Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 14. 14:57 Világ

Gyártási és pilótahiba miatt is zuhant már le a világ legdrágább vadászgépéből

Valószínűleg a pilóta tájékozódási hibája miatt vesztette el a japán légierő az egyik F-35-ös vadászgépét tavasszal – közölte az ország fegyveres ereje. Az áprilisi eset nagy feltűnést keltett, különösen azokkal a hírekkel megspékelve, hogy Oroszország és Kína is megpróbálja megszerezni a pilótával együtt a tengerbe veszett gép roncsát.

Ennek egyelőre semmi jele, és a nagy mélység miatt az adatrögzítő sem került elő, bár a gép néhány darabját megtalálták. A baleset okának tisztázása mostanáig váratott magára. Sokan technikai problémára gyanakodtak, de a japán légierő arról számolt be a hét elején, hogy a pilóta hibázhatott. A más gépekkel együtt gyakorlatozó F-35A-t*Ez a hagyományosan le- és felszálló gépek jele, az F-35C a nagy repülőgép-hordozókra optimalizált változat. Az F-35B felszállni rövid nekifutás után tud, leszállni pedig függőlegesen is, ezt a kisebb hordozókon használják, például az amerikai tengerészgyalogság. arra utasították, hogy ereszkedjen kisebb magasságra egy közeli amerikai gép miatt. A 41 éves pilóta nyugodt hangon válaszolt, ezt követően viszont a repülő majdnem teljes sebességgel a tengerbe csapódott a legnagyobb japán szigettől északra.

Japán az F-35-ösök legnagyobb külföldi vásárlója, összesen 147-et rendelt a típusból, amely jelenleg a világ legdrágább vadászgépének számít.*A világ első lopakodó vadászgépe, az F-22 Raptor igazából drágább, de annak nincs tényleges adásvétele, mert senkinek nem ad el belőle az Egyesült Államok. Típusváltozattól és felszereltségtől függően egyetlen gép ára 100 millió dollár (28,5 milliárd forint) körüli, de Japán olyan gépeket is vesz, amelynek darabja 140 millió dollár.

Az amerikai fegyveres erők már több mint 320 F-35-öst üzemeltetnek, de a Bloomberg cikke szerint a védelmi minisztérium és a gyártó Lockheed Martin még mindig azon dolgozik, hogy a fejlesztési program során felmerült több mint 900 hiba mindegyikét leküzdje.

A japán gép a második veszteség volt a típus történetében. Tavaly szeptemberben az amerikai tengerészgyalogság egyik F-35B-je zuhant le Dél-Karolinában. A vizsgálat szerint ezt gyártási hiba okozta, a pilóta túlélte a balesetet.

Idén szóba került, hogy Magyarország is F-35-ösöket vásárolna. Erről először a Direkt36 írt májusban, még az Orbán-Trump találkozó előtt, majd a Magyar Nemzet melegítette fel a sztorit június elején. Egy ilyen döntés elég meglepő lenne, egyrészt a gépek ára miatt, másrészt azért, mert ezzel Magyarország a lopakodó (a radarok számára nehezen észrevehető) típussal rendelkezők elitklubjába kerülne. Igaz, nem elsőként Közép-Európából, mert szerdán a lengyel elnök washingtoni látogatásán bejelentették, hogy Lengyelország 30 F-35-öst vásárol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ baleset f-35 Japán pilótahiba Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.