Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 3. 12:02 Vállalat

Egy perc alatt 26 ajánlat: öldöklő verseny zajlott a bukott magyar ásványvízkirály jachtjáért

Másfél órán belül hatszor hosszabbították meg az árverést az egyelőre még az az egykori piacvezető ásványvízgyártó, az Aquarius-Aqua Kft. tulajdonában lévő luxusjachtért. A 34 méteres hajó a felszámolás alatt álló vállalat utolsó érdemi vagyontárgya volt, amelynek a bevételéből az adóhatóságon keresztül vélhetően az állam is részesül.

Egy perc alatt 26 ajánlat

Az Aquarius-Aqua csoport történetét két évvel ezelőtt cikksorozatban mutattuk be. A vállalat egy remekül időzített piacralépéssel és kezdetben jó stratégiával hamar a hazai ásványvízpiac legnagyobb szereplőjévé vált, de néhány év alatt csúfos véget ért. A kifejezetten tanulságos sztoriban volt cukros-olajos áfacsalási gyanú, letartóztatás, tulajdonosi balhé, utolsó pillanatban előkerült jacht, és a végén feltűnt a vállalat lényegi elemeit megszerző Mészáros Lőrinc is.

A társasággal kapcsolatban mostanra tulajdonképpen két érdemi kérdés maradt: hogyan zárul az áfacsalási ügyben indított eljárás, illetve mi lesz a sorsa a felszámolás előtt előkerült hajónak (pdf). Utóbbi ugyanis az egyetlen komoly vagyontétel, amit nem értékesítettek egyben Mészáros Lőrincnek.

A jacht elárverezése jelentkezők híján egyszer már kudarcba fulladt, második nekifutásra azonban már két olyan érdeklődő is akadt, aki hajlandó volt letenni a 30 millió forintos előleget. A licit több mint két hete indult, de ma reggelig mindössze két ajánlat érkezett, egy az egymilliárdos kikiáltási áron, egy pedig félmillió forinttal felette.

Ma reggel azonban beindult licit, és ahogy közeledett az árverés végét jelentő 10 óra, egyre inkább bedurvult. A két jelentkező 9.58-kor

egyetlen perc alatt huszonhat ajánlatot adott,

aminek eredményeként 10-kor már 25 millió forinttal állt a kikiáltási ár felett a licit.

Elvileg ekkor kellett volna zárni a folyamatot, ám ez nem történt meg, az Elektronikus Értékesítési Rendszer szabályzata szerint ugyanis

amennyiben a licitálás lezárásának időpontját megelőző 10 percben érvényes ajánlat érkezik, a lezárást a rendszer automatikusan meghosszabbítja mindaddig, amíg el nem telik 15 perc anélkül, hogy érkezne érvényes ajánlat.

Az első után még ötször hosszabbították meg az árverést, míg végül az nem sokkal fél 12 után 1 136 000 000 forinton le nem zárult. A kétórás licitharcnak valószínűleg a költségvetés lehet az egyik fő haszonélvezője. A céggel szemben ugyanis a legutóbbi információk szerint kifejezetten jelentős követelése van az adhatóságnak. A vállalatnál korábban több milliárd forintos adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a NAV, amiből eddig valószínűleg semmit nem kaptak meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua jacht Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.