Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 11:59 Világ

Lassan már csak a leggazdagabbak vesznek svájci órákat

Ha nem lesz váratlan fordulat az év hátralévő részében, akkor 1984 óta a legkisebb külföldön eladott darabszámmal zár idén a svájci óraipar. Az év első 11 hónapjában 18,9 millió órát exportált az ország, 13 százalékkal kevesebbet, mint 2018 hasonló időszakában. Összehasonlításként, 2014-ben (a teljes évben) még nagyjából 28 millió órát értékesítettek külföldön az ország gyártói, de tavaly is 24 millió körül zártak.

A svájci iparági szövetség által kiadott statisztikából az is egyértelműen látszik, hogy a legolcsóbb, 200 franknál (nagyjából 60 ezer forint) kevesebbe kerülő órák szegmensében volt a legnagyobb, közel 20 százalékos a visszaesés novemberben. Ez annak a jele, hogy a gyártók egyre nehezebben birkóznak meg az Apple Watch-hoz hasonló okosórák, valamint a fitnesz karkötők versenyével – írja a Bloomberg.

A helyzet némileg emlékeztet arra az időszakra, amelynek a végét jelezte az 1984-es, 17,8 millió darabos exportadat. A svájci gyártók az előző években nehezen keltek versenyre az akkoriban újdonságnak számító kvarcórákkal. Ebből a válságból akkor jelentős részben a Swatch-nak köszönhetően sikerült kilábalnia a szektornak, a részben műanyagból készített darabok ugyanis ismét divatossá tették a svájci órákat.

Most viszont pont a Swatch került bajba, kínálatának jelentős része ugyanis alsó- és középkategóriás, ahol nagy a visszaesés. Érdemes megjegyezni, hogy az 500 és 3000 frank közötti sáv is még középkategóriának számít, és a Zürcher Kantonalbank számításai szerint ez adja a Swatch profitjának 56 százalékát, és csak 27 százalék jön a 3000 franknál drágább darabokból. (A fennmaradó rész értelemszerűen az 500 franknál olcsóbbaknak köszönhető.)

Mivel az említett trend nem most kezdődött, sok gyártó egy ideje már a felső kategóriára koncentrál, ahol ugyan a darabszám minimálisan szintén csökkent, de az eladott órák értéke 2 százalékkal nőtt. A szektor számára lényeges régiók közül a legnagyobb visszaesés egyébként Hongkongban volt közel 27 százalékkal – nyilván a hónapok óta tartó tüntetések hatására –, amely fontos regionális elosztó piacnak számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az ember meggyőzne, hogy kell neked egy méregdrága karóra, ami csak az időt mutatjaA patinás svájci óragyártók nehezen tudják meggyőzni a fiatalokat, hogy kell nekik egy luxusóra. De nagyon próbálkoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export Hongkong óragyártás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.