Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 11:59 Világ

Lassan már csak a leggazdagabbak vesznek svájci órákat

Ha nem lesz váratlan fordulat az év hátralévő részében, akkor 1984 óta a legkisebb külföldön eladott darabszámmal zár idén a svájci óraipar. Az év első 11 hónapjában 18,9 millió órát exportált az ország, 13 százalékkal kevesebbet, mint 2018 hasonló időszakában. Összehasonlításként, 2014-ben (a teljes évben) még nagyjából 28 millió órát értékesítettek külföldön az ország gyártói, de tavaly is 24 millió körül zártak.

A svájci iparági szövetség által kiadott statisztikából az is egyértelműen látszik, hogy a legolcsóbb, 200 franknál (nagyjából 60 ezer forint) kevesebbe kerülő órák szegmensében volt a legnagyobb, közel 20 százalékos a visszaesés novemberben. Ez annak a jele, hogy a gyártók egyre nehezebben birkóznak meg az Apple Watch-hoz hasonló okosórák, valamint a fitnesz karkötők versenyével – írja a Bloomberg.

A helyzet némileg emlékeztet arra az időszakra, amelynek a végét jelezte az 1984-es, 17,8 millió darabos exportadat. A svájci gyártók az előző években nehezen keltek versenyre az akkoriban újdonságnak számító kvarcórákkal. Ebből a válságból akkor jelentős részben a Swatch-nak köszönhetően sikerült kilábalnia a szektornak, a részben műanyagból készített darabok ugyanis ismét divatossá tették a svájci órákat.

Most viszont pont a Swatch került bajba, kínálatának jelentős része ugyanis alsó- és középkategóriás, ahol nagy a visszaesés. Érdemes megjegyezni, hogy az 500 és 3000 frank közötti sáv is még középkategóriának számít, és a Zürcher Kantonalbank számításai szerint ez adja a Swatch profitjának 56 százalékát, és csak 27 százalék jön a 3000 franknál drágább darabokból. (A fennmaradó rész értelemszerűen az 500 franknál olcsóbbaknak köszönhető.)

Mivel az említett trend nem most kezdődött, sok gyártó egy ideje már a felső kategóriára koncentrál, ahol ugyan a darabszám minimálisan szintén csökkent, de az eladott órák értéke 2 százalékkal nőtt. A szektor számára lényeges régiók közül a legnagyobb visszaesés egyébként Hongkongban volt közel 27 százalékkal – nyilván a hónapok óta tartó tüntetések hatására –, amely fontos regionális elosztó piacnak számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az ember meggyőzne, hogy kell neked egy méregdrága karóra, ami csak az időt mutatjaA patinás svájci óragyártók nehezen tudják meggyőzni a fiatalokat, hogy kell nekik egy luxusóra. De nagyon próbálkoznak.

Világ export Hongkong óragyártás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Új botrány miatt magyarázkodhat a szaúdi koronaherceg, aki Trump vejével is gyakran csetel WhatsAppon.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. január 23. 10:54 Vállalat

Az MNB szerint is volt, aki korábban tudott a nagy T-Systems üzlet bukásáról

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért éppen a problémás időszakban kávézgattak.

Váczi István
2020. január 23. 06:54 Közélet

Évekre elúszhat a magyar vasúttörténet legdrágább fejlesztése

Megfeneklett a kínai-magyar kapcsolatok kirakatprojektje, a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának fejlesztése. A magyarok a pénzre, a kínaiak a tervekre várnak.

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.