Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. március 7. 04:36 Vállalat

A csirkepörkölthöz és a hurkához is a rovarfehérjén keresztül visz a jövő útja

Kevés téma húzza fel annyira sok ember vérnyomását, mint a rovarfehérje. A végletek hamar előkerülnek, ami az egyiknek az ördögi Nyugat által ránk kényszerített kukaczabálás, ami már középtávon is a nemzethalált vetíti előre, az a másiknak az egyetlen megoldás, hogy megmentsük a bolygót a szarvasmarhák mindent elpusztító bélgázaitól.

Budapest határában, Ferihegytől nem messze, az M4-es autópálya és az M0-ás körgyűrű találkozásánál épül az Aerozone (hivatalos nevén VGP Park Budapest Aerozone) ipari park. A már megépült óriási csarnokok és a frissen aszfaltozott utak között még az építkezés földhányásai láthatók, az egyik csarnoknál azonban már készülnek egy üzem összeszerelésére: itt bővül az Agroloop, a takarmánycélú rovarfehérjét ipari méretben előállító cég.

Nem emberi fogyasztásra

Kezdjük a legfontosabbal: az Agroloop nem emberi fogyasztásra szánt rovarfehérjét állít elő. „Azért is csináljuk, hogy ne is kelljen rovarokat ennünk” – mondja Percze Rajmond ügyvezető, utalva arra, hogy a világ húsfogyasztási igényeinek kielégítéséhez szükség van takarmányra is. A takarmányt elő kell állítani, a bevett megoldások viszont nagy környezeti terheléssel járnak.

A korábban az egyik Big4 tanácsadó cég vállalatértékelési részlegén dolgozó szakember akkor került kapcsolatba a mezőgazdasággal, amikor egy zöldmezős beruházást kellett előkészítenie egy illóolajokat gyártó cégnek, ahol fontos szempontként jelent meg a fenntarthatóság. Ennek kapcsán kiutazott egy konferenciára Hollandiába, ahol végigült egy panelt, ami a rovarfehérjében rejlő lehetőségeket taglalta. „Behoztak az előadásra néhány gyümölcsöt, amit odaadtak fekete katonalégy lárváknak.

A harmincperces prezentáció végére a gyümölcsökből nem maradt semmi"

– idézi fel Percze. Élelmiszeripari melléktermékeken is elélő, minimális vízigényű és közvetett károsanyag-kibocsátású, kis helyen is ezrével tartható, önjáró biokonverzióra képes organizmusokról van szó, amelyekből minőségi takarmány-alapanyag készülhet.

Az előadás akkora hatással volt rá, hogy egyből arra gondolt, céget is lehetne belőle építeni. Akkor a piac a mostaninál is ritkásabb volt. „Magyarország környékén nem igazán foglalkozott még ezzel senki, volt egy nagy holland és egy nagy dél-afrikai cég – de ebben ki is merült a versenytárselemzés”.

A projekt megvalósításához viszont szüksége volt nemcsak pénzre, hanem szakértelemre is. Internetes kereséssel talált rá egy Agroloop nevű holland cégre, ahonnan az e-mailjére a cég alapítója válaszolt. Az aláírásban meglepő módon egy magyar név szerepelt: Nagy István Sándor. Percze vázolta neki a terveit, Nagy pedig látott benne potenciált. 2020-ban ők ketten, Lipták Marcell automatizálási szakértővel kiegészülve alapították meg az Agroloop Hungary Kft.-t.

Perczének kapóra jött az illóolajos cégnél szerzett tudása. „Az egyik legnagyobb nehézség a mezőgazdasági vállalkozásokban, hogy ez nem egy Excel-alapú világ, ahonnan csak kihúzunk meg beillesztünk sorokat. Annyi egyéb tényező játszik közre, legyen szó hőmérsékletről, csapadékról, bármilyen betegségről, hogy nehéz benne előre tervezni.” 

A feldolgozott rovarokból készült fehérjepor. Kép: Agroloop

A fekete katonalégy jó mindhalálig

A fekete katonalégy lárvája fehérjében gazdag, miközben remek zsírsav-összetételű, olajtartalma sem elhanyagolható. A legyek lárvái jó takarítók: lényegében bármit megesznek, ami organikusan lebomló, ugyanakkor fontos jogszabályi feltétel, hogy a tápjukban felhasznált melléktermékek mindegyike rendelkezzen takarmányengedéllyel.

