Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 16. 14:46 Világ

Használt, 35 éves vadászgépeket vesz az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők nem arról ismertek, hogy külföldről és használtan vásároljanak repülőgépeket, most mégis erre készülnek. Igaz, nem azért, hogy egy fegyveres konfliktus esetén használják őket.

Miről van szó? Az amerikai haditengerészet terveiben szerepel, hogy megvásárol 22, szolgálatból már kivont F-5-ös vadászgépet Svájctól közel 40 millió dollárért. A svájci fegyveres erők által megerősített üzletet akkor írhatják alá, ha megkapja a kongresszusi jóváhagyást a 2020-as pénzügyi év védelmi költségvetése, ebben szerepel ugyanis ez a tétel – írja a Bloomberg a svájci Sonntagszeitung alapján, amely tegnap számolt be a július óta előkészületben lévő ügyletről. Ha minden jól megy, a gépek 2021-ben kerülnek az Egyesült Államokba.

Természetesen nem arról van szó, hogy F-5-ösöket akarnak használni az amerikai flotta repülőgép-hordozóin. A 35 év körül járó repülőkre az a feladat vár, hogy az ellenség szerepét játsszák el hadgyakorlatokon, hozzájárulva a flotta pilótáinak felkészüléséhez. Nem is ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai haditengerészet vásárol a típusból, pár éve már vett 44 darab F-5-öst.

Svájc annak idején összesen száz F-5-öst vásárolt az Egyesült Államoktól, a könnyű vadászgépek 1978-tól kezdve jelentek meg a svájci légierőben. Jelenleg 53-al rendelkezik Svájc, de csak 26 van bevethető állapotban. Ezek közül egyébként néhányat a svájci bemutató kötelék használ.

A legutóbb kivont gépek közül néhány múzeumok gyűjteményét gyarapította, a többi tárolása viszont évi félmillió frankba kerül, így nem meglepő, hogy senki sem tiltakozik az üzlet ellen Svájcban.

„Ha az amerikaiak meg akarják venni az ócskavasat, akkor vigyék csak. Jobb, mintha a földön rohadnának el a gépek” – mondta például egy liberális zöldpárti képviselő a Sonntagszeitungnak.

A típust egyébként már teljesen kivonták volna a szolgálatból Svájcban, csakhogy a magyar vadászgépekhez hasonló Gripenek 3,1 milliárd frankba kerülő beszerzését egy 2014-es népszavazás elkaszálta. Mivel azonban az F-5-ösök mellett szolgálatban tartott F-18-asok élettartama is lejár legkésőbb 2030-ban, valamit muszáj lesz venniük. Erre 6 milliárd frankot szánnak, és a megrendelésért versenyben van minden nyugati vadászgépgyártó, a Saabot kivéve, amelyet már kigolyóztak a pályázatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok F-5 Svájc vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.