Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 26. 17:03 Világ

Fegyelmezett, szinte szabadkereskedelem-párti beszédet mondott Trump Davosban

Vajon mit fog a davosi konferencián összegyűlő kozmopolita-globalista CEO-elit fejéhez szegezni Donald Trump amerikai elnök, aki saját politikai ideológiáját éppen ezzel a csoporttal szemben alakította ki? Ez foglalkoztatta a világpolitika megfigyelőit, amióta kiderült, hogy az amerikai elnök ellátogat az eseményre.

A válasz az, hogy semmit. Sőt, Trump a beszéd kedvéért mintha robottá változott volna, és gépszerűen olvasta a súgógépről a teljesen Davos-kompatibilis beszédét, amiben nagy szerepet kapott a kulcsmondat, miszerint “az, hogy Amerika először, nem jelenti azt, hogy Amerika egyedül”. Trump tartotta magát az előre kitalált üzenethez, miszerint főleg az USA-ba irányuló beruházások érdekében fog lobbizni Davosban, és ezért az amerikai gazdaság erejéről, illetve az adócsomagtól és a szabályozás lebontásától várt előnyökről beszélt főleg.

A szokatlan fegyelmezettség azt is jelenti, hogy az elnök tiszteletteljesen viselkedett a jelenlévő politikai és üzleti vezetőkkel, legalábbis nem mondott semmi olyat, amiből rögtön botrány lett volna (igaz, amikor a kamu sajtóról beszélt, kapott némi hurrogást a teremben, a videón 35:40-től látható ez a jelent). A másik oldalon viszont nem biztos, hogy a robothangon beszélő elnököt bárki őszintének találhatta, miközben Trump váratlan irányváltásait jól ismeri bárki, aki követi a híreket.

Ott van például a kereskedelempolitika, ami máig az egyik legnagyobb világgazdasági kockázat Trump elnökségében. Az elnök kampánya alatt végig a szabadkereskedelmi egyezményeket tette felelőssé az amerikai rozsdaövezet gazdasági lecsúszásáért, viszont azon túl, hogy kivonult a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetről (TPP) szóló tárgyalásokról, és bevezetett egy-két importvámot Kanadával és Kínával szemben, nem tett sokat. Például nem mondta fel a NAFTA nevű észak-amerikai kereskedelmi egyezményt sem.

Davosban már odáig ment, hogy egyáltalán nem ellenzi a szabadkereskedelmet, ha az méltányos és kölcsönös előnyöket hoz: “az Egyesült Államok kész arra, hogy kölcsönösen előnyös kétoldalú kereskedelmi szerződést kössön a világ összes országával”. De az is semmi ahhoz képest, hogy csütörtök este azt mondta CNBC-nek, hogy még a TPP-hez is csatlakozna megfelelő feltételek esetén. A vele vacsorázó európai vállalatvezetőknek pedig azt mondta, hogy ő is érdekelt az európai gazdaság növekedésében, hiszen akkor lesz kinek exportálni az amerikai árukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ davos Donald Trump világkereskedelem world economic forum Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.