Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 10. 13:31 Élet, Világ

Fiatalon még a KFC-be sem vették fel, most 54 évesen 40 milliárd dollárral vonul nyugdíjba

Jack Ma, az Alibaba alapítója igazán kitartó ember. A semmiből indult, a semmiből építette fel magát és a világ egyik legnagyobb online piacterét. Most pedig, az 54. születésnapján, amikor bejelentette, hogy hátrébb lép a cég mindennapos irányításától, vagyonát majdnem 40 milliárd dollárra (11 ezer 300 milliárd forintra) becsülik.

Ma Hangcsouban született és fiatal korától kezdve az angoltanulásban látta a lehetőséget. A hetvenes években ez egyáltalán nem volt könnyű Hangcsouban, de Ma a város egyik hoteljében a külföldiekkel szóba elegyedve csiszolgatta a nyelvtudását. (Kínában egyébként ez a módszer még az utóbbi időkben is egészen elterjedt volt, a nyelveket tanulók még a nagyobb városokban is gyakran szólították meg a turistákat és hívták meg őket akár egy teára, hogy gyakorolhassanak.)

Ma szívesen körbe is vezette a városban a turistákat, hogy pallérozza tudását, és ha kellett, akár 100 kilométerre is elbiciklizett az ügyfeleihez. Ám a kínai oktatási rendszerbe és később a munkaerő-piacra is nagyon nehezen illeszkedett be. Sosem adta fel, az egyetemi felvételit csak negyedszerre abszolválta, de 1988-ra sikerült megszereznie angoltanári alapdiplomáját.

Közben állás után is nézett, de ahogy egyszer egy interjúban mesélte, 30 helyről is visszadobták az önéletrajzát. A helyi KFC toborzására például összesen 24-en jelentkeztek, ebből 23-an be is jutottak, kizárólag Mát küldték haza. Később a Harvard Business Schoolba állítólag tízszer adta be a jelentkezését, de soha nem jutott be.

Az internettel egy amerikai kirándulás alkalmával találkozott először, 1995-ben, és nagyon felkeltette az érdeklődését, hogy akkor még szinte semmilyen kínai tartalom nem volt a hálón. A többi innentől kezdve már legenda: 20 ezer dolláros kölcsönt felvéve Ma elkezdett kínai weboldalakat fejleszteni, 1999-ben pedig Hangcsouba visszatérve megalapította az Alibaba piacteret a nagy- és kiskereskedők kiszolgálására.

Az Alibaba éves bevétele jelenleg 40 milliárd dollár, adózott nyeresége pedig közel 10 milliárd dollár. Több mint 60 ezren dolgoznak a cégnél, amelynek vezetésétől Ma most bejelentése szerint fokozatosan visszavonul. Operatív szempontól az első ember a 46 éves Daniel Zhang lesz, aki már 11 éve dolgozik az Alibabánál, Ma pedig 2020-ig formálisan még megtartja igazgatósági tagságát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Alibaba internetes kereskedelem Jack Ma Kína visszavonulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.