Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 16. 14:46 Világ

Használt, 35 éves vadászgépeket vesz az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők nem arról ismertek, hogy külföldről és használtan vásároljanak repülőgépeket, most mégis erre készülnek. Igaz, nem azért, hogy egy fegyveres konfliktus esetén használják őket.

Miről van szó? Az amerikai haditengerészet terveiben szerepel, hogy megvásárol 22, szolgálatból már kivont F-5-ös vadászgépet Svájctól közel 40 millió dollárért. A svájci fegyveres erők által megerősített üzletet akkor írhatják alá, ha megkapja a kongresszusi jóváhagyást a 2020-as pénzügyi év védelmi költségvetése, ebben szerepel ugyanis ez a tétel – írja a Bloomberg a svájci Sonntagszeitung alapján, amely tegnap számolt be a július óta előkészületben lévő ügyletről. Ha minden jól megy, a gépek 2021-ben kerülnek az Egyesült Államokba.

Természetesen nem arról van szó, hogy F-5-ösöket akarnak használni az amerikai flotta repülőgép-hordozóin. A 35 év körül járó repülőkre az a feladat vár, hogy az ellenség szerepét játsszák el hadgyakorlatokon, hozzájárulva a flotta pilótáinak felkészüléséhez. Nem is ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai haditengerészet vásárol a típusból, pár éve már vett 44 darab F-5-öst.

Svájc annak idején összesen száz F-5-öst vásárolt az Egyesült Államoktól, a könnyű vadászgépek 1978-tól kezdve jelentek meg a svájci légierőben. Jelenleg 53-al rendelkezik Svájc, de csak 26 van bevethető állapotban. Ezek közül egyébként néhányat a svájci bemutató kötelék használ.

A legutóbb kivont gépek közül néhány múzeumok gyűjteményét gyarapította, a többi tárolása viszont évi félmillió frankba kerül, így nem meglepő, hogy senki sem tiltakozik az üzlet ellen Svájcban.

„Ha az amerikaiak meg akarják venni az ócskavasat, akkor vigyék csak. Jobb, mintha a földön rohadnának el a gépek” – mondta például egy liberális zöldpárti képviselő a Sonntagszeitungnak.

A típust egyébként már teljesen kivonták volna a szolgálatból Svájcban, csakhogy a magyar vadászgépekhez hasonló Gripenek 3,1 milliárd frankba kerülő beszerzését egy 2014-es népszavazás elkaszálta. Mivel azonban az F-5-ösök mellett szolgálatban tartott F-18-asok élettartama is lejár legkésőbb 2030-ban, valamit muszáj lesz venniük. Erre 6 milliárd frankot szánnak, és a megrendelésért versenyben van minden nyugati vadászgépgyártó, a Saabot kivéve, amelyet már kigolyóztak a pályázatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok F-5 Svájc vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.