Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 16. 14:46 Világ

Használt, 35 éves vadászgépeket vesz az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők nem arról ismertek, hogy külföldről és használtan vásároljanak repülőgépeket, most mégis erre készülnek. Igaz, nem azért, hogy egy fegyveres konfliktus esetén használják őket.

Miről van szó? Az amerikai haditengerészet terveiben szerepel, hogy megvásárol 22, szolgálatból már kivont F-5-ös vadászgépet Svájctól közel 40 millió dollárért. A svájci fegyveres erők által megerősített üzletet akkor írhatják alá, ha megkapja a kongresszusi jóváhagyást a 2020-as pénzügyi év védelmi költségvetése, ebben szerepel ugyanis ez a tétel – írja a Bloomberg a svájci Sonntagszeitung alapján, amely tegnap számolt be a július óta előkészületben lévő ügyletről. Ha minden jól megy, a gépek 2021-ben kerülnek az Egyesült Államokba.

Természetesen nem arról van szó, hogy F-5-ösöket akarnak használni az amerikai flotta repülőgép-hordozóin. A 35 év körül járó repülőkre az a feladat vár, hogy az ellenség szerepét játsszák el hadgyakorlatokon, hozzájárulva a flotta pilótáinak felkészüléséhez. Nem is ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai haditengerészet vásárol a típusból, pár éve már vett 44 darab F-5-öst.

Svájc annak idején összesen száz F-5-öst vásárolt az Egyesült Államoktól, a könnyű vadászgépek 1978-tól kezdve jelentek meg a svájci légierőben. Jelenleg 53-al rendelkezik Svájc, de csak 26 van bevethető állapotban. Ezek közül egyébként néhányat a svájci bemutató kötelék használ.

A legutóbb kivont gépek közül néhány múzeumok gyűjteményét gyarapította, a többi tárolása viszont évi félmillió frankba kerül, így nem meglepő, hogy senki sem tiltakozik az üzlet ellen Svájcban.

„Ha az amerikaiak meg akarják venni az ócskavasat, akkor vigyék csak. Jobb, mintha a földön rohadnának el a gépek” – mondta például egy liberális zöldpárti képviselő a Sonntagszeitungnak.

A típust egyébként már teljesen kivonták volna a szolgálatból Svájcban, csakhogy a magyar vadászgépekhez hasonló Gripenek 3,1 milliárd frankba kerülő beszerzését egy 2014-es népszavazás elkaszálta. Mivel azonban az F-5-ösök mellett szolgálatban tartott F-18-asok élettartama is lejár legkésőbb 2030-ban, valamit muszáj lesz venniük. Erre 6 milliárd frankot szánnak, és a megrendelésért versenyben van minden nyugati vadászgépgyártó, a Saabot kivéve, amelyet már kigolyóztak a pályázatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

Világ amerikai egyesült államok F-5 Svájc vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az elit ügyfeleknek kínált befektetés eleve visszás volt, de aztán kiderült, hogy a maffia lejárt számlái is bekerültek.

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Váczi István
2020. július 6. 17:31 Világ

Bubópestis, agyevő amőba, fertőzőbb koronavírus: kell ezek miatt aggódni?

Agyevő amőba még nem okozott itthon megbetegedést, a pestist jól ismeri a tudomány, a koronavírus viszont a jelek szerint továbbfejlesztette magát.

Fontos

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.