Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 7. 11:40 Világ

Visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilágban az ausztrál óriástűz

A szeptember óta tartó bozóttüzekben eddig legalább 24-en vesztették életüket Ausztráliában. Mostanáig Magyarország területének mintegy kétharmadán, 63 ezer négyzetkilométeren égtek le bozótosok és erdők, a tüzek még hónapokig lángolhatnak. Van, ahol 70 méterre felcsapó lángokról számoltak be.

Az élővilág pusztulásáról eddig is súlyos hírek jöttek, az elmúlt napokban azonban több, egészen sokkoló videó jelent meg. A Guardian egyik munkatársa egy hotel videóját osztotta meg Twitter oldalán, amelyen az látható, hogy állatok tucatjainak holttestei hevernek egymáson egy útmenti szakaszon.

Ugyanitt, az új-dél-wales-i Batlow környékén készültek a Euronew felvételei, amelyen szintén szénné égett állatok tetemei láthatók, ahogy elborítják a városba vezető utakat.

Talán mindennél felkavaróbb adat, hogy szeptember óta a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el a bozóttűzekben. A kutatók szerint több állatfaj teljesen kipusztulhat. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése.

Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka pusztulhatott el eddig. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki a múltban, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 faj pusztult ki.

Ahogy korábban írtuk, Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, a múltban többször is volt több halálos áldozattal járó katasztrófa. Azonban most több tényező is van, amelyek miatt a tüzek különösen pusztítóak és nehéz ellenük védekezni. Az egyik ilyen az őszi (azaz Ausztráliában tavaszi) aszály, amely az egyik legszárazabb volt, amióta van erről statisztika.

Az aszály kiváltó oka pedig az a hőhullám, ami decemberben a valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklettel járt együtt. Több helyen sokáig jóval 40 fok feletti hőség volt. Ehhez jöttek még hozzá a szokásosnál erősebb széllökések, amik a tűz és a füst terjedéséhez járultak hozzá.

Világ Ausztrália bozóttűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

A nyugati feldolgozóipar bevonzásával a fejlett országok közé lépne India a következő 25 évben, de lehet, hogy ez túl nagy feladat lesz.

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.