Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 21. 09:10 Világ

Megszorítások törhetik derékba a román gazdasági csodát

Jelentős megszorításokat jelentettek be Romániában az elmúlt napokban. A sürgősségi kormányrendelettel meghozni tervezett döntések elsősorban a multinacionális cégeket érintik, és hasonlóak az Orbán-kormány szektoradóihoz.

A megszorítások komoly vesztesei lesznek a bankok, amelyek tervezett megadóztatásától 3,6 milliárd lej (250 milliárd forint) bevételt vár a román költségvetés. A kormány az adót a bankok „kapzsiságával” indokolta. A kifejezést pedig azzal magyarázta, hogy míg a betétekre csak 2 százalék körüli kamatot fizetnek a pénzintézetek, a hiteleknél viszont 8 százalék körüli kamatot számolnak fel a magánszemélyeknek.

A kapzsisági adónak elkeresztelt intézkedés politikailag kevésbé érzékeny, mivel Romániában szinte minden nagyobb banknak külföldi a tulajdonosa. Az OTP-nek is van romániai leánya, de nem tartozik a legnagyobb bankok közé, nyáron 3,4 százalékos volt a piaci részesedése a vállalati hitelezésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvizsgáltuk a román növekedési csodátDélkeleti szomszédunk majdnem kilenc százalékkal növekedett az előző negyedévben, és egyre közelebb kerül Magyarországhoz. Hogy csinálják?

A döntésre azért van szükség, hogy a költségvetési hiány 2019-ben az EU által elvárt három százalék alatt maradjon. A megszorítások nem csak a bankokat érintik, összesen 10 milliárd lejjel (közel 700 milliárd forinttal), a GDP körülbelül egy százalékával csökkentenék a költségvetés hiányát.

Magyarországhoz hasonlóan a telekommunikációs és az energiaszektort is különadóval sújtanák, amely Romániában az árbevétel három százaléka lesz a tervek szerint. Emellett a szerencsejáték és a dohánytermékek után is magasabb adót kellene fizetni. A közszférákban dolgozóknak sem fizetnének túlórapénzt, viszont a nyugdíjakat 15 százalékkal emelnék jövő ősztől.

Klaus Iohannis román elnök arra kérte a kormányt, hogy gondolja át a döntését, mivel a terveket nem egyeztette a gazdasági szereplőkkel, és szerinte káoszba sodornák a gazdaságot a megszorítások. A bukaresti tőzsde indexe több mint 12 százalékot zuhant a bejelentést követő két napon, és a bankrészvények sem jártak jobban. Az osztrák Erste papírjainak értéke tíz százalékkal esett, a második legnagyobb román bank, a Banca Transilvania részvényei pedig 21 százalékkal zuhantak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanazt a hibát követik el a románok, amit a magyarok tizenöt évvel ezelőttÚgy tűnik, lufi volt a román gazdaság elképesztő növekedési üteme. Az állam növekedésösztönző gazdaságpolitikája egyre gyorsuló inflációhoz vezetett.

A román gazdaság hatalmas ütemben növekedett az elmúlt években, de több elemző is visszaesést vár a szociáldemokraták által vezetett kormány túlzottnak tartott költései miatt. A minimálbért 16 százalékkal, a kormányzati alkalmazottak bérét 25 százalékkal emelték, miközben az áfát és jövedéki adót is csökkentették, tovább pörgetve a fogyasztást. A háztartások egy főre jutó fogyasztása alapján – az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrve – Románia már le is hagyta Magyarországot, ugyanakkor idén tényleg elkezdett lassulni a gazdaság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMásfél évtized alatt semmivel sem került közelebb a magyar életszínvonal az unióshozA háztartások fogyasztása alapján pont annyira le vagyunk maradva az EU-hoz képest a jólétben, mint 2003-ban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ megszorítás Románia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.