Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 27. 10:37 Világ

A Duna Európa legszennyezettebb folyója, tele van antibiotikumokkal

A témában eddig lefolytatott legnagyobb kutatás szerint a világ legjelentősebb folyói közül sokban veszélyesen magas az antibiotikumok koncentrációja. A 72 országban 711 helyen elvégzett vizsgálat a mintavételi helyek közel kétharmadánál találta meg ezeket a szereket, amelyek nagyon fontosak a baktériumfertőzések gyógyításában. Túlzott használatuk azonban egyre több és erősebb ellenálló baktériumtörzset eredményez, világszintű egészségügyi vészhelyzettel fenyegetve.

Antibiotikumokat nemcsak emberek gyógyításánál használnak, hanem rutinszerűen alkalmazzák az állattartó telepeken, így könnyen kikerülnek a természetbe, például a nem megfelelően kezelt szennyvízzel és a trágyával, így a folyókba is gyorsan eljutnak.

Egyszerűen fogalmazva, minél többféle antibiotikum és minél nagyobb koncentrációban van jelen a természetben, annál nagyobb az esélye annak, hogy ellenálló törzsek fejlődnek ki. Ezek a szerek ugyanis elpusztítanak minden baktériumot, amely nem rendelkezik rezisztens génekkel, így megnyitják az utat az ellenálló génkészlettel felvértezettek előtt. Ez utóbbiak sokszor más szempontból kevésbé életképesek, így csak periférikusan vannak jelen, de ha eltűnnek a versenytársak, akkor gyorsan elszaporodnak. Pont ugyanez történik egyébként az orvostudomány számára az antibiotikumokhoz hasonlóan fontos gombaölő szereknél is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTitkolják a világszerte terjedő rejtélyes fertőzést, mert nem szeretnék, hogy kitörjön a pánikAz antibiotikumoknak ellenálló baktériumokhoz hasonló kockázatot jelentenek az emberek egészségére a gombaölő szereknek ellenálló gombák.

„Az embereket megfertőző sok kórokozó ellenálló génjei a környezetben előforduló baktériumokból származnak” – mondta a Guardiannek William Gaze, az Exeteri Egyetem témára szakosodott professzora. Az ENSZ múlt hónapban kiadott figyelmeztetése szerint a rezisztens baktériumok terjedése olyan egészségügyi vészhelyzettel fenyeget, amely 2050-re 10 millió áldozatot szedhet.

A Helsinkiben bemutatott kutatás szerint Európában a Duna a legfertőzöttebb folyó.

Az Ausztriában vett minta hétféle antibiotikumot tartalmazott, például a tüdőgyulladás és hörghurut ellen is használt klaritromicint. A koncentráció a biztonságos szint négyszerese volt.

A Duna ilyen mértékű szennyezettsége azért megdöbbentő, mert Európában csak a tesztelt folyók 8 százalékánál haladta meg a határértéket az antibiotikumok szintje. Ez Óceániában 6, Észak-Amerikában 15, Dél-Amerikában 18, Ázsiában 23, Afrikában 35 százalék volt.

Világszerte a 711 vizsgálati helyből 111-nél haladta meg a határértéket a koncentráció, a legrosszabb esetben több mint 300-szorosan. Ezt Bangladesben, egy szennyvíztisztító telep mellett mutatták ki a vaginális fertőzések ellen használt metronidazol esetében. Százszoros túllépést Kenyában is tapasztaltak, ennek hatására több folyóban az összes hal elpusztult.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország sem áll jól a szuperbaktériumok elleni háborúbanKiugróan magas itthon az olyan megbetegedések aránya, amit a legerősebb antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok okoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ antibiotikum antibiotikum-rezisztencia ausztria Duna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.