Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. október 18. 18:28 Világ

A legnagyobb hatalmú ember erősödéséről dönt a kínai pártkongresszus

Az éjszakai bárokat bezárták, tv-sorozatokat függesztettek fel, az Airbnb pedig az összes foglalást törölte Peking belvárosában, hogy minél nyugodtabban készülhessenek a Kínai Kommunista Párt szerdán megnyitott kongresszusára. Az egy hét tartó kongresszus előtt már másfél hónapja szigorú korlátozásokat vezettek be a pekingi gyárak kibocsátására és a közlekedésre, hogy a lehető legszmogmentesebb körülmények között ülésezzenek a kínai kommunisták.

Az országot egypártrendszerben irányító, 89 milliós létszámú Kommunista Párt ötévente rendezett kongresszusa formálisan a legjelentősebb politikai esemény Kínában. A demokratikus választások híján itt választják meg a legfontosabb vezetőket.

Az biztosra vezető, hogy az öt éve hatalom lévő Hszi Csin-ping marad a főtitkár, ezáltal az ország tényleges vezetője. Az egyik fontos kérdés így az lesz, hogy kikkel töltik fel a legfontosabb testületek megüresedő pozícióit, és ez mennyiben erősíti Hszit. A másik pedig az, hogy az öt éve bejelentett, a gazdaságot tudatosan lassító döntések után milyen gazdaságpolitikai változás várható.

A kongresszuson a Kommunista Párt 2300 tagja vesz részt, ők választják meg a 370 fős központi pártbizottságot, amely pedig a valódi hatalommal bíró, 25 tagú politikai bizottságot (Politbüro). A legfelső döntéshozó testület, a jelenleg hét tagú állandó bizottság tagjai a Politbüróból kerülnek ki, ők döntenek a vezető pozíciók betöltéséről. Bár a piramisszerű rendszer látszólag biztosít egyfajta demokratikus döntéshozatalt, valójában zárt ajtók mögött, már a kongresszus előtt meghozzák az összes lényeges döntést a legfontosabb vezetők.  

A Politbüro jelenlegi tagjai. Középen Hszi Csin-ping és Li Kö-csiang, a jobbszélen Vang Csi-san. AFP PHOTO / MARK RALSTON

Míg Hszi pozíciója biztos, az sokkal bizonytalanabb, hogy kik kerülnek be a Politbüróba és az állandó bizottságba. Utóbbi testület hét tagjából öten is visszavonulhatnak a szokásjog alapján (bizonyos életkor fölött nem töltenek be pozíciókat a tagok). Két dolgot is tisztázhat, ha kiderül, kik lesznek az utódaik. Egyrészt megmutatja, hogy a hatalmát így is erőteljesen koncentráló Hszi Csin-Ping mennyire erősödik tovább. Másrészt világosabban lehet látni azt is, hogy Hszi készül-e a harmadik ciklusára.

A Quartz szerint erős jele lenne annak, hogy Hszi 2022-től is a párt főtitkára maradna, ha egyik közeli szövetségese, Vang Csi-san az állandó bizottság tagja maradna. A szokásjog alapján 68 év fölötti vezetők nem lehetnek tagjai a legfőbb döntéshozó testületnek, Vang pedig már 69 éves. Ez amiatt lehet lényeges, mert széleskörű spekuláció, hogy Hszi a 2022-es kongresszus után is hatalmon maradna, pedig akkor már 69 éves lesz.

A nyugati médiumok kongresszusról szóló felvezetői általában két dolgot emelnek ki Hsziről. Egyrészt azt, hogy külföldi megnyilvánulásai alapján egy konszenzuskereső, kiszámítható, visszafogott vezető benyomását kelti, amely főleg Donald Trump és Vlagyimir Putyin megosztó megnyilvánulásai mellett feltűnő. Másrészt viszont azt, a tízmilliók haláláért felelős Mao Ce-tung óta nem volt olyan keménykezű kínai vezető, mint Hszi.

Míg Hszi külföldi útjain a szabadkereskedelem és a klímaváltozás elleni harc fontosságáról beszél, addig Kínában vezetése alatt tovább korlátozta a szabadságjogokat, például az internethasználatnál. A politikai ellenfeleit is igyekszik kiiktatni, a nagyszabású korrupcióellenes kampánya jegyében több pártbeli riválisát is félreállította. 2014-ben 28 politikai vezetőt tartóztattak le, míg elődje, Hu Csin-tao alatt a legdurvább évben is csak öt hasonló eset történt.

Hszi hatalmának koncentrációját érzékletesen írta le Jeff Wasserstorm Kína-kutató. “Kínában az öt legbefolyásosabb ember közé tartozik a párt vezetője, az államfő, a hadsereg főparancsnoka, annak a könyvnek a szerzője, amelyik a legjobb helyeket kapja a kirakatokban, és az a fickó, aki a kínai pártlap szerint a legravaszabb ismerője a globalizációnak Kínában. Más szóval

Hszi, Hszi, Hszi, Hszi és Hszi”

mondta a CNN-nek.

Hszi a 2012-es kongresszuson jelentette be, hogy a párt megreformálása és korrupció elleni küzdelem lesz az egyik prioritása, így a mostani bejelentéseiből kiderülhet, hogy mire készül Kína a következő öt évben. A Buisness Insider szerint a gazdaság lesz Hszi következő öt évének fókuszában. Az egyik fő cél az lehet, hogy szigorítsák a pénzpiaci szabályzást, hogy csökkenjenek a pénzügyi kockázatok. Hszi korábban azt mondta, hogy a legfontosabb ügy a magáncégek eladósodottságának mérsékelése. A kínai piaci szektor adósság-állománya a GDP 175 százalékát teszi ki, ez az egyik legmagasabb arány a világon.

(Címlapi kép: AFP/Europress)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hszi Csin-ping Kína Kínai Kommunista Párt Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.