Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 17. 11:14 Világ

Kína szó szerint fertőtleníti a forgalomban lévő készpénzt a koronavírus miatt

A koronavírus megállításáért folyó küzdelem részeként a kínai jegybank bejelentette, hogy elkezdi megtisztítani a forgalomban lévő készpénzt. A hétvégi bejelentés szerint a bankok ultraviola fénnyel vagy magas hőmérséklettel fertőtlenítik a pénzjegyeket, majd 7-14 napig tárolják őket. A pontos időtartam attól függ, hogy az adott területen mennyire terjedt el a koronavírus.

A forgalomba csak a fertőtlenítés és a pihentetés után kerülnek vissza a bankjegyek. A jegybank azt is közölte, hogy a koronavírus epicentrumában, Hubej tartományban négymilliárd jüan értékben bocsátottak ki új bankjegyeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus cseppfertőzés és érintés mellett tárgyak felületén keresztül is terjed. Igaz, a szervezet szerint még mindig nem egyértelmű, hogy a koronavírus mennyi ideig tud életben maradni egy tárgyon.

A fertőtlenítés azért tűnik ésszerű döntésnek, mert a készpénz jellemzően egyébként is tele van szennyeződésekkel. Egy 2017-es tanulmány New Yorkban vizsgált egydolláros bankjegyeket, amelyeken közel 400 különböző fajta baktériumot találtak. Ha pedig egy influenzás megérint egy bankjegyet, a vírus akár 12 napig is életben maradhat rajta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kormányozzunk járvány idején?Enyhítés vagy feltartóztatás? Erről a friss adatok és kutatási eredmények alapján lenne érdemes dönteni, egyes politikai szereplők azonban identitáskérdést csinálnak a történtekből.

A legfrissebb adatok szerint vasárnapig 70 ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, az áldozatok száma eddig 1770. Hubejen kívül az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken. A fertőzéssel leginkább sújtott tartomány kormányzata vasárnap még szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére.

Hubej lakói többek között nem hagyhatják majd el a lakóhelyük környékét, betiltottak mindenféle közúti közlekedést a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Emellett korlátozzák az emberek számát az üzletekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.