Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 16. 14:46 Világ

Használt, 35 éves vadászgépeket vesz az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők nem arról ismertek, hogy külföldről és használtan vásároljanak repülőgépeket, most mégis erre készülnek. Igaz, nem azért, hogy egy fegyveres konfliktus esetén használják őket.

Miről van szó? Az amerikai haditengerészet terveiben szerepel, hogy megvásárol 22, szolgálatból már kivont F-5-ös vadászgépet Svájctól közel 40 millió dollárért. A svájci fegyveres erők által megerősített üzletet akkor írhatják alá, ha megkapja a kongresszusi jóváhagyást a 2020-as pénzügyi év védelmi költségvetése, ebben szerepel ugyanis ez a tétel – írja a Bloomberg a svájci Sonntagszeitung alapján, amely tegnap számolt be a július óta előkészületben lévő ügyletről. Ha minden jól megy, a gépek 2021-ben kerülnek az Egyesült Államokba.

Természetesen nem arról van szó, hogy F-5-ösöket akarnak használni az amerikai flotta repülőgép-hordozóin. A 35 év körül járó repülőkre az a feladat vár, hogy az ellenség szerepét játsszák el hadgyakorlatokon, hozzájárulva a flotta pilótáinak felkészüléséhez. Nem is ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai haditengerészet vásárol a típusból, pár éve már vett 44 darab F-5-öst.

Svájc annak idején összesen száz F-5-öst vásárolt az Egyesült Államoktól, a könnyű vadászgépek 1978-tól kezdve jelentek meg a svájci légierőben. Jelenleg 53-al rendelkezik Svájc, de csak 26 van bevethető állapotban. Ezek közül egyébként néhányat a svájci bemutató kötelék használ.

A legutóbb kivont gépek közül néhány múzeumok gyűjteményét gyarapította, a többi tárolása viszont évi félmillió frankba kerül, így nem meglepő, hogy senki sem tiltakozik az üzlet ellen Svájcban.

„Ha az amerikaiak meg akarják venni az ócskavasat, akkor vigyék csak. Jobb, mintha a földön rohadnának el a gépek” – mondta például egy liberális zöldpárti képviselő a Sonntagszeitungnak.

A típust egyébként már teljesen kivonták volna a szolgálatból Svájcban, csakhogy a magyar vadászgépekhez hasonló Gripenek 3,1 milliárd frankba kerülő beszerzését egy 2014-es népszavazás elkaszálta. Mivel azonban az F-5-ösök mellett szolgálatban tartott F-18-asok élettartama is lejár legkésőbb 2030-ban, valamit muszáj lesz venniük. Erre 6 milliárd frankot szánnak, és a megrendelésért versenyben van minden nyugati vadászgépgyártó, a Saabot kivéve, amelyet már kigolyóztak a pályázatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

Világ amerikai egyesült államok F-5 Svájc vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.