Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. május 28. 11:54 Pénz

Egyre több hamis eurót próbálnak ránk sózni

A cikk a Privátbankár.hu-n jelent meg először.

Németországban tavaly 99 912 hamis bankjegyet találtak, ami 10 százalékos növekedés – derül ki a Szövetségi Bűnügyi Hivatal jelentéséből. A bankjegyek össznévértéke 17 millió euró volt, ez majdnem két és félszerese az egy évvel korábbinak. A gyanúsítottak, a megindított eljárások száma (3469) viszont kissé csökkent.

A jelentés szerint Európa-szerte 1,17 millió volt a hamis bankjegyek száma, ami 30 százalékos emelkedés. A 102 millió eurós névérték pedig 82 százalékos növekedést takar.

A jelentés kiemeli, hogy a darknet – az internet sötét, titkosított, anonim része – nagy jelentőséggel bír a hamis bankjegyek forgalomba hozatalában. Azt is hozzáteszik, hogy nőtt a fiatal, 21 év alatti elkövetők száma.

Az elkövetők skálája nagyon széles: vannak nemzetközileg működő, szervezett pénzhamisító bandák, de magánszemélyek is akadnak, akik a darkneten vásárolt felszerelést használják. Tavaly három nagyobb bűnbandát kapcsoltak le, az egyik főleg török, a másik olasz, a harmadik német állampolgárokból állt.

A hamisítványok mintegy 40 százaléka egyszerű fénymásolat, amelyet kínai származású hologramokkal látnak el.

Leginkább az 50 eurós bankjegyet hamisítják így, majd a darkneten terjesztik. Az ott megrendelt hamis pénzt csomagküldő szolgálatokkal szállítják házhoz. Bár létezik euróérme-hamisítás is, ezeket az alacsony érték miatt kihagyták a jelentésből, akárcsak a digitális fizetőeszközök hamisítását.

Hogyan ismerhetők fel a hamisítványok? A német Bundesbank tanácsai szerint ne csak egy biztonsági elemet figyeljük, hanem többet is. Ezek listáját tanuljuk meg, menjünk rajtuk végig, a szemrevételezés mellett a tapintás és a pénz behajtása is szükséges lehet a vizsgálathoz. Szerezzünk egy másik, összehasonlításra alkalmas bankjegyet, kétség esetén pedig keressünk fel egy bankot. Segíthetnek az Európai Központi Bank magyar nyelvű tanácsai is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBefellegzett a bűnözők és a korrupt politikusok kedvenc bankjegyénekVéget ért egy korszak, nem bocsátanak ki újabb ötszáz eurósokat, igaz a régieket sem vonják vissza.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bankjegy euró pénzhamisítás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.