

Magyarország még mindig előzi egy kicsit Lengyelországot, de hosszabb távon Szlovákia gazdagodása a legérdekesebb trend a régióban.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.

Bucsky Péter
2020. június 30. 06:51 Közélet

A fideszes településeknek is fájhat az önkormányzati megszorítás

Főleg a települések adottságaitól függ, hogy mennyire sújtják a kormányzati elvonások, amelyek várható mértékét az összes város és falu esetében térképre vittük.