Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 7. 11:40 Világ

Visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilágban az ausztrál óriástűz

A szeptember óta tartó bozóttüzekben eddig legalább 24-en vesztették életüket Ausztráliában. Mostanáig Magyarország területének mintegy kétharmadán, 63 ezer négyzetkilométeren égtek le bozótosok és erdők, a tüzek még hónapokig lángolhatnak. Van, ahol 70 méterre felcsapó lángokról számoltak be.

Az élővilág pusztulásáról eddig is súlyos hírek jöttek, az elmúlt napokban azonban több, egészen sokkoló videó jelent meg. A Guardian egyik munkatársa egy hotel videóját osztotta meg Twitter oldalán, amelyen az látható, hogy állatok tucatjainak holttestei hevernek egymáson egy útmenti szakaszon.

Ugyanitt, az új-dél-wales-i Batlow környékén készültek a Euronew felvételei, amelyen szintén szénné égett állatok tetemei láthatók, ahogy elborítják a városba vezető utakat.

Talán mindennél felkavaróbb adat, hogy szeptember óta a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el a bozóttűzekben. A kutatók szerint több állatfaj teljesen kipusztulhat. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése.

Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka pusztulhatott el eddig. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki a múltban, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 faj pusztult ki.

Ahogy korábban írtuk, Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, a múltban többször is volt több halálos áldozattal járó katasztrófa. Azonban most több tényező is van, amelyek miatt a tüzek különösen pusztítóak és nehéz ellenük védekezni. Az egyik ilyen az őszi (azaz Ausztráliában tavaszi) aszály, amely az egyik legszárazabb volt, amióta van erről statisztika.

Az aszály kiváltó oka pedig az a hőhullám, ami decemberben a valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklettel járt együtt. Több helyen sokáig jóval 40 fok feletti hőség volt. Ehhez jöttek még hozzá a szokásosnál erősebb széllökések, amik a tűz és a füst terjedéséhez járultak hozzá.

Világ Ausztrália bozóttűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.