Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 19. 06:53 Közélet

Ezermilliárdos kaland lehet a varsói gyorsvasút magyar szakasza

A választásokig azt lehetett hinni, hogy a szokásos ígérgetés része a Budapest-Varsó és a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút, de ezek a tervek azóta sem kerültek le a napirendről, sőt. Orbán Viktor a májusi parlamenti beiktatási beszédében azt mondta: „A lélekben és kultúrában történelmi sorsközösséget alkotó Közép-Európát gazdaságilag is megépítjük, fővárosainkat és nagyvárosainkat közúton, vasúton és levegőben is összekapcsoljuk”. Erre a gondolatra Tusványoson is visszatért.

Ez szó szerint kissé értelmetlen, hiszen közúton és vasúton természetesen most is el lehet jutni bármelyik közép-európai nagyvárosba, ahol pedig hiányzik a légi kapcsolat, arra nincs piaci igény. Persze sok más megszólalásból tudhatjuk, hogy a kormányfő gyorsforgalmi utakra és a jelenleginél sokkal nagyobb sebességű vasúti kapcsolatokra gondol.

Van is mit gyorsítani, már csak azért is, mert noha már százmilliárdos nagyságrendű összegeket költöttek a hazai vasutak korszerűsítésére, még mindig csak az ígéretek között szerepel, hogy 160 kilométer/órával mehessenek a vonatok a felújított vonalakon. Ebből pedig nyilván következik, hogy a szomszédos országokba sem lehet igazán gyorsan vasúton eljutni.

250 felett

A kormány azonban ennél nagyobb sebességet akar, amire a “gyorsvasút” kifejezés is utal. Ezt ugyan a szakma pont a távolsági (nagyvárosok közötti) kötött pályás közlekedésre nem használja, csak a városira és elővárosira, de sejthető, hogy mire gondolnak az illetékesek. A kolozsvári vonallal kapcsolatos egyik kormányhatározatban a szakmában is használt nagysebességű vasút kifejezés szerepel, ami ugyan még mindig sok minden lehet, de általában azért minimum 200 kilométer/órás sebességet lehetővé tévő pályát értenek alatta.

Varsónál pedig ennél is többet tudunk, mert erről Szijjártó Péter szeptember 5-én azt mondta: olyan vasutat kell elképzelni, amelynek a végsebessége 250 kilométer/óra felett lesz. Megerősítette a már korábban említett útvonalat, amely eszerint Budapest-Pozsony-Brno-Varsó lesz.

Ez azért érdekes, mert amikor először szóba kerültek a varsói tervek, reális lehetőségnek tűnt a keleti, Budapest-Miskolc-Kassa-Krakkó-Varsó útvonal. A térképre nézve úgy tűnik viszont, mintha a politikusok olyat kerestek volna, amely mind a négy visegrádi országban érint legalább egy nagyvárost. Ez főleg Csehországban szembeötlő, a jelenleg Budapest és Varsó közötti leggyorsabb, 10 órás eljutást lehetővé tévő vonat ugyanis nem érinti a várost, hiszen az némi kerülő lenne. Ostravába befut ugyan, de az közel 100 ezer fővel kisebb város, mint a 380 ezres Brno.

A sebesség megválasztása szintén olyannak tűnik, mint amit a politikai-kommunikációs szempontok döntöttek el. 250 kilométer/óra felett ugyanis már szigorúbb követelményeknek kell megfelelni egyebek mellett a pálya ívvezetésében és védelmében, a sínek rögzítésében, az építőanyagok terhelhetőségében, ami természetesen erősen befolyásolja a költségeket is.*Az ilyen vonatok közlekedtetése is drágább, mert a légellenállás a sebességgel négyzetesen nő, így egyre több energiát emészt fel a vontatás. Efölé kis országok nem is szoktak menni, Európában csak Nagy-Britanniában, Francia-, Spanyol-, Olasz- és Németországban vannak ilyen pályák.

Új pálya

Az egyik érdekes kérdés, hogy hol lenne ennek a vasútnak a magyar része. A Pozsonyba, Brnóba, Prágába, Varsóba tartó vonatok jelenleg a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon közlekednek, de ezen jelenleg csak 60-120 kilométer/óra a megengedett sebesség. Persze cinikusan úgy is értelmezhető Szijjártó nyilatkozata, hogy nem Magyarországon lesznek a 250 kilométer/óra feletti vasúti részek, itt minden marad a régiben, így az egész nem kerülne semmibe. Ezt azonban nehéz lenne eladni a visegrádi partnereknek. A szobi vasút nagysebességűre átépítése nem reális, egyrészt a Vácig egymásba érő települések, másrészt a Dunakanyar földrajzi adottságai miatt. Egy a mostanival nagyjából párhuzamos új nagysebességű pálya építése szintén ezek miatt nem jöhet szóba. Hasonló a helyzet a nemrég felújított Budapest-Esztergom vasútvonallal.

