Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 7. 11:40 Világ

Visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilágban az ausztrál óriástűz

A szeptember óta tartó bozóttüzekben eddig legalább 24-en vesztették életüket Ausztráliában. Mostanáig Magyarország területének mintegy kétharmadán, 63 ezer négyzetkilométeren égtek le bozótosok és erdők, a tüzek még hónapokig lángolhatnak. Van, ahol 70 méterre felcsapó lángokról számoltak be.

Az élővilág pusztulásáról eddig is súlyos hírek jöttek, az elmúlt napokban azonban több, egészen sokkoló videó jelent meg. A Guardian egyik munkatársa egy hotel videóját osztotta meg Twitter oldalán, amelyen az látható, hogy állatok tucatjainak holttestei hevernek egymáson egy útmenti szakaszon.

Ugyanitt, az új-dél-wales-i Batlow környékén készültek a Euronew felvételei, amelyen szintén szénné égett állatok tetemei láthatók, ahogy elborítják a városba vezető utakat.

Talán mindennél felkavaróbb adat, hogy szeptember óta a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el a bozóttűzekben. A kutatók szerint több állatfaj teljesen kipusztulhat. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése.

Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka pusztulhatott el eddig. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki a múltban, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 faj pusztult ki.

Ahogy korábban írtuk, Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, a múltban többször is volt több halálos áldozattal járó katasztrófa. Azonban most több tényező is van, amelyek miatt a tüzek különösen pusztítóak és nehéz ellenük védekezni. Az egyik ilyen az őszi (azaz Ausztráliában tavaszi) aszály, amely az egyik legszárazabb volt, amióta van erről statisztika.

Az aszály kiváltó oka pedig az a hőhullám, ami decemberben a valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklettel járt együtt. Több helyen sokáig jóval 40 fok feletti hőség volt. Ehhez jöttek még hozzá a szokásosnál erősebb széllökések, amik a tűz és a füst terjedéséhez járultak hozzá.

Világ Ausztrália bozóttűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Új botrány miatt magyarázkodhat a szaúdi koronaherceg, aki Trump vejével is gyakran csetel WhatsAppon.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. január 23. 10:54 Vállalat

Az MNB szerint is volt, aki korábban tudott a nagy T-Systems üzlet bukásáról

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért éppen a problémás időszakban kávézgattak.

Váczi István
2020. január 23. 06:54 Közélet

Évekre elúszhat a magyar vasúttörténet legdrágább fejlesztése

Megfeneklett a kínai-magyar kapcsolatok kirakatprojektje, a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának fejlesztése. A magyarok a pénzre, a kínaiak a tervekre várnak.

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.