Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. december 9. 17:39 Világ

Napi pár száz forintért, nyomorúságos körülmények között dolgoztak a leégett indiai ruhagyárban

Horrorisztikus körülmények között halt meg vasárnap több mint negyven ember Új-Delhiben egy illegálisan működő ruhagyárban. A tüzet egy rövidzárlat okozta, és sokaknak esélye sem volt a menekülésre. A tragédia ismételten rávilágít harmadik világbeli gyárak borzasztó körülményeire.

A gyárban különböző ruhaipari termékek állítottak elő, elsősorban táskákat, de készítettek pénztárcákat, sapkákat és kabátokat is. A fővárosi üzemben főleg vendégmunkások dolgoztak, akik India legszegényebb államából, Biharból érkeztek. Néhány dolgozó azt mondta, hogy napi 150 rúpiát kerestek (632 forintot), de egyesek ennél is kevesebbet, havi mindössze 1000 rúpiát (4200 forintot).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nálunk eladott ruha árából 2 százalékot kap a varrónő, és ezen nem tudunk változtatniNem a gyártókat kellene hibáztatni, inkább a székhelyük szerinti jogszabályokat lenne szükség átírni a modern kori rabszolgaság eltörléséhez.

A gyárban gyerekek is dolgoztak, a legfiatalabb 13 éves volt. A négyemeletes épület Új-Delhi történelmi negyedében fekszik, szűk sikátorok között a város legnagyobb nagykereskedelmi piaca közelében. Indiában számos gyár működik hasonlóan, az alacsony ingatlanárak miatt a szűk, zsúfolt városrészekbe települtek. A szegényebb országrészekből érkező vendégmunkások a hosszú műszakok után a gyárakban alszanak, hogy megspórolják a lakbért.

A most kigyulladt új-delhi gyárban nagyjából százan tartózkodtak a tűz keletkezésekor. Az épületben mintegy húsz szoba volt, és a legtöbben a harmadik emeleten aludtak, amikor a gyár hajnali öt körül lángra kapott. A zsúfoltságot szemlélteti, hogy egy ott dolgozó elmondása szerint nagyjából 18-an aludtak egy szobában, amikor arra ébredt, hogy egy mellette fekvő műanyag táska ég.

Rendőrök a kigyulladt gyár közelében. Fotó: AFP

A gyár tele volt csupasz, kilógó vezetékekkel, a tüzet is egy rövidzárlat okozhatta. A tűz az első emeleten keletkezett, és roppant gyorsan terjedt a szétszórt műanyag alapanyagok miatt. Az illegálisan működő gyárban semmilyen tűzoltó készülék vagy menekülési útvonal nem volt. A gyárból mindössze egy ajtó vezetett ki a sikátorokra, ezért sokak számára esélytelen volt kimenekülni.

“Láttam, ahogy csapdába kerültek emberek. Mondtuk nekik, hogy menjenek fel a tetőre, ahonnan meg tudtuk volna őket menteni, de képtelenek voltak rá” – mondta a BBC-nek egy szomszédos épület lakója. A mentési munkálatok is rendkívül körülményesek voltak. A szűk sikátorok miatt a tűzoltóautók csak száz méterre tudták megközelíteni a lángoló épületet. A tűzoltóknak így is több tucat biciklit és riksát kellett elszállítaniuk, hogy hozzáférjenek az épülethez.

Hozzátartozók és bámészkodók a gyár közelében. Fotó: AFP

“Be kellett törnünk az üzem bejáratát, hogy kihozhassunk embereket. Egyetlen lépcső vezetett fel az emeletekre. Mindenhol füst volt és mérgező gázok, rengeteg nehézséggel kerültünk szembe” – mondta egy tűzoltó a Guardiannek. Hősies munkával sikerült kimenekíteni mintegy hatvan embert. Az épületbe elsőként bejutó tűzoltó tizenegy ember életét mentette meg, és maga is égési sérüléseket szenvedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNapi 300 forintért dolgoznak a ruhaipar következő központjábanA jövőben egyre több ruha fog készülni Etiópiában, amely a világ leggyorsabban fejlődő országa, de a gyári munkások így is nehéz körülmények között élnek.

Az esetről egészen drámai részletek is kiderültek. Többen is beszámoltak arról, hogy bent ragadt áldozatok kétségbeesetten hívták őket, hogy segítséget kérjenek vagy elbúcsúzzanak szeretteiktől. “Testvérem, ma meg fogok halni. Kérlek, gondoskodj a gyerekeimről. Nem kapok levegőt. Sokan vannak itt még. Csak egyszerűen nem kapok levegőt” – számolt be egy indiai csatorna egy telefonhívásról.

A tüzet végül három óra alatt oltották el. Legkevesebb 43 ember halt meg a balesetben, legtöbben fulladás által. Az eset után a rendőrség őrizetbe vette a gyár tulajdonosát.

Az indiai fővárosban 1997 óta ez volt a legsúlyosabb tűzeset, akkor 59-en haltak meg egy moziban. Idén februárban is volt egy hasonlóan súlyos katasztrófa, amikor 17-en haltak meg egy kigyulladt szállodában. A közelmúlt legjelentősebb ruhaipari tragédiája 2013-ban történt Bangladesben, ahol több mint 1100 ember halt meg épület összeomlása miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ india ruhaipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.