Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 17. 17:12 Élet, Vállalat

Mások számára is tanulságos lehet a Telekom kudarca a négynapos munkahéttel

Nem vezeti be a Magyar Telekom a négynapos munkahetet, a 2022 júniusában indított teszteket idén február végén lezárja – tudatta pár napja a távközlési vállalat.

Miért fontos ez? A teszt, amelyről az indulása után fél évvel mi is részletesen írtunk, komplexitásában és méretében is jelentős volt még nemzetközi szinten is, és jól kihozta azokat a körülményeket, ami miatt végül nem lehetett belőle általános vállalati gyakorlat.

Számokban: a cég másfél év alatt 300 alkalmazottat vont be a kísérletbe, különböző területekről. Az érintettek bére és a velük szemben támasztott teljesítményelvárások nem változtak, vagyis lényegében azt vizsgálták, hogy négy nap alatt fel lehet-e pörgetni a hatékonyságot úgy, hogy öt napra való munkát el lehessen végezni.

  • Az eredményeket több mint 100 kérdőív és majdnem 50 mélyinterjú alapján értékelték.

Felülnézet: a fejlett gazdaságokban a négynapos munkahét az elmúlt évek egyik legfelkapottabb vállalatmenedzsment témája lett, elsősorban azért, mert ha sikerül a hatékonyságot javítani, akkor a háromnapos hétvége a munka és magánélet közötti egyensúly nagyfokú javulását ígérné a vállalati teljesítmény romlása nélkül.

  • Bár világszerte nagyon sok kísérlet indult már, a jól használható, megalapozott tudományos eredményeknek még híján vagyunk, erről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Alulnézet: a négynapos munkahétnek a munkavállaló szempontjából is sok formája lehet, például járhat a fizetés csökkentésével vagy az egyes munkanapokra eső munkaidő növekedésével is, de e változók kombinációja is lehetséges.

  • A munkavállalók a tapasztalatok szerint kezdetben túlzottan sokat várnak a tesztektől, a cégek felsővezetői pedig túlzottan pesszimisták az eredményekkel kapcsolatban, idővel azonban a két szélsőség közeledik egymáshoz.
  • A Telekomnál 2022 novemberében még rendkívül ígéretesnek nevezték a kísérlet addigi eredményeit, most azonban azt közölték, hogy nem tudnak egy olyan megoldást kialakítani, amely egységesen mindenki számára elérhető lehetne.
  • A tesztben résztvevők kisebb része ugyanis jól megoldotta az átálláshoz szükséges hatékonyságnövelést, a többség azonban nem tudta ezt meglépni, mert vagy a munka jellege, vagy az érintett élethelyzete ezt nem tette lehetővé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKomoly kutatás indult Magyarországon a négynapos munkahét hatásairólHatékonyabbak leszünk tőle? Kevesebbet fogyasztunk feleslegesen? Egy magyar kutatócsoport mostanában kezdett átfogó kutatásba a témában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat munkavállalók négynapos munkahét Telekom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.