Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 14:19 Világ

Sorra kapcsolják le az atomreaktorokat Nyugat-Európában

Három reaktort is leállítanak az év végéig tőlünk nyugatra és északra lévő országokban. Németország esetében ez persze nem annyira meglepő, hiszen az addig alapvetően atomenergia-párti Angela Merkel kancellár a 2011-es fukusimai baleset után – látva, hogy a közvélemény határozottan atomellenes lett – megváltoztatta politikáját, és a kormány az atomerőművek viszonylag gyors, 2022-ig végrehajtandó bezárásáról döntött.

A fordulat óta már 10 reaktort állítottak le Németországban, és ennek a sornak lesz a következő tagja a Baden-Württemberg tartományban lévő Philippsburg-2, amely a 80-as évek óta termel, és az ország egyik legnagyobb teljesítményű reaktorának számít.

Egy kisebb svájci atomreaktor ma fejezi be az áramtermelést. A mühlebergi létesítmény 1972-ben állt munkába, és az első leállított svájci reaktor lesz. Amikor az üzemeltető BKW AG 2015-ben bejelentette a bezárást, úgy fogalmazott, hogy a reaktor leszerelése a vállalat legnagyobb feladata lesz a blokk üzembe helyezése óta.

A Paks II miatt Magyarország számára legérdekesebb leállítás azonban a szén-dioxid-mentesség mellett nagyon erősen elkötelezett Svédországban történik. Itt ugyanis kormányzati ráhatás nélkül, pusztán gazdaságossági számítások alapján döntött úgy a Vattenfall AB, hogy nem hosszabbítja meg a Ringhals-2 blokk élettartamát. A szél- és a napenergia ugyanis már olyan mennyiségben és árszinten van jelen az árampiacon, hogy nem térülne meg ez a beruházás Észak-Európa legnagyobb közüzemi vállalata számára.

Ez egyébként politikai vihart kavart az országban, négy ellenzéki párt ugyanis arra akarja kötelezni az állami tulajdonban lévő vállalatot, hogy ne kapcsolja le az atomerőművet. Az említett blokknál a leállítás tervezett dátuma idén december 30., a másiknál pedig jövőre tervezik ezt a lépést. A vállalat megerősítette a Bloombergnek, hogy továbbra is az a tervük, hogy végleg lekapcsolják ezeket a reaktorokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Energiatermelési szempontból semmi értelme nincs atomerőművet építeni”Óriási szükség lesz a jövőben is nukleáris mérnökökre, csak ne fessük a fiatalok elé az atomipari reneszánsz délibábját - mondja a The World Nuclear Industry Status Report friss számának összeállítója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomenergia atomerőmű bezárás napenergia szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.