Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 7. 17:25 Világ

Egyre nagyobb károkat okoz, hogy Amerika éppen lábon lövi magát

Már több mint két hete tart az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás, amely az elnök és a törvényhozás közötti kötélhúzás eredménye. Donald Trump ugyanis mindenképp pénzt akar kapni a források felett rendelkező Kongresszustól, hogy megvalósíthassa egyik választási ígéretét, a falat a mexikói határon. Amíg ezt nem kapja meg, nem írja alá a folyamatos finanszírozást biztosító törvényt.

Ez meglehetősen furcsa helyzetek sorát eredményezi, derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az amerikai légitársaságok például nem kapnak engedélyt új repülőgépek üzembe állítására, és nem indíthatnak új pilótatanfolyamokat sem, mert a szövetségi légügyi hatóság alkalmazottainak döntő többsége kényszerszabadságon van. A Southwest Airlines például arra számít, hogy ezért nem tudja a tervezett időben elindítani a hawaii járatát.

A légi irányítóknak dolgozniuk kell, mivel azonban a képzéseket felfüggesztették, lassabban érkeznek az új munkatársak, miközben a szolgálat létszáma a legalacsonyabb az utóbbi 30 évet tekintve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább szakadt az amerikai politika, de ebből most Trump jön ki rosszabbulTrump bázisa elég volt ahhoz, hogy megakadályozza a demokrata földindulást. Mégis sokkal nehezebb dolga lesz, mint az utóbbi két évben.

A problémák az ingatlanpiacot sem hagyják érintetlenül, a jelzáloghitelt nyújtó pénzintézetek ugyanis nem tudják beszerezni az igénylők jövedelemigazolását. Ez ügyletek elhúzódását okozhatja, különösen akkor, ha ezen a héten sem sikerül megállapodni a kormányzat finanszírozásáról.

Valószínűleg késik a felvásárlások jóváhagyása is, így a T-Mobile US is tovább várhat, hogy megkapja-e az engedélyt a Sprint mobilszolgáltató megszerzésére, amelyre 26,5 milliárd dollárt szán.

Az élelmiszer- és gyógyszerhatóság csak a folyamatban lévő ügyekkel foglalkozik, új engedélykérelmeket nem fogad be. Az új alkoholos italok engedélyezése teljesen leállt, miközben tavaly mintegy 200 ezerről kellett dönteni.

A helyzet a pénzpiacok dolgát is megnehezíti, mert egyre inkább akadozik a gazdasági statisztikák közzététele.

Például kedden jelennének meg a friss exportadatok, amelyekből kiderülne, hogy ígéretének megfelelően Kína valóban elkezdte-e ismét vásárolni az amerikai szójababot, nyersolajat, autókat és egyéb termékeket.

A környezetvédelmi hivatalokban szintén leállt a munka, így nem halad a tervezett olaj- és gázvezetékek engedélyezése sem. Hasonló a helyzet a tengeri szélfarmokkal és olajkutatásokkal is.

Ami a gazdaság egészét illeti, az elnöki gazdasági tanácsadó testület elnöke úgy számol, hogy a december 22-én kezdődött részleges kormányzati leállás kéthetente 0,1 százalékponttal csökkenti az ország GDP-jét, amíg újra nem indul az államigazgatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz utolsó józan ember is elhagyja Trump kormányzatát"Veszett Kutya" Mattis nem bírta tovább, hogy Erdogan és Putyin alakítják az amerikai külpolitikát. Lényegében nem marad ellensúly a már így is kiszámíthatatlan Fehér Házban.

Világ Donald Trump költségvetés kormányzati leállás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. június 23. 12:52 Élet, Világ

Minél több pénz van egy elhagyott pénztárcában, annál inkább visszaadják a megtalálók

A svájciak a legbecsületesebb visszaadók, de a trend globálisan is egyforma, és nagyon egyszerű magyarázata van.

Avatar
2019. június 18. 10:31 Pénz, Világ

Tengeri olajfúrók papírjait érdemes venni, csak el kell találni, hogy melyik nem megy csődbe

A Brent olaj ára olyan szintre csökkent, hogy lassan érdemes lehet befektetni, most mégis a kivárás mellett érvelünk.

Torontáli Zoltán
2019. június 15. 16:01 Vállalat, Világ

Közeleg a fordulópont, valamiről mindenképp le kell mondani a webáruházaknál

Két karton ásványvizet bolti áron eladni és házhoz vinni olyan tevékenység, amely soha nem lehet nyereséges. A kereskedők már nem sokáig tudják lenyelni a veszteséget.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.