Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 9. 12:11 Élet, Világ

Trumpék még az anyatejet is képesek voltak megtámadni a tápszergyártók érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaszi ülésén a különböző országok delegációi azt hitték, hogy az anyatejjel való táplálás ösztönzésére kiadott állásfoglalás megalkotása sima ügy lesz. Nem is tévedhettek volna nagyobbat. A tárgyalások nem várt ellenállásba ütköztek, mindenki megdöbbenésére az amerikaiak megpróbálták megcsáklyázni a készülő egységes szöveget, méghozzá nagyon kemény módszerekkel.

A New York Times több tárgyaló szakemberrel folytatott beszélgetés alapján azt írja, hogy az Egyesült Államok kiküldött tárgyalói megpróbálták felhígítani az állásfoglalásnak azt a részét, amelyben az anyatejjel való táplálás védelme, ösztönzése és támogatása mellett állnak ki.

Ott is puhább szöveget akartak az amerikaiak, amikor arról volt szó, hogy a törvényhozóknak korlátozni szükséges az olyan élelmiszerek reklámozását, amelyek sok szakértő szerint károsak is lehetnek a kisgyerekekre.

Valószínű, hogy a törekvések mögött a tápszergyártók amerikai lobbija áll, az ENSZ szervezetéhez küldött állami képviselők ezzel is a hazai cégek üzleti érdekeit próbálták érvényre juttatni.

Amikor az amerikaiak javaslatát nem fogadták el, a diplomáciai gépezet működésbe lendült és a kemény zsarolásoktól sem riadt vissza. Amikor például Ecuador jelezte, hogy érvényt szerezne a WHO anyatej melletti határozatának, az amerikaiak ellenséges kereskedelmi intézkedéseket, és a jelenlegi katonai együttműködés megszüntetését helyeztek kilátásba. Ecuador gyorsan visszakozott.

A lapnak több mint egy tucat ország képviselői erősítették meg, hogy Amerika beállt a tápszeres vonal mögé. Amikor az anyatejes javaslatnak megpróbáltak más támogatókat szerezni, akkor az afrikai és dél-amerikai országok jelentős része félelemből visszautasította a tervet. Az elmúlt 40 év egészségügyi konszenzusa ezért soha nem látott veszélybe került.

Végül az amerikai érdekek többnyire mégsem tudtak érvényesülni, mert amikor Oroszország belépett a képbe a másik oldalon, az amerikaiak őket már nem próbálták megzsarolni.

Az amerikai egészségügyi kormányügynökség (HHS) munkatársa egyébként (név nélkül) azzal érvelt, hogy a WHO eredeti javaslata “szükségtelen akadályokat gördített volna az anyák elé, akik táplálni akarják a gyereküket”. A HHS azt mondja, ők figyelembe veszik, hogy nem minden anya képes anyatejjel táplálni a gyermekét, és őket nem szabad stigmatizálni.

Az évi 70 milliárd dolláros babatápszer-piac vezető cégei részt vettek a WHO tanácskozáson, ebben egyébként nincs újdonság, de azt senki sem tudja egyértelműen állítani, hogy miattuk keményedett volna be az amerikai álláspont.

A tápszerek világpiaca várhatóan 4 százalékkal nő idén, de a fejlett országokban szinte nincs növekedés. Ez részben annak is köszönhető, hogy a nők jelentős része már elfogadja az anyatej elsőbbségét a tápszerrel szemben, és ha teheti, akkor ezt a táplálási módot választja.

Barack Obama elnöki ciklusai alatt sosem fordult elő, hogy az anyatej elsőbbségét általánosan elfogadó vélemény ellen mentek volna az amerikaiak. Most azonban még magát a WHO-t is megzsarolták az ügy érdekében. Az ENSZ-szervezet éves költségvetésének ugyanis mintegy 15 százalékát biztosítják Washingtonból, és ezúttal még azt is belengették, hogy az évi 845 millió dollárt megnyirbálják.

A Trump kormányzat alatt nem ez az első eset, amikor az ipar érdekeit megpróbálják az egészségügyi konszenzus elé helyezni. Az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalásakor például az Egyesült Államok megpróbálta átvinni, hogy rajta kívül Kanadában és Mexikóban se legyen kötelező az élelmiszereken figyelmeztető feliratokkal jelezni a (nagy mennyiségben) egészségre káros tartalmakat.

Ugyancsak a tavaszi WHO tárgyalásokon történt, hogy az amerikaiak elérték, ne legyen benne az üdítőitalok adóztatása abban a javaslat csomagban, amelyet a WHO azoknak az országoknak állít össze, amelyek az elhízással mint népbetegséggel küzdenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ állásfoglalás anyatej Donald Trump lobbi tápszer WHO Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.