Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 25. 09:55 Világ

Pár év múlva már Horvátországban is euróval fizethetünk

Közép-Európában elég vegyes az euró megítélése, Szlovénia és Szlovákia már rég bevezette a közös fizetőeszközt, a cseh, a lengyel és a magyar kormány terveiben azonban ez egyelőre nem szerepel. Horvátország sokkal pozitívabban áll a dologhoz, ami persze nem is csoda, hiszen a gazdasági teljesítmény ötödét a turizmus adja, ennek a szektornak pedig igencsak jól jönne, ha az országba látogatóknak nem kellene pénzváltással bajlódniuk.

A Bloomberg helyszíni riport keretében több kereskedőt is megkérdezett Dubrovnikban, és nem meglepő módon ők támogatják, hogy az ország átálljon az euróra. Egyikük arról számolt be, hogy a hajóról érkező turisták közül sokan meglepődnek, hogy nem tudnak euróval fizetni egy uniós tagállamban. Kártyával persze minden gond nélkül kiegyenlíthetik a számlát, de sokan készpénzt szeretnének használni. A kis üzletek tulajdonosai viszont bírságot kockáztatnak, ha elfogadják az eurót.

Számukra nem jöhet tehát elég gyorsan az eurózónához történő csatlakozás,

legalább két és fél évet azonban még várniuk kell.

Ha minden jól megy, Horvátország jövőre csatlakozhat az euró előszobájaként emlegetett árfolyam-stabilitási mechanizmushoz*ERM-II, ahol legalább két évet kell eltöltenie, mielőtt bevezetheti a közös fizetőeszközt.

A kuna árfolyamának alakulásával – hacsak nem lesz közben egy durva válság – várhatóan nem lesz gond. A horvát fizetőeszköz árfolyamát a 90-es években a német márkához, majd azt követően az euróhoz kötötték, vagyis lényegében már rég lemondtak a jegybanki politika szabad alakításáról a stabilitás érdekében.

Ahhoz képest egyébként, hogy mennyien élnek a turizmusból, nem is mondható túl magasnak az euróbevezetés 52 százalékos társadalmi támogatottsága. Sokan attól tartanak ugyanis, hogy elszállnak az árak az euró átvétele után. Boris Vujcic jegybankelnök szerint azonban ez a vélekedés alaptalan, ezért dolgozni kell az eloszlatásán. A pártok mindenesetre – meglehetősen szokatlan módon – egyetértenek a lépés szükségességében, csak az időzítést illetően vannak viták.

A bevezetés feltételei közül az államadóssággal gyűlhet meg leginkább Horvátország baja, de a jegybankelnök szerint a csökkenő pályának köszönhetően ezzel sem lesz gond. A térségünkből belátható időtávon belül Bulgária és Románia szeretne csatlakozni az eurózónához. Előbbi még meg is előzte volna a horvátokat, de valószínűleg legjobb esetben is csak velük együtt haladhat. Románia pedig 2026 körül venné át az eurót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több hamis eurót próbálnak ránk sózniTavaly 30 százalékkal emelkedett a hamis bankjegyek száma Európában a német bűnüldöző hatóság szerint, több mint egymillió hamis bankjegyet találtak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró euró bevezetés Horvátország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.