Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. október 4. 11:07 Élet, Világ

Kávé, üdítő és kozmetika teszi gazdaggá a legvagyonosabb német családot

A Manager Magazin legújabb rangsora szerint a háztartási vegyipar mellett főleg kávéban, üdítőitalban és parfümben utazó Reimann család a befektetéseit kezelő JAB Holding eredményének köszönhetően 35 milliárdos vagyonnal rendelkezik, és ezzel 2017 után ismét első – letaszítva a trónról a tavaly még jól muzsikáló BMW két fő tulajdonosát, Susanne Klattent és Stefan Quandtot.

A Reimannok üzleti története egészen az 1850-es évekre nyúlik vissza, amikor Karl Ludwig Reimann vegyész közös üzemet alapított Johann Adam Benckiserrel a németországi Ludwigshafenben. Ebből az üzemből nőtt ki később a háztartási vegyszereket gyártó Benckiser, amely az 1950-es évektől kezdve világhódító útjára indította a Calgon vízlágyítót, majd belépett a fogápolási biszniszbe is. A Johann Adam Benckiser nevének kezdőbetűi után elkeresztelt JAB 1966-tól kezdve tulajdonosa az amerikai Coty kozmetikai csoportnak, igaz, a 2013-as tőzsdei bevezetés óta csak 38 százalékban.

A JAB csak a 2010-es években nyitott az üdítőitalok és a kávé, illetve a tea felé, de nagyrészt ennek köszönhető, hogy 2012-ben már a negyedik legvagyonosabb német család lett a Reimann, és azóta is a lista élmezőnyében van.

A Reimannok történetének van egy sokat kritizált, sötétebb korszaka is: a család egyes tagjai nyíltan támogatták a náci párt felemelkedését, és kényszermunkásokat is alkalmaztak a gyáraikban. Bár az unokáknak már semmi közük a múltnak ehhez a szeletéhez, azt a hibát mégis elkövették, hogy az ügyet látszólag habozva, ügyetlenül kezelték, és ezért sok kritika érte őket is. (Ugyanezt egyébként a Quandt-családdal szemben is fel lehet hozni.)

A második legvagyonosabb német jelenleg Dieter Schwarz, a Lidl tulajdonosa, a harmadik BMW után pedig sorrendben az Aldi Süd és az Aldi Nord tulajdonosai következnek, (a lánc mögött álló családi szakítás történetét mi is összefoglaltuk ebben a cikkünkben).

A BMW mögötti vagyon értékének csökkenése mögött egyébként a cég részvényeinek esése áll. A Manager Magazin becslése szerint Németországban összesen 200 eurómilliárdos (személy vagy család) lehet, számuk lényegében nem nőtt az elmúlt évben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Aldi BMW Leggazdagabb Lidl német Reimann Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.