Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 25. 09:55 Világ

Pár év múlva már Horvátországban is euróval fizethetünk

Közép-Európában elég vegyes az euró megítélése, Szlovénia és Szlovákia már rég bevezette a közös fizetőeszközt, a cseh, a lengyel és a magyar kormány terveiben azonban ez egyelőre nem szerepel. Horvátország sokkal pozitívabban áll a dologhoz, ami persze nem is csoda, hiszen a gazdasági teljesítmény ötödét a turizmus adja, ennek a szektornak pedig igencsak jól jönne, ha az országba látogatóknak nem kellene pénzváltással bajlódniuk.

A Bloomberg helyszíni riport keretében több kereskedőt is megkérdezett Dubrovnikban, és nem meglepő módon ők támogatják, hogy az ország átálljon az euróra. Egyikük arról számolt be, hogy a hajóról érkező turisták közül sokan meglepődnek, hogy nem tudnak euróval fizetni egy uniós tagállamban. Kártyával persze minden gond nélkül kiegyenlíthetik a számlát, de sokan készpénzt szeretnének használni. A kis üzletek tulajdonosai viszont bírságot kockáztatnak, ha elfogadják az eurót.

Számukra nem jöhet tehát elég gyorsan az eurózónához történő csatlakozás,

legalább két és fél évet azonban még várniuk kell.

Ha minden jól megy, Horvátország jövőre csatlakozhat az euró előszobájaként emlegetett árfolyam-stabilitási mechanizmushoz*ERM-II, ahol legalább két évet kell eltöltenie, mielőtt bevezetheti a közös fizetőeszközt.

A kuna árfolyamának alakulásával – hacsak nem lesz közben egy durva válság – várhatóan nem lesz gond. A horvát fizetőeszköz árfolyamát a 90-es években a német márkához, majd azt követően az euróhoz kötötték, vagyis lényegében már rég lemondtak a jegybanki politika szabad alakításáról a stabilitás érdekében.

Ahhoz képest egyébként, hogy mennyien élnek a turizmusból, nem is mondható túl magasnak az euróbevezetés 52 százalékos társadalmi támogatottsága. Sokan attól tartanak ugyanis, hogy elszállnak az árak az euró átvétele után. Boris Vujcic jegybankelnök szerint azonban ez a vélekedés alaptalan, ezért dolgozni kell az eloszlatásán. A pártok mindenesetre – meglehetősen szokatlan módon – egyetértenek a lépés szükségességében, csak az időzítést illetően vannak viták.

A bevezetés feltételei közül az államadóssággal gyűlhet meg leginkább Horvátország baja, de a jegybankelnök szerint a csökkenő pályának köszönhetően ezzel sem lesz gond. A térségünkből belátható időtávon belül Bulgária és Románia szeretne csatlakozni az eurózónához. Előbbi még meg is előzte volna a horvátokat, de valószínűleg legjobb esetben is csak velük együtt haladhat. Románia pedig 2026 körül venné át az eurót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több hamis eurót próbálnak ránk sózniTavaly 30 százalékkal emelkedett a hamis bankjegyek száma Európában a német bűnüldöző hatóság szerint, több mint egymillió hamis bankjegyet találtak.

Világ euró euró bevezetés Horvátország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. november 25. 12:12 Világ

Ha Kína megneheztel, hirtelen gondok lesznek a minőséggel

Ötvennél is több teherhajó várja legalább egy hónapja, hogy kirakodhasson kínai kikötőkben összesen 5,7 millió tonna, Ausztráliában kibányászott szenet.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Váczi István
2020. november 23. 12:13 Világ

Olyan népszerű az előrehozott nyugdíj, hogy egyre többe kerül a költségvetésnek Németországban

Németországban „nők 40" helyett „mindenki 45" van, némi könnyítéssel, és egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.