Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. október 12. 15:16 Világ

Már több mint 100 ezer magyar dolgozik Németországban

Minden második újonnan létrehozott állást külföldiek töltenek be Németországban, elsősorban kelet-európaiak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német munkaügyi ügynökség adataira hivatkozva. Egy év alatt 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban. A német munkavállalók száma 330 ezerrel lett magasabb, a külföldieké pedig 370 ezerrel.

A növekedést nem a munkaerőpiacra fokozatosan belépő menekültek vagy a magasabb munkanélküliséggel sújtott déli országok állampolgárai pörgetik leginkább, hanem kelet-európaiak. A legnagyobb számban románok érkeztek tavaly, több mint 50 ezerrel nőtt a számuk egy év alatt, így mostanra közel 350 ezer román dolgozik Németországban.

 

Második helyen az így közel félmilliósra duzzadó lengyelek vendégmunkások állnak 33 ezer új érkezővel. Őket követik a horvátok 20 ezer új munkavállalóval.

A magyarok száma ötezerrel nőtt, így összesen 103 ezer magyar dolgozik Németországban.

A kelet-európai EU-tagállamok közül a magyarok aránya nőtt a legkevésbé a szlovének után.

Azért is számít kimagaslónak az újonnan felvett külföldi munkavállalók aránya, mivel a Németországban dolgozó 33 millió embernek ehhez képest alacsony aránya, mintegy 12 százaléka külföldi. Összesen 250 ezer menekült dolgozik Németországban, ennél a lengyel, a román vagy az olasz vendégmunkások száma is nagyobb.

A kelet-európaiakra az is jellemző, hogy aki Németországba költözik, az általában dolgozik is, közöttük jóval alacsonyabb a munkanélküliek aránya, mint más országok esetén. A FAZ cikke szerint a kelet-európaiak pont a hiányszakmákban helyezkednek el jellemzően: az építőiparban és csomagküldő szolgáltatóknál.

Azért is érdekes, hogy ilyen sok kelet-európai dolgozik Németországban, mert jellemzően ezekben a tagállamokban a legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban. A munkanélküliséggel leginkább sújtott déli államokból érkező vendégmunkások száma mindössze 4 százalékkal nőtt Németországban egy év alatt a kelet-európai 12 százalékos növekedéssel szemben.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerőpiac németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.