Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 17. 17:12 Élet, Vállalat

Mások számára is tanulságos lehet a Telekom kudarca a négynapos munkahéttel

Nem vezeti be a Magyar Telekom a négynapos munkahetet, a 2022 júniusában indított teszteket idén február végén lezárja – tudatta pár napja a távközlési vállalat.

Miért fontos ez? A teszt, amelyről az indulása után fél évvel mi is részletesen írtunk, komplexitásában és méretében is jelentős volt még nemzetközi szinten is, és jól kihozta azokat a körülményeket, ami miatt végül nem lehetett belőle általános vállalati gyakorlat.

Számokban: a cég másfél év alatt 300 alkalmazottat vont be a kísérletbe, különböző területekről. Az érintettek bére és a velük szemben támasztott teljesítményelvárások nem változtak, vagyis lényegében azt vizsgálták, hogy négy nap alatt fel lehet-e pörgetni a hatékonyságot úgy, hogy öt napra való munkát el lehessen végezni.

  • Az eredményeket több mint 100 kérdőív és majdnem 50 mélyinterjú alapján értékelték.

Felülnézet: a fejlett gazdaságokban a négynapos munkahét az elmúlt évek egyik legfelkapottabb vállalatmenedzsment témája lett, elsősorban azért, mert ha sikerül a hatékonyságot javítani, akkor a háromnapos hétvége a munka és magánélet közötti egyensúly nagyfokú javulását ígérné a vállalati teljesítmény romlása nélkül.

  • Bár világszerte nagyon sok kísérlet indult már, a jól használható, megalapozott tudományos eredményeknek még híján vagyunk, erről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Alulnézet: a négynapos munkahétnek a munkavállaló szempontjából is sok formája lehet, például járhat a fizetés csökkentésével vagy az egyes munkanapokra eső munkaidő növekedésével is, de e változók kombinációja is lehetséges.

  • A munkavállalók a tapasztalatok szerint kezdetben túlzottan sokat várnak a tesztektől, a cégek felsővezetői pedig túlzottan pesszimisták az eredményekkel kapcsolatban, idővel azonban a két szélsőség közeledik egymáshoz.
  • A Telekomnál 2022 novemberében még rendkívül ígéretesnek nevezték a kísérlet addigi eredményeit, most azonban azt közölték, hogy nem tudnak egy olyan megoldást kialakítani, amely egységesen mindenki számára elérhető lehetne.
  • A tesztben résztvevők kisebb része ugyanis jól megoldotta az átálláshoz szükséges hatékonyságnövelést, a többség azonban nem tudta ezt meglépni, mert vagy a munka jellege, vagy az érintett élethelyzete ezt nem tette lehetővé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat munkavállalók négynapos munkahét Telekom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.