Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 10:27 Pénz, Vállalat

Még Mészáros Lőrincnek is ritkán jön össze ilyen nyereségráta

Mészáros Lőrinc mértékével mérve is döbbenetesen magas nyereségrátával működött tavaly a felcsúti milliárdos egyik legfontosabb építőipari cége, a Záév Zrt. A vállalat 17,4 milliárd forint osztalékot fizet ki tavalyi profitjából.

Mi történt? Kiemelkedően eredményes évet zárt tavaly az ország egyik legnagyobb építőipari cége, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév Zrt. A vállalat az elmúlt években a Mészáros-csoport egyik legfontosabb fejőstehene lett.

  • Akkor indult be igazán a cég, amikor Mészáros érdekeltségébe került. A felcsúti milliárdos 2019 elején szerzett többségi részesedést a vállalatban, és az Opten adatai szerint jelenleg a társaság 98 százalékát birtokolja (közvetetten, más vállalatokon keresztül). A cég a Mészáros előtti időkben, 2010 és 2015 között, csak pár száz milliós nyereséget produkált.
  • A Záév szárnyalása elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt években gigantikus állami beruházásokban volt benne. A Magyar Építő Zrt.-vel közösen ők építették a 40 milliárdból felhúzott Néprajzi Múzeumot, a 190 milliárd forintba kerülő új Puskást és a még drágább atlétikai stadiont is. Utóbbi még tavaly, az atlétikai vb után is 9 milliárd forinttal drágult.

Számokban: a vállalat árbevétele látványosan csökkent: míg 2022-ben közel 80 milliárdos forgalma volt a Záévnek, tavaly mindössze 58 milliárdig jutott. A csökkenő árbevétel ellenére a profit látványosan emelkedett: a 17,4 milliárd forint 7 milliárddal több a tavalyinál, és hatalmas rekord a cég történetében.

  • Az eredményt ugyan egy-két egyszeri tétel is javította, de összességében a cég nyereségessége így is kiugró. A 17 milliárd forintos profit azt jelenti, hogy az árbevétel 30 százaléka adózott nyereség soron is megmaradt.
  • A profit nagy részét ki is fizeti osztalékként a vállalat. A szűk három hete tartott közgyűlés döntése értelmében a tulajdonosok szinte a teljes 17,4 milliárdos nyereséget kiveszik a cégből legkésőbb augusztus 11-ig.

Felülnézet: a Záév 30 százalékos profitrátája tényleg kiemelkedő az építőiparban. Az elmúlt években a szektor cégei jellemzően 6-10 százalék közötti nyereségrátával működtek, de még a kormányközeli vállalatoknál is csak 10-13 százalék volt az átlag.

  • A Záév tavalyi teljesítménye még a Mészáros-cégekhez mérten is kiugróan jó. A felcsúti milliárdos építőipari vállalatainál az elmúlt 10 évben nem volt ritka a 18 vagy akár 20 százalék feletti profitráta sem, 30 százalékig azonban a Mészáros és Mészáros Zrt., az R-Kord Kft. és a Fejár B.Á.L. Zrt. sem jutott még soha.
  • A kormányközeli cégek hihetetlen magas profitrátája azonban sajnos nem a kiemelkedős hatékonyságukból ered. Ahogy korábban írtunk róla, ennek a körnek az egyetlen különleges képessége, hogy más cégeknél sokkal hatékonyabban nyer el állami közbeszerzéseket, amelyeknél a munkák nagy részét továbbpasszolja.
  • Az ilyen, politikai kapcsolatrendszerre épülő többletnyereséget (vagy ahogy a kormányzat más esetekben nevezi: extraprofitot) a közgazdaságtanban járadékvadászatnak nevezik. Ebben a sportágban vált az egyik legerősebb szereplővé az elmúlt években a Záév.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNER-építők mérlege: 30 milliárd bér, 60 milliárd osztalékA kormányközeli építőipari cégek kívülről akár nagyon hatékonynak is tűnhetnek, de ez a hatékonyság valójában járadékvadászat, a járadék pedig a NER-nél csapódik le.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrincnek 7 milliárdot termelt a ZÁÉV, 29 munkásának 137 milliót fizetett tavalyA cég lendületet kapott, amikor 2019-ben feltűnt a környékén a felcsúti milliárdos: azóta önállóan 155, konzorciumban pedig 315 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első részGanz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második részVajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzámítanak-e a politikai kapcsolatok abban, hogy mennyit fizet egy cég a tulajdonosának?A politikai kapcsolatoknak a NER közeli cégek tulajdonosainak osztalékfizetési döntéseire vonatkozó hatásait vizsgáltuk meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat járadékvadászat nyereség osztalék profit Záév Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.