Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 26. 17:03 Világ

Fegyelmezett, szinte szabadkereskedelem-párti beszédet mondott Trump Davosban

Vajon mit fog a davosi konferencián összegyűlő kozmopolita-globalista CEO-elit fejéhez szegezni Donald Trump amerikai elnök, aki saját politikai ideológiáját éppen ezzel a csoporttal szemben alakította ki? Ez foglalkoztatta a világpolitika megfigyelőit, amióta kiderült, hogy az amerikai elnök ellátogat az eseményre.

A válasz az, hogy semmit. Sőt, Trump a beszéd kedvéért mintha robottá változott volna, és gépszerűen olvasta a súgógépről a teljesen Davos-kompatibilis beszédét, amiben nagy szerepet kapott a kulcsmondat, miszerint “az, hogy Amerika először, nem jelenti azt, hogy Amerika egyedül”. Trump tartotta magát az előre kitalált üzenethez, miszerint főleg az USA-ba irányuló beruházások érdekében fog lobbizni Davosban, és ezért az amerikai gazdaság erejéről, illetve az adócsomagtól és a szabályozás lebontásától várt előnyökről beszélt főleg.

A szokatlan fegyelmezettség azt is jelenti, hogy az elnök tiszteletteljesen viselkedett a jelenlévő politikai és üzleti vezetőkkel, legalábbis nem mondott semmi olyat, amiből rögtön botrány lett volna (igaz, amikor a kamu sajtóról beszélt, kapott némi hurrogást a teremben, a videón 35:40-től látható ez a jelent). A másik oldalon viszont nem biztos, hogy a robothangon beszélő elnököt bárki őszintének találhatta, miközben Trump váratlan irányváltásait jól ismeri bárki, aki követi a híreket.

Ott van például a kereskedelempolitika, ami máig az egyik legnagyobb világgazdasági kockázat Trump elnökségében. Az elnök kampánya alatt végig a szabadkereskedelmi egyezményeket tette felelőssé az amerikai rozsdaövezet gazdasági lecsúszásáért, viszont azon túl, hogy kivonult a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetről (TPP) szóló tárgyalásokról, és bevezetett egy-két importvámot Kanadával és Kínával szemben, nem tett sokat. Például nem mondta fel a NAFTA nevű észak-amerikai kereskedelmi egyezményt sem.

Davosban már odáig ment, hogy egyáltalán nem ellenzi a szabadkereskedelmet, ha az méltányos és kölcsönös előnyöket hoz: “az Egyesült Államok kész arra, hogy kölcsönösen előnyös kétoldalú kereskedelmi szerződést kössön a világ összes országával”. De az is semmi ahhoz képest, hogy csütörtök este azt mondta CNBC-nek, hogy még a TPP-hez is csatlakozna megfelelő feltételek esetén. A vele vacsorázó európai vállalatvezetőknek pedig azt mondta, hogy ő is érdekelt az európai gazdaság növekedésében, hiszen akkor lesz kinek exportálni az amerikai árukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ davos Donald Trump világkereskedelem world economic forum Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.