Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. július 31. 16:28 Élet, Pénz

Szexre, cigire és kólára sokat költünk, a ruhán viszont spórolunk

Uniós összevetésben kiugróan sokat költenek a magyarok alkoholra, dohánytermékekre és narkotikumokra – derül ki az Eurostat egy közelmúltban közzétett elemzéséből. A háztartások összes kiadásuk 7,6 százalékát fordítják ilyen célra, ami az EU-s átlag duplája. Ennél magasabb arányt csak Csehországban, Luxemburgban, Észtországban és Lettországban mértek.

Ráadásul csak a relatíve visszafogott alkoholfogyasztásunknak köszönhetjük, hogy nem vagyunk ezen a listán még előrébb. Míg ugyanis ebben a kategóriában csak hatodikak vagyunk a 27 tagállam közül, dohányra a harmadik, narkotikumokra a második legtöbbet költjük a közösségben. Cigifogyasztásban csak a csehek és a luxemburgiak járnak előttünk, ami nagyjából összecseng a globális dohányzási felmérések eredményeivel is.

 


Az uniós háztartások kiadásaiban a három legnagyobb tételt egyébként – annyira talán nem meglepő módon – az étkezéshez, a közlekedéshez és a lakhatáshoz köthető költségek jelentik. Itthon és a teljes EU-ban egyaránt az összes költés fele megy el ezekre, de a románoknál például a 60 százalékot is meghaladja az arányuk. Az országok többségében a lakhatás viszi el a legtöbb pénzt, de az észtek, a litvánok és bolgárok többet költenek étkezésre. A három kiemelt tétel mellett az egész Európai Unióban ruházkodásra és egészségükre egyaránt költségvetésük durván 4, kommunikációra 2,5, kikapcsolódásra pedig több mint 8 százalékát szánják a háztartások.

 

A magyarok fogyasztási kosara a már említett cigi-pia-narkó hármas mellett a prostitúció és a nem alkoholos italok esetében tér el jelentősen felfelé az uniós átlagtól, olyannyira, hogy ebben a két kategóriában mi vezetünk. Az összes kiadásunkhoz viszonyítva relatíve keveset költünk viszont ruhára*2,6 százalékot, szemben az uniós 3,9-cel., lakásbérleti díjra*0,9 százalékot, szemben az uniós 4,9-cel. és biztosításokra*1,2 százalékot, szemben az uniós 2,5-tel..

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz háztartások fogyasztása háztartások kiadásai közlekedés lakhatás ruházkodás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.