Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 21. 10:30 Világ

Orosz és kínai légvédelem ellen kell bizonyítania a legújabb amerikai lopakodónak

Az amerikai F-35-ös napjaink egyik legkorszerűbb vadászgépének számít, az Egyesült Államokon kívül már nyolc másik ország is szolgálatba állította, és továbbiak is megrendelték, köztük a térségünkben Lengyelország. Eddig már legalább 435-öt leszállítottak belőle, ám érdekes módon a nagyszériás gyártáshoz szükséges engedélyt még mindig nem kapta meg a Lockheed Martin – és nagyjából egy évig még nem is fogja.

Az amerikai harcirepülőgép-programoknál megszokott, hogy egy típust egy ideig azt követően is csak kisebb szériákban állítanak elő, hogy megfelelt a főbb teszteken, és már aktív szolgálatba is lépett. A gyártás felpörgetéséhez külön engedélyre van szükség, amelyhez azt kell bebizonyítani, hogy a típus minden tekintetben megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek. A radarok számára nehezen észrevehető, azaz lopakodó képességekkel rendelkező F-35-ös esetében ez azt jelenti, hogy

képes áthatolni a potenciális ellenségek – leginkább Oroszország és Kína – legfejlettebb légelhárító rendszerein.

Ugyanis ha nem képes erre, akkor valószínűleg nem érdemes belőle annyit szolgálatba állítani, mint amennyit a tervek korábban előirányoztak. (A külföldi igényekkel is számolva jelenleg több mint 3000 F-35-ös legyártását tervezik.)

Békeidőben ezt természetesen élesben nem lehet kipróbálni, csak olyan szimulátorokkal, amelyekbe betáplálják az ellenséges légvédelmi rendszerek ismert paramétereit. Nos, ez az, ami a korábban felvázolt menetrenddel szemben még el sem kezdődött, így a teljes sebességű gyártás decemberre várt jóváhagyása akár 13 hónappal is késhet – írja a Bloomberg.

Ez a Lockheed Martin számára azért rossz hír, mert ez a gyártási fázis a legjövedelmezőbb. Mellesleg pedig a döntés szimbolikus ereje is nagy lenne, hiszen azt mutatná, hogy a 428 milliárd dolláros programmal sikerült elérni a kitűzött célokat.

Igaz, az újabb halasztás aligha ér bárkit is meglepetésként, aki akár csak távolról is követte a folyamatos csúszásokkal küzdő program sorsát. Amikor a Lockheed Martin 2001-ben elnyerte a vadászgépprogramot, még 2012-re volt kitűzve a teljes sebességű gyártás kezdete. Ennek nyomán a cég most éppen a 11. kisszériás gyártási cikluson dolgozik.

Az F-35-öst az amerikai légierő és a tengerészgyalogság egyébként már élesben is bevetette közel-keleti célpontok ellen, ám ezeknél legfeljebb minimális légvédelmi ellenállással kellett számolni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyártási és pilótahiba miatt is zuhant már le a világ legdrágább vadászgépébőlTavaly ősszel egy amerikai, idén tavasszal egy japán F-35-ös zuhant le. Nemrég felmerült, hogy Magyarország is vásárolna a darabonként 30 milliárdos típusból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ f-35 légvédelem Lockheed Martin lopakodó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.