Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. január 7. 11:40 Világ

Visszafordíthatatlan károkat okoz az élővilágban az ausztrál óriástűz

A szeptember óta tartó bozóttüzekben eddig legalább 24-en vesztették életüket Ausztráliában. Mostanáig Magyarország területének mintegy kétharmadán, 63 ezer négyzetkilométeren égtek le bozótosok és erdők, a tüzek még hónapokig lángolhatnak. Van, ahol 70 méterre felcsapó lángokról számoltak be.

Az élővilág pusztulásáról eddig is súlyos hírek jöttek, az elmúlt napokban azonban több, egészen sokkoló videó jelent meg. A Guardian egyik munkatársa egy hotel videóját osztotta meg Twitter oldalán, amelyen az látható, hogy állatok tucatjainak holttestei hevernek egymáson egy útmenti szakaszon.

Ugyanitt, az új-dél-wales-i Batlow környékén készültek a Euronew felvételei, amelyen szintén szénné égett állatok tetemei láthatók, ahogy elborítják a városba vezető utakat.

Talán mindennél felkavaróbb adat, hogy szeptember óta a Sydney-i Egyetem becslése szerint 480 millió emlős, madár és hüllő pusztult el a bozóttűzekben. A kutatók szerint több állatfaj teljesen kipusztulhat. Az állatok jelentős részével közvetlenül a tűz végez, sokakkal pedig éhhalál vagy a menedékhelyük megszűnése.

Ausztrália egyik emblematikus állatfaja, a koala különösen veszélyeztetett. A kormány szerint a tűz által leginkább érintett Új-Dél-Walesben a koalák 30 százaléka pusztulhatott el eddig. A legtöbb állatfaj egyébként is Ausztráliában halt ki a múltban, az elmúlt kétszáz évben nagyjából 34 faj pusztult ki.

Ahogy korábban írtuk, Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, a múltban többször is volt több halálos áldozattal járó katasztrófa. Azonban most több tényező is van, amelyek miatt a tüzek különösen pusztítóak és nehéz ellenük védekezni. Az egyik ilyen az őszi (azaz Ausztráliában tavaszi) aszály, amely az egyik legszárazabb volt, amióta van erről statisztika.

Az aszály kiváltó oka pedig az a hőhullám, ami decemberben a valaha mért legmagasabb átlagos hőmérséklettel járt együtt. Több helyen sokáig jóval 40 fok feletti hőség volt. Ehhez jöttek még hozzá a szokásosnál erősebb széllökések, amik a tűz és a füst terjedéséhez járultak hozzá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ausztrália bozóttűz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.