Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 24. 13:31 Élet, Világ

A technológiai elit olyan iskolába járatja a gyerekeit, ahol nincs digitalizáció

A Financial Times hosszú cikket szentelt annak az iskolának, amely San Francisco egyik negyedében innovatív módszerekkel képzi a diákjait már hét éve. A Brightworks nevű magánintézményben nincsenek vizsgák, nincsenek dolgozatok, nincs kőbe vésve a kötelező tananyag és a tanárokat inkább közreműködőknek nevezik, akik segítik a gyerekek fejlődését. A diákok rengeteget játszanak, és a falakon belül és kívül egyaránt olyan kreatív “technikaórákon” vesznek részt, ahol egy projekt keretében fúrnak-faragnak, építenek valamit, gyakran a szabadban.

Az iskolát Gever Tulley alapította, aki arról híres, hogy formális iskolai képzés nélkül, vagyis autodidakta módon lett programozó, és onnan váltott át oktatási vállalkozóvá. Ennek ellenére az iskolájában nincsenek digitális képernyők és kütyük. A Brightworks a világ legfejlettebb technológiai régiójában, a Szilícium-völgy bejáratánál, a San Francisco Bay Area városi övezetben van, a környéken dolgozók mégis ide járatják a gyerekeiket a legszívesebben.

Az amerikai technológiai elit családjai évi 30 ezer dollárt fizetnek azért, hogy a gyerekeik ne digitális tananyagból, és ne interakítv képernyőkkel tanuljanak.

A cikkben bemutatnak egy grafikus-digitális formatervező házaspárt is, akik a fiukat nyolc évesen íratták át az intézménybe egy hagyományos iskolából. Azt mondják, a gyerek azelőtt is jó tanuló volt, minden kérdésre tudta a választ, minden feladatot jól meg tudott oldani. Ám amikor tovább faggatták, kiderült, hogy nem tudja megindokolni a döntéseit, és csak azért vágja rá mindenre a jó megoldást, mert azt mondták neki, hogy az a jó.

A szülők úgy gondolják, hogy olyan sok lett a könnyen hozzáférhető információ a világban, hogy a gyerekükkel nem azt szeretnék megtaníttatni, hogy mi az információ, hanem azt, hogy mit lehet azzal kezdeni.

A technológiai iparban dolgozó képzett felnőttek mindenkinél jobban értik, hogy a digitális világ milyen óriási mértékben segítheti az emberi intelligencia használatát, de azt is látják, hogy mennyire gátja tud lenni a fejlődésnek. Ők pont azért íratják a gyerekeiket ilyen iskolákba, hogy ne legyenek technológia függők.

A cikk friss OECD- és Deloitte-tanulmányokra hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy a jövőben egyre kevésbé lesz szükség azokra az ismeretekre, amelyeket a hagyományos iskola oktat. Ezek helyett olyan új elvárások jelennek meg, mint a kreativitás, az érzelmi intelligencia, az innovációra való nyitottság és a határozottság.

Steve Jobs, az Apple legendás alapító-vezére egyébként hasonlóan gondolta. Erre abból lehet következtetni, hogy egy 2011-es interjúban elszólta magát, azt mondta, hogy a gyerekei még sosem használtak iPad-et. Bill Gates Microsoft alapító szintén arról híres, hogy a gyerekeit csak nagyon korlátozott mértékben engedte az új technológiákhoz, amíg kicsik voltak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ informatika iskola San Francisco tanulás technológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.