Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 9. 12:11 Élet, Világ

Trumpék még az anyatejet is képesek voltak megtámadni a tápszergyártók érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaszi ülésén a különböző országok delegációi azt hitték, hogy az anyatejjel való táplálás ösztönzésére kiadott állásfoglalás megalkotása sima ügy lesz. Nem is tévedhettek volna nagyobbat. A tárgyalások nem várt ellenállásba ütköztek, mindenki megdöbbenésére az amerikaiak megpróbálták megcsáklyázni a készülő egységes szöveget, méghozzá nagyon kemény módszerekkel.

A New York Times több tárgyaló szakemberrel folytatott beszélgetés alapján azt írja, hogy az Egyesült Államok kiküldött tárgyalói megpróbálták felhígítani az állásfoglalásnak azt a részét, amelyben az anyatejjel való táplálás védelme, ösztönzése és támogatása mellett állnak ki.

Ott is puhább szöveget akartak az amerikaiak, amikor arról volt szó, hogy a törvényhozóknak korlátozni szükséges az olyan élelmiszerek reklámozását, amelyek sok szakértő szerint károsak is lehetnek a kisgyerekekre.

Valószínű, hogy a törekvések mögött a tápszergyártók amerikai lobbija áll, az ENSZ szervezetéhez küldött állami képviselők ezzel is a hazai cégek üzleti érdekeit próbálták érvényre juttatni.

Amikor az amerikaiak javaslatát nem fogadták el, a diplomáciai gépezet működésbe lendült és a kemény zsarolásoktól sem riadt vissza. Amikor például Ecuador jelezte, hogy érvényt szerezne a WHO anyatej melletti határozatának, az amerikaiak ellenséges kereskedelmi intézkedéseket, és a jelenlegi katonai együttműködés megszüntetését helyeztek kilátásba. Ecuador gyorsan visszakozott.

A lapnak több mint egy tucat ország képviselői erősítették meg, hogy Amerika beállt a tápszeres vonal mögé. Amikor az anyatejes javaslatnak megpróbáltak más támogatókat szerezni, akkor az afrikai és dél-amerikai országok jelentős része félelemből visszautasította a tervet. Az elmúlt 40 év egészségügyi konszenzusa ezért soha nem látott veszélybe került.

Végül az amerikai érdekek többnyire mégsem tudtak érvényesülni, mert amikor Oroszország belépett a képbe a másik oldalon, az amerikaiak őket már nem próbálták megzsarolni.

Az amerikai egészségügyi kormányügynökség (HHS) munkatársa egyébként (név nélkül) azzal érvelt, hogy a WHO eredeti javaslata “szükségtelen akadályokat gördített volna az anyák elé, akik táplálni akarják a gyereküket”. A HHS azt mondja, ők figyelembe veszik, hogy nem minden anya képes anyatejjel táplálni a gyermekét, és őket nem szabad stigmatizálni.

Az évi 70 milliárd dolláros babatápszer-piac vezető cégei részt vettek a WHO tanácskozáson, ebben egyébként nincs újdonság, de azt senki sem tudja egyértelműen állítani, hogy miattuk keményedett volna be az amerikai álláspont.

A tápszerek világpiaca várhatóan 4 százalékkal nő idén, de a fejlett országokban szinte nincs növekedés. Ez részben annak is köszönhető, hogy a nők jelentős része már elfogadja az anyatej elsőbbségét a tápszerrel szemben, és ha teheti, akkor ezt a táplálási módot választja.

Barack Obama elnöki ciklusai alatt sosem fordult elő, hogy az anyatej elsőbbségét általánosan elfogadó vélemény ellen mentek volna az amerikaiak. Most azonban még magát a WHO-t is megzsarolták az ügy érdekében. Az ENSZ-szervezet éves költségvetésének ugyanis mintegy 15 százalékát biztosítják Washingtonból, és ezúttal még azt is belengették, hogy az évi 845 millió dollárt megnyirbálják.

A Trump kormányzat alatt nem ez az első eset, amikor az ipar érdekeit megpróbálják az egészségügyi konszenzus elé helyezni. Az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalásakor például az Egyesült Államok megpróbálta átvinni, hogy rajta kívül Kanadában és Mexikóban se legyen kötelező az élelmiszereken figyelmeztető feliratokkal jelezni a (nagy mennyiségben) egészségre káros tartalmakat.

Ugyancsak a tavaszi WHO tárgyalásokon történt, hogy az amerikaiak elérték, ne legyen benne az üdítőitalok adóztatása abban a javaslat csomagban, amelyet a WHO azoknak az országoknak állít össze, amelyek az elhízással mint népbetegséggel küzdenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ állásfoglalás anyatej Donald Trump lobbi tápszer WHO Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.