Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. szeptember 6. 10:24 Vállalat

A szenvedő magyar iparnak is jó hír, hogy a németek visszahozzák az e-autók állami támogatását

A szenvedő magyar iparnak is jól jöhet, hogy a támogatások tavalyi kivezetése után Németország újra adókedvezményekkel tervezi ösztönözni az elektromos autók vásárlását.

Mi történt? A német kormánykoalíció újra adókedvezményeket vezetne be az elektromos autók vásárlására. A Reuters szerint a javaslat alapján legfeljebb 40 százalékos adókedvezmény járna az új elektromos autók vásárlására a cégeknek 95 ezer eurós értékhatárig.

  • Az adókedvezményt visszamenőlegesen, július 1. utáni vásárlásokra lehetne érvényesíteni, és 2024 és 2028 között 465 millió euróba kerülne a költségvetésnek. 

Tágabb kontextus: a kormány célja az intézkedéssel a járműállomány dekarbonizációjának elősegítése, és hogy mentőövet dobjon a szenvedő német járműiparnak. A Volkswagen hétfőn jelentette be, hogy két németországi üzeme leállítását mérlegeli.

  • A német kormány tavaly váratlanul kivezette az elektromos autókra vonatkozó állami támogatásokat, részben ennek hatására pedig összeomlott az új villanyautók piaca. Augusztusban csaknem 70 százalékos volt a visszaesés.
  • Az új megrendelések hiányától szenved leginkább a német autóipar, ezért is esett a német ifo gazdaságkutató intézet üzleti klímamutatója mínusz 24,7 pontra augusztusban a júliusi mínusz 18,5 ponthoz képest.

Felülnézet: júliusban az elektromos autók forgalma az EU-ban 11 százalékkal csökkent, a németországi visszaesést (-37 százalék) az sem tudta ellensúlyozni, hogy egyes piacokon (Belgium, Hollandia, Franciaország) nőtt a forgalom. 

  • A tisztán elektromos modellek piaci részesedése január és július között 12,5 százalék volt, kisebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban (13 százalék) az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai alapján.

Miért fontos ez? A német járműipar mélyrepülése a magyar ipari teljesítményen is meglátszik. Nagy Márton gazdasági miniszter idén többször is beszélt róla, hogy összeurópai e-autós vásárlási ösztönző támogatás bevezetésére lenne szükség. E-autókban a német piac körülbelül az uniós piac harmadát adja, ezért is nagy ennek az intézkedésnek a jelentősége.

  • Szigorú uniós kibocsátási céloknak kell megfelelniük az európai gyártóknak, ezt pedig leginkább az elektromos modellek eladásával tudják teljesíteni. A Portfolio.hu cikke szerint a legnagyobb bajban emiatt a Renault és a Volkswagen van, tehát nekik jöhet a legjobban a német intézkedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóiparMárciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat elektromos autó ipar járműipar németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Fontos

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.

Bucsky Péter
2024. szeptember 14. 05:24 Élet, Közélet

A Balatonnál lehet a magyar MotoGP-futam, az állam ötmilliárd forintja füstölt el

A hajdúnánási pályából jó eséllyel nem lesz semmi, jövőre valószínűleg a magántulajdonú Balaton Park Circuiton száguldhatnak a motorversenyzők.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 13. 11:18 Vállalat

Innen szép nyerni, de van-e még visszaút a Dunaferr számára?

Nem tudnak mit kezdeni a mélyben lévő acélárakkal, a Dunai Vasműben lényegében csak állagmegóvás történik, akárcsak a tulajdonos más közép-európai üzemeiben.