Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 3. 12:02 Vállalat

Egy perc alatt 26 ajánlat: öldöklő verseny zajlott a bukott magyar ásványvízkirály jachtjáért

Másfél órán belül hatszor hosszabbították meg az árverést az egyelőre még az az egykori piacvezető ásványvízgyártó, az Aquarius-Aqua Kft. tulajdonában lévő luxusjachtért. A 34 méteres hajó a felszámolás alatt álló vállalat utolsó érdemi vagyontárgya volt, amelynek a bevételéből az adóhatóságon keresztül vélhetően az állam is részesül.

Egy perc alatt 26 ajánlat

Az Aquarius-Aqua csoport történetét két évvel ezelőtt cikksorozatban mutattuk be. A vállalat egy remekül időzített piacralépéssel és kezdetben jó stratégiával hamar a hazai ásványvízpiac legnagyobb szereplőjévé vált, de néhány év alatt csúfos véget ért. A kifejezetten tanulságos sztoriban volt cukros-olajos áfacsalási gyanú, letartóztatás, tulajdonosi balhé, utolsó pillanatban előkerült jacht, és a végén feltűnt a vállalat lényegi elemeit megszerző Mészáros Lőrinc is.

A társasággal kapcsolatban mostanra tulajdonképpen két érdemi kérdés maradt: hogyan zárul az áfacsalási ügyben indított eljárás, illetve mi lesz a sorsa a felszámolás előtt előkerült hajónak (pdf). Utóbbi ugyanis az egyetlen komoly vagyontétel, amit nem értékesítettek egyben Mészáros Lőrincnek.

A jacht elárverezése jelentkezők híján egyszer már kudarcba fulladt, második nekifutásra azonban már két olyan érdeklődő is akadt, aki hajlandó volt letenni a 30 millió forintos előleget. A licit több mint két hete indult, de ma reggelig mindössze két ajánlat érkezett, egy az egymilliárdos kikiáltási áron, egy pedig félmillió forinttal felette.

Ma reggel azonban beindult licit, és ahogy közeledett az árverés végét jelentő 10 óra, egyre inkább bedurvult. A két jelentkező 9.58-kor

egyetlen perc alatt huszonhat ajánlatot adott,

aminek eredményeként 10-kor már 25 millió forinttal állt a kikiáltási ár felett a licit.

Elvileg ekkor kellett volna zárni a folyamatot, ám ez nem történt meg, az Elektronikus Értékesítési Rendszer szabályzata szerint ugyanis

amennyiben a licitálás lezárásának időpontját megelőző 10 percben érvényes ajánlat érkezik, a lezárást a rendszer automatikusan meghosszabbítja mindaddig, amíg el nem telik 15 perc anélkül, hogy érkezne érvényes ajánlat.

Az első után még ötször hosszabbították meg az árverést, míg végül az nem sokkal fél 12 után 1 136 000 000 forinton le nem zárult. A kétórás licitharcnak valószínűleg a költségvetés lehet az egyik fő haszonélvezője. A céggel szemben ugyanis a legutóbbi információk szerint kifejezetten jelentős követelése van az adhatóságnak. A vállalatnál korábban több milliárd forintos adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a NAV, amiből eddig valószínűleg semmit nem kaptak meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua jacht Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.