Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 7. 11:40 Világ

Visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilágban az ausztrál óriástűz

A szeptember óta tartó bozóttüzekben eddig legalább 24-en vesztették életüket Ausztráliában. Mostanáig Magyarország területének mintegy kétharmadán, 63 ezer négyzetkilométeren égtek le bozótosok és erdők, a tüzek még hónapokig lángolhatnak. Van, ahol 70 méterre felcsapó lángokról számoltak be.

Az élővilág pusztulásáról eddig is súlyos hírek jöttek, az elmúlt napokban azonban több, egészen sokkoló videó jelent meg. A Guardian egyik munkatársa egy hotel videóját osztotta meg Twitter oldalán, amelyen az látható, hogy állatok tucatjainak holttestei hevernek egymáson egy útmenti szakaszon.

Ugyanitt, az új-dél-wales-i Batlow környékén készültek a Euronew felvételei, amelyen szintén szénné égett állatok tetemei láthatók, ahogy elborítják a városba vezető utakat.

Talán mindennél felkavaróbb adat, hogy szeptember óta a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el a bozóttűzekben. A kutatók szerint több állatfaj teljesen kipusztulhat. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése.

Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka pusztulhatott el eddig. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki a múltban, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 faj pusztult ki.

Ahogy korábban írtuk, Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, a múltban többször is volt több halálos áldozattal járó katasztrófa. Azonban most több tényező is van, amelyek miatt a tüzek különösen pusztítóak és nehéz ellenük védekezni. Az egyik ilyen az őszi (azaz Ausztráliában tavaszi) aszály, amely az egyik legszárazabb volt, amióta van erről statisztika.

Az aszály kiváltó oka pedig az a hőhullám, ami decemberben a valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklettel járt együtt. Több helyen sokáig jóval 40 fok feletti hőség volt. Ehhez jöttek még hozzá a szokásosnál erősebb széllökések, amik a tűz és a füst terjedéséhez járultak hozzá.

Világ Ausztrália bozóttűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.