Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 23. 15:20 Világ

Beinthetnek az EU-nak a tehenek szarváról is szavazó svájciak

Svájc régóta ismert arról, hogy a közvetlen demokrácia jegyében sok mindenről szoktak népszavazást tartani, de a most vasárnapi felhozatal az ottani mérce szerint is erős. Az egyik kérdésről magyar hírportálok is beszámoltak, itt az a tét, hogy kapjanak-e állami támogatást azok a gazdák, akik nem távolítják el a szarvasmarhák és kecskék szarvait.

A kezdeményezés támogatói szerint az eljárás fájdalmas az állatok számára, az ellenzők viszont azt mondják, hogy a szarvak biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentenek. A szarv nélküli állatok tartása egyszerűbb, ezt kompenzálhatja az állami támogatás.

Egy másik vasárnapi kérdés jelentősége sokkal nagyobb, és közvetve Magyarországot is érinti. A bevándorlásellenes Svájci Néppárt által kezdeményezett népszavazáson arról dönthetnek, hogy az ország alkotmánya felette álljon a nemzetközi jognak. Ez általában fordítva van, hazánkban is az a helyzet, hogy magyar törvények nem írhatnak felül nemzetközi szerződéseket.

Ha győznek az igenek, akkor bonyolulttá válhat Svájc és az EU kapcsolatrendszere. Az ország jó ideje tárgyal a közösséggel egy olyan keretmegállapodásról, amely helyettesítené a felek közötti viszonyt szabályozó 120 szerződést. A helyzet már most sem valami fényes, az EU-nak egyebek mellett a svájci bérszintet védő intézkedésekkel és a kantonok által nyújtott bankgaranciákkal van problémája. Ráadásul most a közösség nem is akar engedményeket tenni, hogy ne adjon muníciót a kilépés feltételeiről alkudozó Nagy-Britannia számára a Brexit-tárgyalásokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA brit miniszterelnök megállapodott a Brexit elkenéséről, már csak a pártjával kell elfogadtatniaSzinte teljes brit kapituláció: fizethetnek rengeteg pénzt, a döntésekből kimaradnak, és még az az európai szabályozásból sem tudnak kimozdulni.

A Bloombergnek egy név nélküli nyilatkozó uniós diplomata azt mondta, hogy ha győznek az igenek, akkor az rövid távon ellehetetleníti a további tárgyalásokat. Svájc számára életbevágóan fontos, hogy minél gördülékenyebb legyen a gazdasági együttműködés az országot lényegében körülölelő EU-val, miközben egy átmeneti, a svájci részvények kereskedelmére vonatkozó uniós mentesség az év végén lejár.

A népszavazást a bevándorlásellenes Svájci Néppárt kezdeményezte, amely szerint az igenek győzelme garantálná Svájc függetlenségét az EU-tól. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a szavazók 61 százaléka a nemet fogja beikszelni. A tehenek és kecskék épségének védelmezői viszont egy „szarvhossznyival” vezetnek az utolsó felmérés szerint.

A legutóbbi, igazán nagy figyelmet kiváltó népszavazást Svájcban idén júniusban rendezték, akkor az emberek nemet mondtak a bankrendszer működésének a felforgatására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan népszavazás jön Svájcban, ami bedöntheti a teljes bankrendszertVeszélyes koktélt kevertek a civilek, visszaküldhetik az előző évszázadokba a bankrendszert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ EU kecskék népszavazás Svájc tehenek Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.