Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 7. 17:25 Világ

Egyre nagyobb károkat okoz, hogy Amerika éppen lábon lövi magát

Már több mint két hete tart az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás, amely az elnök és a törvényhozás közötti kötélhúzás eredménye. Donald Trump ugyanis mindenképp pénzt akar kapni a források felett rendelkező Kongresszustól, hogy megvalósíthassa egyik választási ígéretét, a falat a mexikói határon. Amíg ezt nem kapja meg, nem írja alá a folyamatos finanszírozást biztosító törvényt.

Ez meglehetősen furcsa helyzetek sorát eredményezi, derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az amerikai légitársaságok például nem kapnak engedélyt új repülőgépek üzembe állítására, és nem indíthatnak új pilótatanfolyamokat sem, mert a szövetségi légügyi hatóság alkalmazottainak döntő többsége kényszerszabadságon van. A Southwest Airlines például arra számít, hogy ezért nem tudja a tervezett időben elindítani a hawaii járatát.

A légi irányítóknak dolgozniuk kell, mivel azonban a képzéseket felfüggesztették, lassabban érkeznek az új munkatársak, miközben a szolgálat létszáma a legalacsonyabb az utóbbi 30 évet tekintve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább szakadt az amerikai politika, de ebből most Trump jön ki rosszabbulTrump bázisa elég volt ahhoz, hogy megakadályozza a demokrata földindulást. Mégis sokkal nehezebb dolga lesz, mint az utóbbi két évben.

A problémák az ingatlanpiacot sem hagyják érintetlenül, a jelzáloghitelt nyújtó pénzintézetek ugyanis nem tudják beszerezni az igénylők jövedelemigazolását. Ez ügyletek elhúzódását okozhatja, különösen akkor, ha ezen a héten sem sikerül megállapodni a kormányzat finanszírozásáról.

Valószínűleg késik a felvásárlások jóváhagyása is, így a T-Mobile US is tovább várhat, hogy megkapja-e az engedélyt a Sprint mobilszolgáltató megszerzésére, amelyre 26,5 milliárd dollárt szán.

Az élelmiszer- és gyógyszerhatóság csak a folyamatban lévő ügyekkel foglalkozik, új engedélykérelmeket nem fogad be. Az új alkoholos italok engedélyezése teljesen leállt, miközben tavaly mintegy 200 ezerről kellett dönteni.

A helyzet a pénzpiacok dolgát is megnehezíti, mert egyre inkább akadozik a gazdasági statisztikák közzététele.

Például kedden jelennének meg a friss exportadatok, amelyekből kiderülne, hogy ígéretének megfelelően Kína valóban elkezdte-e ismét vásárolni az amerikai szójababot, nyersolajat, autókat és egyéb termékeket.

A környezetvédelmi hivatalokban szintén leállt a munka, így nem halad a tervezett olaj- és gázvezetékek engedélyezése sem. Hasonló a helyzet a tengeri szélfarmokkal és olajkutatásokkal is.

Ami a gazdaság egészét illeti, az elnöki gazdasági tanácsadó testület elnöke úgy számol, hogy a december 22-én kezdődött részleges kormányzati leállás kéthetente 0,1 százalékponttal csökkenti az ország GDP-jét, amíg újra nem indul az államigazgatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz utolsó józan ember is elhagyja Trump kormányzatát"Veszett Kutya" Mattis nem bírta tovább, hogy Erdogan és Putyin alakítják az amerikai külpolitikát. Lényegében nem marad ellensúly a már így is kiszámíthatatlan Fehér Házban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump költségvetés kormányzati leállás usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Bucsky Péter
2024. február 13. 04:34 Világ

Saját fegyverükkel kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukránok

A szankcióknál is hatékonyabb út lehet az orosz olaj- és gázbevételek csökkentésére, ha sikerül a legnagyobb kikötők forgalmát ellehetetleníteni.

Fontos

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.