Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 18. 12:17 Világ

Bevásárolt aranyból Szerbia

A szerb nemzeti bank kilenc tonna aranyat vásárolt – jelentette be a napokban a jegybankelnök. Ezzel az ország aranytartaléka 30,4 tonnára emelkedett, amely alig marad el a 31,5 tonnás magyar adattól.

További hasonlóság, hogy a jelek szerint mindkét országban azt követően szánta el magát a jegybank komolyabb mennyiség vásárlására, hogy az első számú vezető erre ösztökélte. Idehaza Orbán Viktor a tavaly őszi nagy bevásárlás előtt egy évvel kezdeményezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank gondolja át az aranystratégiáját. Átgondolta, majd megtízszerezte a tartalékot a korábbi minimális, 3,1 tonnás szintről.

Szerbiában Aleksandar Vucic elnök májusban javasolta az amúgy független jegybanknak, hogy érdemes lenne aranyat venni, és nem is kellett sok idő, hogy hallgassanak rá: október 9-11. között bonyolította le a kilenc tonna megvásárlását az intézmény. Ezek után talán nem meglepő, hogy miként Matolcsy György jegybankelnök a Fidesz tagja 2003 óta, szerb kollégája, Jorgovanka Tabakovic Vucic progresszív pártjának a tagja a Bloomberg cikke szerint.

A vásárlás után a nagyjából 1,4 milliárd dollárt érő aranykészlet a szerb jegybanki tartalék körülbelül tizedét adja. A jegybankelnök szerint egyelőre nem is terveznek további beszerzést. Az októberi vásárlást 1503 dolláros unciánkénti árfolyamon hajtották végre, és összesen 434,3 millió eurót fizettek ki.

Tabakovic azt követően nyilatkozott, hogy a jegybank egy tized százalékponttal, 3,6 százalékra javította az idei gazdasági növekedésre adott becslését. Az intézmény a túl alacsony infláció miatt – a cél 3 plusz/mínusz 1,5 százalék – idén már háromszor csökkentette az alapkamatot. Magyarországról nézve furcsa fejlemény, de legutóbb a friss zöldségek áresésével magyarázta a jegybank a túl alacsony inflációs adatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRepülővel hozta haza a jegybank a háromtonnás aranytartalékotA jegybank saját épületében tárolja a nemzet aranyát, amelyet légi úton hozott haza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Aleksandar Vucic aranytartalék jegybankelnök Szerbia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.