Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 7. 17:25 Világ

Egyre nagyobb károkat okoz, hogy Amerika éppen lábon lövi magát

Már több mint két hete tart az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás, amely az elnök és a törvényhozás közötti kötélhúzás eredménye. Donald Trump ugyanis mindenképp pénzt akar kapni a források felett rendelkező Kongresszustól, hogy megvalósíthassa egyik választási ígéretét, a falat a mexikói határon. Amíg ezt nem kapja meg, nem írja alá a folyamatos finanszírozást biztosító törvényt.

Ez meglehetősen furcsa helyzetek sorát eredményezi, derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az amerikai légitársaságok például nem kapnak engedélyt új repülőgépek üzembe állítására, és nem indíthatnak új pilótatanfolyamokat sem, mert a szövetségi légügyi hatóság alkalmazottainak döntő többsége kényszerszabadságon van. A Southwest Airlines például arra számít, hogy ezért nem tudja a tervezett időben elindítani a hawaii járatát.

A légi irányítóknak dolgozniuk kell, mivel azonban a képzéseket felfüggesztették, lassabban érkeznek az új munkatársak, miközben a szolgálat létszáma a legalacsonyabb az utóbbi 30 évet tekintve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább szakadt az amerikai politika, de ebből most Trump jön ki rosszabbulTrump bázisa elég volt ahhoz, hogy megakadályozza a demokrata földindulást. Mégis sokkal nehezebb dolga lesz, mint az utóbbi két évben.

A problémák az ingatlanpiacot sem hagyják érintetlenül, a jelzáloghitelt nyújtó pénzintézetek ugyanis nem tudják beszerezni az igénylők jövedelemigazolását. Ez ügyletek elhúzódását okozhatja, különösen akkor, ha ezen a héten sem sikerül megállapodni a kormányzat finanszírozásáról.

Valószínűleg késik a felvásárlások jóváhagyása is, így a T-Mobile US is tovább várhat, hogy megkapja-e az engedélyt a Sprint mobilszolgáltató megszerzésére, amelyre 26,5 milliárd dollárt szán.

Az élelmiszer- és gyógyszerhatóság csak a folyamatban lévő ügyekkel foglalkozik, új engedélykérelmeket nem fogad be. Az új alkoholos italok engedélyezése teljesen leállt, miközben tavaly mintegy 200 ezerről kellett dönteni.

A helyzet a pénzpiacok dolgát is megnehezíti, mert egyre inkább akadozik a gazdasági statisztikák közzététele.

Például kedden jelennének meg a friss exportadatok, amelyekből kiderülne, hogy ígéretének megfelelően Kína valóban elkezdte-e ismét vásárolni az amerikai szójababot, nyersolajat, autókat és egyéb termékeket.

A környezetvédelmi hivatalokban szintén leállt a munka, így nem halad a tervezett olaj- és gázvezetékek engedélyezése sem. Hasonló a helyzet a tengeri szélfarmokkal és olajkutatásokkal is.

Ami a gazdaság egészét illeti, az elnöki gazdasági tanácsadó testület elnöke úgy számol, hogy a december 22-én kezdődött részleges kormányzati leállás kéthetente 0,1 százalékponttal csökkenti az ország GDP-jét, amíg újra nem indul az államigazgatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz utolsó józan ember is elhagyja Trump kormányzatát"Veszett Kutya" Mattis nem bírta tovább, hogy Erdogan és Putyin alakítják az amerikai külpolitikát. Lényegében nem marad ellensúly a már így is kiszámíthatatlan Fehér Házban.

Világ Donald Trump költségvetés kormányzati leállás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. február 22. 12:03 Világ

Egy szeméttel elárasztott kisváros megmutatja, hogyan lehet műanyagok nélkül élni

A világ egyik legszebb tavánál fekvő guatemalai kisváros két év alatt megszabadult az egyszer használatos műanyagoktól, a tó vize 90 százalékkal lett tisztább.

Stubnya Bence
2020. február 21. 13:59 Világ

70 éve nem volt akkora sáskajárás Kelet-Afrikában mint most, 25 millió ember élete van veszélyben

A változó klíma ideális körülményeket teremt a pusztító sáskák szaporodásához. Néhány országban elkeseredettségükben autógumi égetésével védekeznek az emberek.

Torontáli Zoltán
2020. február 20. 07:01 Adat, Világ

Megdöbbensz, ha megnézed, ki mennyit nyer az uniós költségvetésen

Fejenként évi félmillió forint lehet a magyar állampolgárokra jutó előny a következő hét évben. De mennyit nyernek a csehek és a szlovákok, esetleg az írek vagy a görögök? Sok ez vagy kevés?

Fontos

Kasnyik Márton
2020. február 22. 07:16 Podcast

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.

Fabók Bálint
2020. február 21. 06:53 Vállalat

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl

Ha nincs elég forgalom, egyszerűen hazaküldenek valakit. A magyar bevásárlást teljesen felforgató diszkontok egészen máshogyan működnek, mint a hagyományos áruházak, a dolgozóikkal beszéltünk a különbségekről.

Jandó Zoltán
2020. február 20. 14:05 Közélet

Egy Puskás stadionnyi pénzt költhet propagandára az állam

Bár a kommunikáción korábban sem spórolt a kormányzat, most az eddigiekhez képest is egészen elképesztő összegben kötött szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.