Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 30. 11:17 Vállalat

150 milliós kedvezménnyel kelt el a bukott magyar ásványvízkirály jachtja

Harmadszor hirdették meg az ország egykori legnagyobb ásványvízgyártójának utolsó érdemi vagyonelemét, egy 34 méteres jachtot. A hajóra legutóbb is volt érvényes ajánlat, sőt erős árversenyben jelentősen felsrófolták az árat, de végül a vevő visszalépett.

Mi történt? Lezárult a felszámolás alatt álló Aquarius-Aqua Kft. tulajdonában lévő Sunseeker típusú luxusjacht árverése. A cég minden más vagyonelemét értékesítették már, a jachton azonban jó ideje próbál sikertelenül túladni a felszámoló.

  • A Cassiopeia nevet viselő hajóért ezúttal nem volt élénk verseny. Bár két érdeklődő is adott ajánlatot, az egyikük csak egyszer próbálkozott, így az aukciót végül egymillió forinttal a kikiáltási ár felett ütötték le.

Számokban: ez azt jelenti, hogy a végső vételár 851 millió forint lett, amely közel 150 millióval kevesebb a jacht becsértékénél. A hajót most lehetett először az egymilliárdos ár alatt megvásárolni: az előző két alkalommal a becsült értékén hirdették meg.

  • A legutóbb ráadásul erős árverseny alakult ki az akkori két érdeklődő között: az aukciót többször meg kellett hosszabbítani, előfordult, hogy egy perc alatt 26 ajánlat érkezett, a nyertes ár pedig végül 1 milliárd 136 millió forint lett.
  • A viszonylag magas ár és komoly érdeklődés ellenére azonban az értékesítés végül meghiúsult, a vevők ugyanis visszaléptek. Ezért került sor a harmadik aukcióra is, ahol így a korábbinál közel 300 millióval alacsonyabb lett a nyertes ajánlat.

Előzmények: a jacht az ország egykori vezető ásványvízgyártója, az Aquarius-Aqua Kft. történetének emblematikus vagyoneleme, amely még a korábbi tulajdonosok között is konfliktust okozott.

  • Az Aquarius-Aqua a kezdeti gyors felfutást követően rossz üzletpolitikát választott, aminek az lett az eredménye, hogy egyes szerződéseiknél minden eladott palackon buktak. A cég ezután áfacsalási ügybe keveredett, a vállalat többségi tulajdonosát 2016-ban le is tartóztatták.
  • A kialakult krízisből a vállalat már nem tudott kikászálódni, és bár volt egy kísérlet a megmentésére, végül felszámolás alá került. A felszámolás során a vállalat fő vagyonelemei némi hátszéllel Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerültek. A jacht azonban megmaradt.

Miért fontos ez? A jachtból származó bevétel jelentős része valószínűleg a költségvetésbe folyhat be. Az adócsalási ügy miatt ugyanis az adóhatóság csak a 2012 és 2016 közötti időszakra több mint 3 milliárd forintnyi adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a cégnél, azaz a NAV-nak jelentős követelése van a felszámolás alatt álló vállalattal szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy perc alatt 26 ajánlat: öldöklő verseny zajlott a bukott magyar ásványvízkirály jachtjáértLezárult a 34 méteres hajóra kiírt árverés, amit hatszor hosszabbították meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy 34 méteres jacht és több ezer hektó ecet maradt a magyar ásványvízkirály birodalmábólTaláltak még 2750 hektoliter ecetet annál a cégnél, amelyből az értékes vagyontárgyakat Mészáros Lőrinc vásárolta ki tavaly, illetve egy jacht is előkerült időközben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aquarius-Aqua ásványvíz jacht Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.