Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 30. 12:20 Világ

Elegük lett a románoknak, civilek építenek új kórházi szárnyat

Decemberben egy 66 éves román nő tragikus balesetéről hallhattunk: a hasnyálmirigyrákos páciens bőrét a műtét előtt lemosták alkoholtartalmú fertőtlenítővel, ami az elektromos szikéből kipattanó szikra következtében meggyulladt és súlyos égési sérüléseket okozott. Az egy héttel később elhunyt beteg esete ráirányította a nemzetközi sajtó figyelmét a katasztrofális romániai egészségügyi ellátásra, most a Bloomberg foglalkozott részletesebben a román gyógyító intézmények lesújtó helyzetével.

Bármennyire is döbbenetes ugyanis az említett eset, sok meglepetésre nem lehet okunk. Keleti szomszédunk költi ugyanis a legkevesebb pénzt az egészségügyre az unión belül, a GDP mindösszesen 5 százalékát fordítja az ágazat fenntartására, míg az uniós átlag 10 százalék körül alakul. Az alulfinanszírozottság megmutatkozik más adatokban is, Európában a legalacsonyabbak közé tartozik az ország lakóinak várható élettartama, miközben a kezelhető betegségekben szenvedők halálozási rátája a legmagasabb. Mindennél beszédesebb azonban, hogy

az elmúlt 30 évben mindössze egy új állami kórház épült.

Ráadásul az egészségügyre fordított kevés pénzt is gyakran igencsak rosszul költik el az országban. A Bloomberg szerzői a szinte hagyományosan és közismerten rosszul alakuló korrupciós mutatók mellett konkrét eseteket is felhoznak a problémával kapcsolatban. Egy bukaresti kórház például éppen égési sérülések kezelésére vásárolt meg egy hiperbár kamrát – mellesleg a piaci ár hétszereséért –, amiről egy szórakozóhelyen történt tömegbalesetet követően kiderült, hogy legfeljebb bőrfiatalító kúrákra alkalmas. Szintén nagy botrányt kavart, amikor hígított és hamisított fertőtlenítőszerekkel látta el a kórházakat egy vállalat, amelynek tulajdonosa végül is öngyilkos lett, ügyvezetője pedig börtönbüntetést kapott.

Az orvosok is nehezen viselik a körülményeket, 2018-ban az unión belül vándorló egészségügyi dolgozók fele Romániát elhagyva indult külföldre. Az emigráció fő indítéka nagyon sokuk esetében nem is az alacsony fizetésekben, hanem a rendszer említett visszásságaiban gyökerezik.

A kormányok emberéleteket követelő egészségpolitikáját egy ideje már nem nézik tétlenül az állampolgárok. Amellett, hogy sokan magánrendelőkben, illetve külföldi országok ellátórendszereiben kezeltetik a betegségeiket, civil kezdeményezések is alakultak. Carmen Uscatu és Oana Gheorgiu például egy leukémiás tinédzser halálát követően kezdtek alaposan megszervezett adománygyűjtésbe. A befolyt összegekből eleinte még kórházi felújításokat és gyógyszervásárlásokat finanszíroztak, mára már – a több mint 300 ezer magán- és 4 ezer vállalati adományozónak köszönhetően – ott tartanak, hogy egy rákos gyermekek kezelését lehetővé tévő szárnnyal egészítik ki egy bukaresti kórház épületét.

Nem küldhetünk mindenkit külföldi kezelésekre, helyben kell a megfelelő körülményeket megteremtenünk

– mondták el a Bloomberg-nek. Uscatu és Gheorgiu emellett némi optimizmusnak is hangot adott, az ország jelenlegi vezetése szerintük nyitottnak tűnik a helyzet javítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országotAz orvos és nővérhiányt bevándorlókkal sem tudjuk kezelni, és nem azért mert erre ne lenne igény, hanem mert a nővérek például szinte mindenhol jobban keresnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ civil szféra egészségügy korrupció Románia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.