A petékből kikelő lárvák testtömegük sokszorosát képesek befalni, miközben életciklusuk közel 50 százalékkal rövidebb, mint egy átlagos rovaré. A lárvaállapotuk során képesek csak enni, léggyé alakulásukat követően már csak nedveket szívogatnak, nincs szájuk.

A háziléggyel szemben betegséget nem terjesztenek, légyként pedig csak a peterakásig maradnak életben, utána elpusztulnak.

Az elmélet tehát jól működik, ám azok, akik emlékeznek a kilencvenes évek eleji biogiliszta-őrületre, joggal ráncolhatják a homlokukat. A biogilisztázásra rengetegen ráfáztak, mert jó ötletnek tűnt a giliszták által feljavított talaj értékesítése, csakhogy hirtelen százával jelentek meg gilisztafarmerek az országban, a nagy pénz ígérete pedig sok esetben komoly bankhitel hátán utazott. A gyorsan telítődő piac aztán összeomlott, és a vágyott milliók helyett csak a combos kamatokkal ketyegő hitelek maradtak.

Percze szerint az Agroloop egyik nagy előnye, hogy ők ipari méretben gondolkoznak. „Nagyon sokat számít, hogy kontrollált környezetben, a legideálisabb hőmérsékletet és páratartalmat, valamint a legjobb tápanyagforrást tudjuk biztosítani nekik.” A végtermék, a feldolgozott lárva alkalmas a mezőgazdasági takarmányok és a kisállateledelek feljavítására. „Az így előállított tápok hipoallergének, ami a kisállatok számára ideális. A baromfiknak, halaknak és egyéb haszonállatoknak hagyományosan is az étrendjét képezik a lárvák, a magas fehérjetartalma miatt pedig például a növendékmalacok számára is kiváló.”

Az Aerozone-beli csarnokuk méretei impozánsak, ottjártunkkor az első gépek egyike, egy gigantikus kazán még fóliába csomagolva pihent a falnál. „Az idei negyedik negyedévében tervezzük az indulást, év végéig kifut a próbaüzem és a gépek összehangolása” – mondja Percze. A beruházáshoz komoly, több milliárdos tőkebevonás kellett. (A cégnek van egy pilot projektje is, ugyanakkor korai fázisban lévő vállalatként az eredményeit még nem érdemes elemezni.)

A befektetők között piaci szereplők, például a hazai kraftsör-ipar felfuttatásában fontos szerepet játszó Eprolius is megtalálható, de az Áder János volt köztársasági elnökhöz kötődő Kék Bolygó Alapkezelő, illetve a Mol-vezér Hernádi Zsolt érdekeltségi körébe tartozó Gran Private Equity is megjelent.

„Sehová nem volt bejárásunk, nem a hátsó ajtón surrantunk be” – mondja Percze a befektetői körről. Az összes befektetés összege már meghaladja a hétmilliárd forintot, de pontos összeget nem árult el. „Ez most már egy egyirányú jegy, innen nincs visszaút” – teszi hozzá az alapító. Ugyanakkor a jövő nem tűnik bizonytalannak: a magyar tulajdonú takarmánygyártó vállalat, az UBM már most lekötötte 2027-ig a termelési kapacitás jelentős részét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnézte, miben jó az Amazon, majd jobbat akart csinálni a Pelenka.hu építőjeJól eltalált domainnévvel, hatékonyan működő menedzsmenttel tette eladhatóvá az interneten a baba-mama termékeket a Pelenka.hu.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKis magyar informatikai cégek fúziójával tör világsikerre a GlosterA Budapesti Értéktőzsde egyik feltörekvő szereplőjévé fejlődött Szekeres Viktor húsz éve indított, eleinte telefonszereléssel foglalkozó vállalkozása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA munka része a játék, mégis kőkemény üzlet a jojók, sárkányok és társasok forgalmazásaHiába szól a Reflexshopnál a munka a játékokról, nagyvállalatokat idéző tudatosság rejlik még a jojóiskolák szervezése és a szabálymagyarázó videók felvétele mögött is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat agroloop mezőgazdaság rovarfehérje startup Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.