Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 22. 12:37 Világ

Elkaszálták saját rakétavédelmi fejlesztésüket az amerikaiak

Szokatlan módon felbontotta az amerikai védelmi minisztérium a Boeinggal kötött egymilliárd dolláros szerződését, amely a rakétavédelmi rendszer továbbfejlesztésére irányult. A döntés okaként az illetékes rakétavédelmi ügynökség arra hivatkozott, hogy a hangzatos Redesigned Kill Vehicle (újratervezett pusztító eszköz) névre hallgató projekt lényegi része, a robbanófej gyártója tervezési és gyártási problémákkal küszködött, ami a költségek elszállásához vezetett.

A szárazföldi és tengeri telepítésű rakétákra, felderítő és kommunikációs rendszerekre alapozott, 180 milliárd dollárból kiépített amerikai rakétavédelmi rendszert 2004-ben nyilvánították működőképesnek az olyan korlátozott csapásmérő képességű „haramia államok” fenyegetésével szemben, mint Irán és Észak-Korea. Esetenként azonban problémák adódtak a rendszer megbízhatóságával, a teszteken nem sikerült minden célpontot eltalálni.

Már csak ezért is folyamatosan igyekeztek javítani a képességein, ennek keretében kötött szerződést a Pentagon 2017 májusában a Boeinggal. A robbanófejen – amelynek el kell pusztítania az ellenséges rakétákat – alvállalkozóként a Raytheon dolgozott.

„Átvilágítás után úgy döntöttünk, hogy az eddigi fejlesztési irány nem vezet sehova”

– fogalmazott egy közleményben Michael Griffin kutatás-fejlesztésért felelős védelmi miniszterhelyettes. A minisztérium azt tervezi, hogy új tendert ír ki a további fejlesztésekre – adta hírül a Bloomberg.

A döntés nem volt teljesen váratlan, mert májusban a Pentagon a csalódást okozó teszteredmények után a munka felfüggesztésére szólította fel a Boeingot. Ezt követte az említett átvilágítás. Közben június elején az amerikai szövetségi költségvetést ellenőrző intézmény (Government Accountability Office) azt állapította meg, hogy a fejlesztési projekt 600 millió dollárral lépheti túl a tervezett keretet a tervezési, minőségbiztosítási és gyártási problémák miatt.

A jelentés arra is kitért, hogy a tervezettnél lassabban megy a tervezett lengyelországi rakétabázis megvalósítása építési problémák miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó13 milliárd dollárba került az amerikai Ford repülőgép-hordozó, de átadása után másfél évvel több nélkülözhetetlen rendszer még mindig nem működik rajta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Boeing pentagon rakétavédelmi rendszer raytheon Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.