Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Második nekifutásra már sikerült elindítani az árverést az ország egykori vezető ásványvízgyártójának utolsó vagyontárgyért, a Cassiopeia nevet viselő adriai luxusjachtért. A jelek szerint a 34 méteres hajóra ezúttal több jelentkező is van. Kettő ajánlat már érkezett, így a licit most félmillió forinttal áll az egymilliárdos kikiáltási ár felett.

Harmincmilliós előleg

A jachtot egyszer már megpróbálta eladni a jelenlegi tulajdonos Aquarius-Aqua csoport felszámolója, ám akkor az árverési szakaszig sem jutottak el, a kiírásra ugyanis senki nem jelentkezett. Ez persze nem feltétlenül meglepő: bár a korábbi értékelések alapján a hajó árazása kifejezetten kedvezőnek tűnik, ám így is egymilliárd forintról indult rá a licit. Ráadásul annak, aki ajánlatot kívánt adni, már előzetesen le kellett tennie 30 millió forintnyi előleget.

Valószínűleg az is visszatartó erő lehet, hogy a mostani kiírás alapján

a felszámolónak – a vagyonfelmérés, valamint az adós vagyonára vonatkozó adatok alapján – elővásárlásra jogosultról van tudomása.

Ezúttal azonban ennek ellenére is legalább ketten jelentkeztek az árverésre, és a szükséges előleget is kifizették. Sőt, rögtön az első nap két licit is érkezett, egy a kikiáltási áron, egy pedig félmillió forinttal felette. Ennél kevesebbet nem is ajánlhatott volna érte a második vevőjelölt, a kiírás szerint ugyanis 500 ezer forint licitlépcső.

Az adóhatóság kaphatja a pénzt

Az Aquarius-Aqua csoport kifejezetten tanulságos történetét két évvel ezelőtt cikksorozatban mutattuk be. A vállalat a nagyon jól időzített piacra lépésének köszönhetően hamar a hazai ásványvízpiac legnagyobb szereplőjévé vált, de rossz üzletpolitikája miatt a 2010-es évek végére összeomlott. A cég elsősorban a piac alsó szegmensére koncentrált, azaz nem épített érdemben önálló brandet, hanem áruházláncoknak szállította be azok sajátmárkás termékeit. Még a 2010-es évek elején is napi háromezer raklap ásványvizet, üdítőt és energiaitalt gyártottak részben a cég albertirsai üzemében. Ezeket azonban elsősorban olyan láncok értékesítették saját termékeiként, mint a Tesco, a Spar vagy a Lidl.

Ebben a szegmensben azonban nagyon éles volt az árverseny: gyakran nem forintok, hanem néhány tíz fillér dönt arról, hogy melyik cég szállíthatja például a Penny ásványvizeit. Az Aquarius-Aqua pedig belement az árversenybe és egyre több olyan üzletet kötött, amelynek a profittartalma minimális, nulla, sőt negatív volt.

Ekkor hozta meg a cég vezetése, illetve a 2000-es évek elején is már „ásványvízkirályként” emlegetett tulajdonosa, P. Tamás a csoport történetének valószínűleg legrosszabb döntését. Az Aquarius-Aqua egyik évről a másikra jelentősen felpörgette az exportját, de nem ásványvizet vagy üdítőt értékesített külföldön, hanem főleg étolajat és cukrot. Ezek pedig tipikusan azok a termékek, amelyek exportjával ebben az időszakban nagy összegű áfacsalásokat követtek el Magyarországon, kihasználva az uniós államok áfája közötti különbséget.

Az ügyből NAV-vizsgálat, nyomozás, majd vádemelés lett, P. Tamást pedig 2016-ban letartóztatták.

Az Aquarius-Aqua ebből a sztoriból már nem tudott felállni. A cég először csődvédelembe menekült, ám hamar kiderült, hogy nem lehet megmenteni, így a csődeljárásból felszámolás lett. Ekkor került elő a luxusjacht is. Ez volt az egyetlen nagyobb értéktárgy, amit nem adtak el a felszámolás első árverésén. A cég albertirsai üzeme, gépei, gyártósorai, tehát lényegében minden termeléshez szükséges eszköze azonban már ekkor, három évvel ezelőtt kalapács alá került, és 2021 elején meg is szerezte új tulajdonosa, Mészáros Lőrinc. Méghozzá némi hátszéllel, áron alul.

A jacht sorsa sokáig kérdéses volt, már csak azért is, mert a tulajdonosok állítása ellenére nem volt teljesen a cégé: ebben az időben a vállalat horvát leánya csak lízingelte a hajót. Tavaly azonban végleg az Aquarius-Aqua tulajdonába került, és így nyílt lehetőség az árverés kiírására.

A jachtra még két hétig lehet licitálni, a bevétel egy jelentős része pedig jó eséllyel az államnak megy majd. A vállalatnál ugyanis korábban több milliárd forintos adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a NAV, amiből eddig valószínűleg semmit nem kaptak meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgymilliárdért árulják a bukott magyar ásványvízkirály luxusjachtjátA 34 méteres hajó eladásával végleg lezárulhat a cég története, amiben volt áfacsalási ügy, háborúzó tulajdonosok és áron alul vásároló Mészáros Lőrinc is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua ásványvíz jacht Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.