Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 11:59 Világ

Lassan már csak a leggazdagabbak vesznek svájci órákat

Ha nem lesz váratlan fordulat az év hátralévő részében, akkor 1984 óta a legkisebb külföldön eladott darabszámmal zár idén a svájci óraipar. Az év első 11 hónapjában 18,9 millió órát exportált az ország, 13 százalékkal kevesebbet, mint 2018 hasonló időszakában. Összehasonlításként, 2014-ben (a teljes évben) még nagyjából 28 millió órát értékesítettek külföldön az ország gyártói, de tavaly is 24 millió körül zártak.

A svájci iparági szövetség által kiadott statisztikából az is egyértelműen látszik, hogy a legolcsóbb, 200 franknál (nagyjából 60 ezer forint) kevesebbe kerülő órák szegmensében volt a legnagyobb, közel 20 százalékos a visszaesés novemberben. Ez annak a jele, hogy a gyártók egyre nehezebben birkóznak meg az Apple Watch-hoz hasonló okosórák, valamint a fitnesz karkötők versenyével – írja a Bloomberg.

A helyzet némileg emlékeztet arra az időszakra, amelynek a végét jelezte az 1984-es, 17,8 millió darabos exportadat. A svájci gyártók az előző években nehezen keltek versenyre az akkoriban újdonságnak számító kvarcórákkal. Ebből a válságból akkor jelentős részben a Swatch-nak köszönhetően sikerült kilábalnia a szektornak, a részben műanyagból készített darabok ugyanis ismét divatossá tették a svájci órákat.

Most viszont pont a Swatch került bajba, kínálatának jelentős része ugyanis alsó- és középkategóriás, ahol nagy a visszaesés. Érdemes megjegyezni, hogy az 500 és 3000 frank közötti sáv is még középkategóriának számít, és a Zürcher Kantonalbank számításai szerint ez adja a Swatch profitjának 56 százalékát, és csak 27 százalék jön a 3000 franknál drágább darabokból. (A fennmaradó rész értelemszerűen az 500 franknál olcsóbbaknak köszönhető.)

Mivel az említett trend nem most kezdődött, sok gyártó egy ideje már a felső kategóriára koncentrál, ahol ugyan a darabszám minimálisan szintén csökkent, de az eladott órák értéke 2 százalékkal nőtt. A szektor számára lényeges régiók közül a legnagyobb visszaesés egyébként Hongkongban volt közel 27 százalékkal – nyilván a hónapok óta tartó tüntetések hatására –, amely fontos regionális elosztó piacnak számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az ember meggyőzne, hogy kell neked egy méregdrága karóra, ami csak az időt mutatjaA patinás svájci óragyártók nehezen tudják meggyőzni a fiatalokat, hogy kell nekik egy luxusóra. De nagyon próbálkoznak.

Világ export Hongkong óragyártás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.