Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Második nekifutásra már sikerült elindítani az árverést az ország egykori vezető ásványvízgyártójának utolsó vagyontárgyért, a Cassiopeia nevet viselő adriai luxusjachtért. A jelek szerint a 34 méteres hajóra ezúttal több jelentkező is van. Kettő ajánlat már érkezett, így a licit most félmillió forinttal áll az egymilliárdos kikiáltási ár felett.

Harmincmilliós előleg

A jachtot egyszer már megpróbálta eladni a jelenlegi tulajdonos Aquarius-Aqua csoport felszámolója, ám akkor az árverési szakaszig sem jutottak el, a kiírásra ugyanis senki nem jelentkezett. Ez persze nem feltétlenül meglepő: bár a korábbi értékelések alapján a hajó árazása kifejezetten kedvezőnek tűnik, ám így is egymilliárd forintról indult rá a licit. Ráadásul annak, aki ajánlatot kívánt adni, már előzetesen le kellett tennie 30 millió forintnyi előleget.

Valószínűleg az is visszatartó erő lehet, hogy a mostani kiírás alapján

a felszámolónak – a vagyonfelmérés, valamint az adós vagyonára vonatkozó adatok alapján – elővásárlásra jogosultról van tudomása.

Ezúttal azonban ennek ellenére is legalább ketten jelentkeztek az árverésre, és a szükséges előleget is kifizették. Sőt, rögtön az első nap két licit is érkezett, egy a kikiáltási áron, egy pedig félmillió forinttal felette. Ennél kevesebbet nem is ajánlhatott volna érte a második vevőjelölt, a kiírás szerint ugyanis 500 ezer forint licitlépcső.

Az adóhatóság kaphatja a pénzt

Az Aquarius-Aqua csoport kifejezetten tanulságos történetét két évvel ezelőtt cikksorozatban mutattuk be. A vállalat a nagyon jól időzített piacra lépésének köszönhetően hamar a hazai ásványvízpiac legnagyobb szereplőjévé vált, de rossz üzletpolitikája miatt a 2010-es évek végére összeomlott. A cég elsősorban a piac alsó szegmensére koncentrált, azaz nem épített érdemben önálló brandet, hanem áruházláncoknak szállította be azok sajátmárkás termékeit. Még a 2010-es évek elején is napi háromezer raklap ásványvizet, üdítőt és energiaitalt gyártottak részben a cég albertirsai üzemében. Ezeket azonban elsősorban olyan láncok értékesítették saját termékeiként, mint a Tesco, a Spar vagy a Lidl.

Ebben a szegmensben azonban nagyon éles volt az árverseny: gyakran nem forintok, hanem néhány tíz fillér dönt arról, hogy melyik cég szállíthatja például a Penny ásványvizeit. Az Aquarius-Aqua pedig belement az árversenybe és egyre több olyan üzletet kötött, amelynek a profittartalma minimális, nulla, sőt negatív volt.

Ekkor hozta meg a cég vezetése, illetve a 2000-es évek elején is már „ásványvízkirályként” emlegetett tulajdonosa, P. Tamás a csoport történetének valószínűleg legrosszabb döntését. Az Aquarius-Aqua egyik évről a másikra jelentősen felpörgette az exportját, de nem ásványvizet vagy üdítőt értékesített külföldön, hanem főleg étolajat és cukrot. Ezek pedig tipikusan azok a termékek, amelyek exportjával ebben az időszakban nagy összegű áfacsalásokat követtek el Magyarországon, kihasználva az uniós államok áfája közötti különbséget.

Az ügyből NAV-vizsgálat, nyomozás, majd vádemelés lett, P. Tamást pedig 2016-ban letartóztatták.

Az Aquarius-Aqua ebből a sztoriból már nem tudott felállni. A cég először csődvédelembe menekült, ám hamar kiderült, hogy nem lehet megmenteni, így a csődeljárásból felszámolás lett. Ekkor került elő a luxusjacht is. Ez volt az egyetlen nagyobb értéktárgy, amit nem adtak el a felszámolás első árverésén. A cég albertirsai üzeme, gépei, gyártósorai, tehát lényegében minden termeléshez szükséges eszköze azonban már ekkor, három évvel ezelőtt kalapács alá került, és 2021 elején meg is szerezte új tulajdonosa, Mészáros Lőrinc. Méghozzá némi hátszéllel, áron alul.

A jacht sorsa sokáig kérdéses volt, már csak azért is, mert a tulajdonosok állítása ellenére nem volt teljesen a cégé: ebben az időben a vállalat horvát leánya csak lízingelte a hajót. Tavaly azonban végleg az Aquarius-Aqua tulajdonába került, és így nyílt lehetőség az árverés kiírására.

A jachtra még két hétig lehet licitálni, a bevétel egy jelentős része pedig jó eséllyel az államnak megy majd. A vállalatnál ugyanis korábban több milliárd forintos adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapított meg a NAV, amiből eddig valószínűleg semmit nem kaptak meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc lerohanhatná az ásványvízpiacot, de valószínűleg nem fogjaMire jó egy olcsón megszerzett ásványvízüzem a rendkívül nyomott magyar piacon? Lehet belőle például üdítőitalgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgymilliárdért árulják a bukott magyar ásványvízkirály luxusjachtjátA 34 méteres hajó eladásával végleg lezárulhat a cég története, amiben volt áfacsalási ügy, háborúzó tulajdonosok és áron alul vásároló Mészáros Lőrinc is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua ásványvíz jacht Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. május 26. 14:32 Adat, Vállalat

Egyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelemben

Az Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Torontáli Zoltán
2023. május 25. 15:36 Vállalat, Világ

Már a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk nem kezdhetik meg a forgalmazást

Hazai pályán majdnem egyszerre indult el a két nagy diszkontlánc a forgalmazással. Ez nálunk tilos, ami végső soron szürkezónás magánimporthoz vezethet.

Stubnya Bence
2023. május 25. 10:22 Vállalat

Egy kiszivárgott dokumentum szerint Szerbiában terjeszkedne az MVM, a helyi minisztérium tagadja

Felmerült, hogy az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató céggel hozzanak létre közös vállalatot 11 vízerőmű üzemeltetésére, de a tervet elvileg elvetették.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.