A térképre nézve adná magát a Budapest-Rajka vasút, de itt is több minden kizárja, vagy legalábbis borzasztóan problémássá teszi az átépítést. Tatabánya előtt, a vértesi átvezetés geometriája megközelítőleg sem tesz lehetővé 250-es sebességet, így itt drasztikus beavatkozás kellene. De ennek a vonalnak a forgalma amúgy is olyan sűrű, hogy nem bírna el még jó pár nemzetközi járatot.

Nagysebességű vonatoknak jellemzően amúgy is új pályát szoktak építeni, és ez a gondolat idehaza sem ismeretlen. Bár korábban senkinek sem jutott eszébe Kolozsvár vagy Varsó, más irányokba készültek vázlatos nagysebességű vasúti tervek, még a 90-es években. Elsősorban Bécs felé, hiszen a nyugati a magyar gazdaság fő orientációja, másrészt így lehetne csatlakozni a nyugat-európai gyorsvasúti hálózathoz. A fentiek miatt egy új pályát képzeltek el, és bár pontos nyomvonalterv nem készült, az alábbi térképen hozzávetőlegesen látható a nyomvonal, együtt a 2000-ben távlatilag elképzelt többi nagysebességű vasútéval.

Forrás: vki.hu

Mennyibe kerülne ez? Vörös Attila professzor, a Közlekedéstudományi Intézet tudományos igazgatójának három évvel ezelőtti előadása szerint az EU átlagában kilométerenként 6,8-10,5 milliárd forintért épül egy kilométernyi nagysebességű vasúti pálya. Ismerve az utóbbi évek itthoni vasútfelújítási költségeit, nincs okunk feltételezni, hogy idehaza az alsó határnál olcsóbban sikerülne megoldani ezt a feladatot.*A magasabb műszaki követelmények miatt nagysebességű vasutat két, két és félszer drágább építeni, mint hagyományosat. A hossz 160-170 kilométerre becsülhető, ami így

1100 milliárd forint körüli kiadást jelentene.

Ez hatalmas összeg, 2022-ig az egész magyar vasúthálózat fejlesztésére 1500 milliárdot szánnak, és ez is rég látott pénzbőségnek számít. Uniós pénzekre a kilátástalan megtérülés miatt nem lehet számítani, Orbán Viktor viszont belengette, hogy kínai hitelből a Budapest-Belgrád mellett más projektek is megvalósulhatnak. Gondot okozhat viszont, hogy Magyarországgal ellentétben a többi visegrádi ország eddig egyáltalán nem lelkesedett a kínai hitelből történő infrastruktúrafejlesztésért.

Miért kilátástalan a megtérülés? Budapest és Varsó között a forgalmat jelenleg kényelmesen kiszolgálja napi hat légi járat, nagyjából 700 férőhellyel, ha ehhez a vonatot hozzáadjuk, akkor sem érjük el az ezret. Szijjártó szerint a beruházással négy óra lesz a menetidő, ami versenyképes a légi közlekedéssel. Ez tényleg így van, de miért kellene sok ezer milliárd forintot*Magyarországon kívül a másik három országban is hatalmas a beruházási igény, csak a lengyelországi pálya egy része számít jelenleg is nagysebességűnek, de még annak sebességhatára is 250 kilométer/óra alatti. elköltve versenyezni az üzleti alapon, állami támogatás nélkül működő légitársaságokkal? A nyugat-európai példák alapján a vonatok nem lesznek olcsóbbak a repülőknél (a fapadosoknál szinte biztosan drágábbak lesznek), így a forgalmat sem növelik.

Persze a térképen látható változat megvalósulása lényegében a bécsi irányt is kiszolgálná, de Vörös Attila számításai szerint a Hegyeshalom-Budapest-Szeged-Röszke vonalon (amennyiben végig nagysebességű vasút lenne) sem lenne több napi 5-8 ezer utasnál, ami évi 22 milliárd forint jegybevételt hozna.*Tehervonatok vagy egyáltalán nem mennek rá a nagysebességű vasúti pályákra, vagy nem használják ki a sebességbeli adottságait, így az áruszállításhoz köthető megtérüléssel legfeljebb áttételesen érdemes számolni, ha a hagyományos pályán több lesz a szabad kapacitás. Közben a projekt jelentős forrásokat vonna el a meglévő hazai vasúthálózat feltétlenül szükséges felújításától.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Budapest gyorsvasút Kolozsvár nagysebességű vasút Varsó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.