Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 11:59 Világ

Lassan már csak a leggazdagabbak vesznek svájci órákat

Ha nem lesz váratlan fordulat az év hátralévő részében, akkor 1984 óta a legkisebb külföldön eladott darabszámmal zár idén a svájci óraipar. Az év első 11 hónapjában 18,9 millió órát exportált az ország, 13 százalékkal kevesebbet, mint 2018 hasonló időszakában. Összehasonlításként, 2014-ben (a teljes évben) még nagyjából 28 millió órát értékesítettek külföldön az ország gyártói, de tavaly is 24 millió körül zártak.

A svájci iparági szövetség által kiadott statisztikából az is egyértelműen látszik, hogy a legolcsóbb, 200 franknál (nagyjából 60 ezer forint) kevesebbe kerülő órák szegmensében volt a legnagyobb, közel 20 százalékos a visszaesés novemberben. Ez annak a jele, hogy a gyártók egyre nehezebben birkóznak meg az Apple Watch-hoz hasonló okosórák, valamint a fitnesz karkötők versenyével – írja a Bloomberg.

A helyzet némileg emlékeztet arra az időszakra, amelynek a végét jelezte az 1984-es, 17,8 millió darabos exportadat. A svájci gyártók az előző években nehezen keltek versenyre az akkoriban újdonságnak számító kvarcórákkal. Ebből a válságból akkor jelentős részben a Swatch-nak köszönhetően sikerült kilábalnia a szektornak, a részben műanyagból készített darabok ugyanis ismét divatossá tették a svájci órákat.

Most viszont pont a Swatch került bajba, kínálatának jelentős része ugyanis alsó- és középkategóriás, ahol nagy a visszaesés. Érdemes megjegyezni, hogy az 500 és 3000 frank közötti sáv is még középkategóriának számít, és a Zürcher Kantonalbank számításai szerint ez adja a Swatch profitjának 56 százalékát, és csak 27 százalék jön a 3000 franknál drágább darabokból. (A fennmaradó rész értelemszerűen az 500 franknál olcsóbbaknak köszönhető.)

Mivel az említett trend nem most kezdődött, sok gyártó egy ideje már a felső kategóriára koncentrál, ahol ugyan a darabszám minimálisan szintén csökkent, de az eladott órák értéke 2 százalékkal nőtt. A szektor számára lényeges régiók közül a legnagyobb visszaesés egyébként Hongkongban volt közel 27 százalékkal – nyilván a hónapok óta tartó tüntetések hatására –, amely fontos regionális elosztó piacnak számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az ember meggyőzne, hogy kell neked egy méregdrága karóra, ami csak az időt mutatjaA patinás svájci óragyártók nehezen tudják meggyőzni a fiatalokat, hogy kell nekik egy luxusóra. De nagyon próbálkoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export Hongkong óragyártás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.