Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 7. 12:27 Élet, Világ

Évente 10 millió kínai óvodás és kisiskolás kezdi a felkészülést az egyetemi felvételire

Ma és holnap tartják Kínában a központi egyetemi felvételi vizsgákat, amelyen közel 10 millióan vesznek részt, nagyrészt utolsó éves középiskolások. A tét óriási, mert lényegében itt dől el, hogy ki melyik egyetemre juthat be. A felvételi eléggé szabványosított, kínaiból, matematikából és egy idegen nyelvből mindenkinek kötelező a teszt, utána pedig gyakorlatilag a természet- és társadalomtudományi vonal között kell csak választani, és a további vizsgákat ennek megfelelően lerakni a két nap alatt.

A kínai családok életében a felvételi nagyon fontos szerepet játszik, hiszen többnyire ettől függ, hogy a gyerek kék vagy fehér galléros pályára kerül, azaz inkább szakmunkás vagy magasabban képzett dolgozó lesz belőle.

A siker érdekében szinte minden pályázó kisiskolás korában elkezdi a felkészülést, az iskola után már 6-8 éves koruktól kezdve különórákat vesznek a gyerekek. Nem ritka az sem, hogy az egyetemre való felkészülést már óvodás korban elkezdik.

Ahogy a CNBC is írja, ma már nem feltétlenül mindig igaz, hogy a szakmunkások rosszabbul keresnek, mint a felsőfokú végzettségűek, lehet olyan összehasonlításokat tenni, ahol ez az elmélet nem igaz, ám ennek ellenére is nagyon erősen él a kínaiakban az a törekvés, hogy a magasabb szintű oktatás irányába tereljék a gyerekeiket.

Ennek következtében a családok 93 százaléka küldi valamilyen formában iskola utáni tanfolyamra a gyerekét, és ez 120 milliárd dolláros (32 ezer milliárd forintos) piacot teremtett az országban.

A CNBC cikkében szereplő 8 éves gyerek például az iskola után hetente négy órát jár zongorázni tanulni, négy órát tollaslabda edzésen tölt, két angolórát vesz és legalább 6 óra külön matematika- vagy egyéb órája is van.

Az iskola utáni képzések általában az iskolai tananyagot követik, de egyrészt mélyebben veszik, másrészt előre is szaladnak vele az iskolához képest. Ennek az az egyik következménye, hogy a túlórákat nem vevő gyerekek és szüleik állandóan úgy érzik, le vannak maradva a többiekhez képest, ami nagy nyomás alá helyezi őket. Ilyenkor nagy a késztetés arra, hogy ők is beszálljanak a versenybe, de ez sok esetben azért nehéz, mert a különórák nem olcsók.

A piac azonban megállíthatatlanul növekszik, mert a tapasztalatok szerint a kínai családok jelentős része a nyomásnak engedve szinte mindent képes feláldozni a gyerek jövője érdekében, és így a növekvő díjakat is megpróbálják kisajtolni valahogy a családi költségvetésből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ egyetem felvételi iskola Kína különóra óvoda Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.