Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. december 15. 17:05 Adat, Vállalat

Durván megroppant a magyar építőipar

Októberben az idén másodszor fordult elő, hogy nem csökkent a hazai építőipar termelése. Ez első ránézésre akár bizakodásra is okot adhatna, de ha jobban a folyamatok mögé nézünk, egyértelművé válik, hogy a szektor kilátásai kifejezetten rosszak. A szerződésállomány kétéves mélyponton van, és emberemlékezet óta nem csökkent olyan mértékben, ahogy most.

Mi történt? A statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint, volumenben, ha minimális mértékben is (0,1 százalékkal), de növekedett az építőipar termelése októberben az egy évvel korábbi szinthez képest.

  • A közelmúltban túl sokszor erre nem volt példa: az idén ez mindössze a második bővülést hozó hónap, de másfél éves időtávon is csak a negyedik. Az év első 10 hónapjában összesen 4,2 százalékkal esett a termelés.

Számokban: októberben a teljes építőipari termelés 659,7 milliárd forint volt. Ebből bő 400 milliárd kötődött épületek felhúzásához, míg a maradék 256 milliárd egyéb építmények kivitelezéséhez. Előbbi szegmens kismértékben bővült, utóbbiban azonban ezúttal visszaesést mutattak a KSH adatai.

  • Nem is elsősorban az aktuális adatok lehetnek aggasztóak az iparági szereplők számára, hanem azok, amelyekből a jövőbeli kilátásokra lehet következtetni. A szektor rendelésállománya mennyiségben több mint 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
  • Értékben ez ugyan még mindig 2200 milliárd forint feletti összeg, ám a korábbi hónapokhoz képest ez egyáltalán nem számít soknak. Sőt, úgy is a legalacsonyabb érték az elmúlt közel két évben, hogy közben az árak durván 40 százalékkal emelkedtek.

Reakciók: a G7-nek már 2022 végén a kereslet lassulásáról beszéltek ágazati szereplők. Az idén azonban már nem egyszerű lassulásról van szó: egyes szegmensek lényegében földbe álltak.

  • A G7-nek nyilatkozó szakértők szerint az újlakások építése lényegében leállt, míg a lakossági felújítások ugyan valamennyire kitartottak, de a dráguló hitelek, a kevesebb támogatás és a vásárlóerő csökkenése azért itt is éreztette a hatását.
  • Ehhez jött hozzá az uniós pénzek elapadása miatti visszafogottabb állami költés. Végső soron az építőipart így szinte kizárólag az ipari beruházások tartották víz felett. Ebben a szegmensben az idén is volt néhány nagyobb projekt.

Következmények: az építőipar gyengélkedése mostanra továbbgyűrűzött az ellátási láncban az alapanyaggyártók felé, és ez az árakban is egyre erősebben érezteti a hatását. Az ágazati infláció nagyon látványosan zuhant be a történelmi csúcsról, és az épületeknél például az egy évvel ezelőtti 27 százalékkal szemben már csak 7,5 százalékos.

  • Egyes termékeknél pedig a kereslet rohamos esése miatt már csökkennek is az árak. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség adatai szerint az égetett kerámia tégla- és cseréptermékeknél jellemzően 12-20 százalékos, az EPS alapú hőszigetelő anyagoknál pedig ennél is nagyobb mértékű áresés volt.
  • A kereslet visszaesése egyes termékeknél a 30 százalékot is meghaladta, sőt a tégla- és cseréptermékeknél az 50 százalékot közelítette. Ez, illetve a költségek emelkedése és a kormányzat által bevezetett többletteher is szerepet játszott abban, hogy az ősszel az összes téglagyár leállt az országban.

Mi várható? A kilátások nem csak a rendkívül alacsony szerződésállomány miatt rosszak: az újlakásokra vonatkozó építési engedélyek száma is zuhan. Változást a kamatszint jelentős csökkenése, illetve az állami támogatási programok hozhatnak. A szektor szereplői a CSOK Pluszban és a lakóépület korszerűsítési programban bíznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb milliós spórolással kecsegtet a kamatplafon csökkentése az új lakáshiteleknélA lakáshiteleknél 7,3, a vállalati hitelek esetében 9,9 százalékra csökken a kamatplafon januártól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyetlen megyét kímélt meg idén a lakásépítési depresszióAz újonnan átadott lakások száma egyedül a községekben nem állt földbe, az építési kedv viszont ott csökkent a legnagyobbat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPert indít az Európai Bizottság az építőipari árukra vonatkozó szabályok miattAz inflációt nem sikerült letörni az unió által kifogásolt építőipari ársapkákkal, kérdés, hogy megkockáztatja-e a pénzbüntetést kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat építőanyag építőipar infláció rendelésállomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 10:52 Adat

Volt javulás, de még mindig korán halnak a magyarok

Tíz év alatt alig emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.