Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 16. 11:48 Élet, Világ

Nem csak Budapesten kínálnak albérletet szexért cserébe

A Lidovky cseh lap részletes riportban járja körül azt a jelenséget, amely egyébként Budapesten is évek óta megfigyelhető: lakástulajdonosok olykor rendszeres szexért cserébe kínálnak albérletet.

A lapnak nyilatkozó szakértők álláspontjait végigolvasva kiderül, hogy nemcsak morális, de jogi szempontból is elég kusza a helyzet a hasonló esetekkel kapcsolatban.

A pszichológus például először leszögezi, hogy elvileg nincs semmilyen probléma a szexért-albérlet konstrukcióban, ha mindkét fél szabad akaratából vállalja a helyzetet. Ám nyilvánvalóan nem ilyen vegytiszta esetekből áll össze a prágai valóság sem, hiszen az albérlők jellemzően anyagi nehézségek miatt, kvázi kényszerből mennek bele ebbe a megoldásba, és ez már fizikai, illetve mentális problémákhoz vezet.

Egy lap által megszólaltatott ügyvéd szerint a lakáskiadók tevékenysége önmagában nem ütközik törvénybe, egy másik jogász azonban úgy véli, ez már kimerítheti a futtatás kategóriáját, az ilyen lakáshirdetéseket pedig azért lehetne üldözni, mert a futtatásra való egyértelmű előkészület is lehet. A jogi vita azon megy, hogy a tényálláshoz kell-e harmadik személy jelenléte is, hiszen a prostituáltak futtatásakor a szexuális szolgáltatást egy harmadik személynek nyújtják.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzexre, cigire és kólára sokat költünk, a ruhán viszont spórolunkAz uniós háztartások kiadásaiban a három legnagyobb tételt az étkezéshez, a közlekedéshez és a lakhatáshoz köthető költségek jelentik.

 

A prágai rendőrséghez mindenesetre eddig egyetlen esetet sem jelentettek, de a rendőrök véleménye szerint bizonyos esetben lehet szó futtatásról vagy emberkereskedelem gyanújáról is. Az erőszakos szexuális cselekmények ellen küzdő civilszervezet álláspontja pedig az, hogy az önkéntes prostitúció a legtöbb esetben nem szabad döntésen alapszik, még akkor sem, ha minden jel erre utal. Hiába egyezik bele elvileg mindkét fél az ilyen albérletbe, a lakáskiadó valójában visszaél a helyzeti/pénzügyi előnyével.

A Lidovky megszólaltat a cikkben egy nőt, aki úgy költözött be egy házaspár lakásába, hogy kvázi előre megállapodtak a férjnek és a feleségnek nyújtott “extra szolgáltatásokban” is. Azt mondja, utólag nem nagyon tudja megmagyarázni, hogy miért ment bele az alkuba, de amint lett elég jövedelme, elköltözött a pártól.

A lap számos főbérlővel is levelezésbe fogott, és azt a következtetést vonta le, hogy korántsem vérszomjas pszichopaták adják fel a hirdetéseket, hanem olyan férfiak, akik nem tudnak a hagyományos módon nőkkel ismerkedni és szociális kapcsolataik nehézkesek. Jelentős részük viszont nagyon prózai okok miatt próbálja ezt a megoldást választani, úgy gondolja ugyanis, hogy egy albérlő olcsóbb és kényelmesebb megoldás, mintha prostituáltaknak fizetne.

A legkínosabb eset a lapnak nyilatkozó nők szerint az, amikor az albérletért érdeklődő csak a személyes találkozáskor szembesül azzal, mit is szeretne valójában tőle a főbérlő.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába próbálnak, nem keverednek ki a magyar szexmunkások a jogi szürkezónábólA szexmunka elvileg legális, tavaly mégis százan börtönbe kerültek miatta. De hogyan adóznak, és hogyan ellenőrzi ezt a NAV?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ albérlet főbérlő futtatás Prága szex Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.