Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. december 4. 09:52 Világ

A Kaukázust is célozzák Magyarország vasútfejlesztési tervei

Magyarországot érdekli, hogy csatlakozzon a Baku-Tbiliszi-Kars vasútvonalhoz – erről a bakui magyar nagykövet, Szederkényi Viktor beszélt a Trend nevű azeri hírügynökségnek. Szederkényi szerint a vonalhoz való csatlakozásunk rendszeresen szerepel a közelebbről meg nem határozott “politikai találkozóik” napirendjén.

A dél-kaukázusi régiót átszelő, több mint 800 kilométer hosszú vasútvonalat 2017-ben adták át. A megépítés tervéről először 1993-ban tárgyalt egymással Azerbajdzsán, Grúzia és Törökország, miután a Hegyi-Karabahért vívott azeri-örmény háború miatt nemcsak Azerbajdzsán, hanem az azt támogató Törökország is lezárta az Örményországgal közös határát. Ez a helyzet pedig azóta is változatlan, mivel az örmények nem hajlandók feladni az Azerbajdzsán területén szerzett pozícióikat. A kaukázusi országokon áthaladó vasúti kereskedelem korábban Örményországon keresztül, a Kars-Gyumri-Tbiliszi vonalon haladt.


Videó az átadásról. 

Az Örményországot elkerülő új vasútvonal végül tavaly készült el, és jelentősen lerövidítette a Törökország és Ázsia közötti vasúti szállítást. Vasúton így Dél-Koreából 15 nap alatt juthat egy el teherszállítmány Isztambulba, míg tengeren ez nagyjából kétszer ennyi idő lenne. A tehervonatokat erre a célra épített hajók viszik át a Kaszpi-tengeren Azerbajdzsán és Kazahsztán között.

A projektet eleinte az Egyesült Államok és az Európai Unió sem támogatta az örmények megkerülése miatt. A vonal átadását azonban már az EU is üdvözölte, mert fontos szerepe lehet az EU-tagállamok külkereskedelmében Közép-Ázsiával és a Távol-Kelettel.

A vonal átadása tavaly ősszel. Fotó: Facebook/Recep Tayyip Erdogan

A bakui nagykövet, Szederkényi Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak az a célja, hogy Azerbajdzsán kapuja lehessen az uniós piacokhoz, és hisz abban, hogy Azerbajdzsán pedig Magyarország kapuja lehet az ázsiai kereskedelemhez. Azt mondta, hogy Magyarországnak minden olyan infrastrukturális beruházás fontos, amely összeköti Európát Ázsiával, de egyéb részletek nem derültek ki arról, hogy pontosan mikor és hol csatlakozhatnánk a vonalra (ezzel kapcsolatban írtunk a Innovációs és Technológiai Minisztériumnak). Cikkünk megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium annyit írt a projektről, hogy “Magyarország követi minden Európát és Ázsiát összekötő infrastrukturális projekt alakulását, hiszen a szállításai távolság és idő rövidülésével közelebb kerülhet egymáshoz a két földrész”.

Az elmúlt években a magyar kormánynak több jelentős vasútfejlesztési terve is volt. A legismertebb a Budapestet Belgráddal összekötő vonal felújítása, korszerűsítése. A több mint 500 milliárd forintos beruházás 85 százaléka kínai hitelből valósulhat meg. A beruházásról Matura Tamás, a Corvinus Egyetem oktatója azt írta egy 2016-os tanulmánykötetben, hogy projektet a kínaiak javasolták, hogy a pireuszi kikötői befektetésüket hosszú távon életképessé tegyék, és Kínának fontosabb is, mint Magyarországnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKarácsonyra dőlhet el, ki nyeri az 500 milliárd forintos közbeszerzéstHa minden a tervek szerint alakul, december 20-án hirdetnek eredményt a Budapest-Belgrád magyar szakaszának korszerűsítésére kiírt tenderen. A kockázatot mi futjuk, de nyerünk valamit?

Szlovéniában a magyar kormány 200 millió eurót kínált fel a Divaca-Koper vasútvonal kétvágányosítására, cserébe azért, hogy magyar építőipari cégek is részt vehessenek a kifizetődőnek ígérkező vasútépítésben, és pozíciókat szerezzenek a koperi kikötőnél is. Miután azonban nem Orbán Viktor közeli szövetségese, Janez Jansa tudott kormányt alakítani, a magyar miniszterelnök arról beszélt az Index cikke szerint, hogy Koper helyett ma már az olasz Trieszt kikötőjében látja inkább a magyar tengeri kaput.

Szintén jelentős beruházást jelenthet az Orbán által beharangozott Budapest-Varsó és a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút. Egy kormányhatározatban a kolozsvári vonallal kapcsolatban a nagysebességű vasút kifejezés szerepel, ami alatt általánosságban minimum 200 kilométer/órás sebességet lehetővé tévő pályát értenek.

A varsói vasútról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy a Budapest-Pozsony-Brno-Varsó útvonalon fog haladni, és a végsebessége 250 kilométer/óra felett lesz. A 160-170 kilométeres magyar szakasz általunk becsült költsége 1100 milliárd forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordalagutat fúrnak a Vértes alá, ha a kormány komolyan gondolja a tervétA tervek alapján akár tíz kilométeres alagút is épülhet a Dunántúlon a Budapest-Varsó gyorsvasút megépítéséhez. Ez még jobban megdobja majd a költségeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzermilliárdos kaland lehet a varsói gyorsvasút magyar szakaszaÚj pályára lesz szükség, ha a varsói gyorsvasút magyar szakaszát 250 km/óránál nagyobb sebességre akarják építeni. A költség 1100 milliárd forint körül lehet.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán Grúzia Törökország vasút vasúti közlekedés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.